Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 26 glasov Ocenite to novico!
Jean Claude Juncker. Foto: EPA
Matija Stepišnik. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Še en dokaz, da je EU projekt elit

Kolumna Studia City
9. februar 2015 ob 21:19,
zadnji poseg: 9. februar 2015 ob 21:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prvi med evropskimi komisarji, eksluksemburški premier Juncker, mirno spi. Čeprav je že njegov prihod v bruseljski vrh pospremila afera LuxLeaks, ki je razkrila davčne ugodnosti za multinacionalke v tej državi in so januarja evropski Zeleni zbrali podpise za ustanovitev preiskovalne komisije v tej zgodbi, velika koalicija konservativcev, socialistov in liberalcev strumno drži obrambni zid v misiji reševanja komisarja Junckerja.

Prejšnji teden so vodje največjih političnih skupin parlamentarno preiskavo namreč zavrnili, so se pa pilatovsko strinjali o ustanovitvi tako imenovane posebne komisije. A ta bo imela za poglabljanje v davčne privilegije manj preiskovalnih pristojnosti. In blokada celovite preiskave zelo verjetno pomeni, da se pred evropskimi parlamentarci pod pritiskom vprašanj ne bodo znašli veliki šefi Appla, Amazona, Googla in drugih, ki so imeli z nemalo članicami EU-ja za njih ugodne bilateralne davčne dogovore. Če so ti nekaterim podjetjem prinašali tržno prednost, to pomeni nedovoljeno državno pomoč.

O tem je preiskavo že začela tudi komisija sama, a parlamentarna preiskava bi bila vsaj dodaten, gotovo bolj neodvisen del razčiščevanja davčnih rabot. Toda vložek je previsok, da bi vladarji EU-ja dovolili, da se poiščejo verodostojni odgovori, ali so dogovori multinacionalk in nacionalnih vlad oškodovali njihove proračune in v končni fazi reducirali tudi EU-proračun. So nekatere države, kot je Slovenija, iz bruseljskega budžeta dobivale manj denarja, ker so Irska, Nizozemska, Luksemburg, Velika Britanija in drugi tja plačevali manj, kot bi, če od velikih plejerjev načrtno ne bi pobirale manj davkov in s tem nižale svojih prihodkov?

Imamo še en dokaz, da je EU bil in ostaja projekt elit. Ki ga čuti vedno manj ljudi in se jih vedno več obrača tudi k evroskeptikom. Ker so krilatice "EU smo mi" prevečkrat le bedno prozoren slogan za oglase pred vsakimi volitvami. Nižji davki in po potencialnem prostotrgovinskem sporazumu EU-ZDA še boljši položaj za velike centre moči, za druge pa ostanejo famozna austerity politika, odrekanje za uravnotežene proračune in seveda neizmerna sreča, ker nam je EU znižal stroške telefoniranja v tujini.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
cenitamsok
# 09.02.2015 ob 21:45
Novinarji enkrat objavite poglobljeno študijo kakšna je alternativa EU-ju. Brez levih ali desnih ideoloških očal - se razume.
Mitko
# 11.02.2015 ob 07:21
Tudi sam sem prepričan, da je EU tudi projekt elit in ne verjamem več v njeno demokratičnost.
Bolje porihtat notranje zadeve in se povezovat na lokalni ravni, kot pa klečeplazit pred novodobnimi kolonialisti, kot se je že nekdo pred mano dobro izrazil.
komiserjem
# 10.02.2015 ob 11:15
Tako kot je združenje novinarjev projekt elit?

To je ta slovenska mentaliteta, da morajo biti na oblasti najmanj sposobni in ambiciozni ljudje...odtod tudi rezultati te države!
Hubert
# 10.02.2015 ob 09:41
A iz Evrope že bežijo?
Tkalka
# 10.02.2015 ob 20:14
EU je itak sodobni kolonializem.
mikitr
# 10.02.2015 ob 15:32
Ja projekt elit ,ki podpirajo korupcijo,goljufanje,...,ki je sprašujejo ali ni 560 eur neto malo preveč za delavca.
MiStri57
# 12.02.2015 ob 10:08
Ne klobasaj(te), Matija in še nekateri....Slovenijo smo zafurali sami in ne Evropa....seveda, ko so politiki pri nas, (levi in desni), videli polno skledo, se je pričelo prerivanje prascev, kdo bo prej prišel do nje in tu so bili uspešnejši "ta rdeči" , ki pa seveda ne pustijo nikomur več zraven....(so bili pač desni preveč "smotani" in nespretni).....In glede na stanje v Sloveniji, bi ga še bolj naj*****i , če si bomo sami gospodarili(beri-rdeči gospodarili), ker nismo sposobni preseči svoje fustracije in bi seveda pokradli še tisto malo kar je še ostalo po opustošenju po 20+ letih......
antimason
# 13.02.2015 ob 06:13
Learned elders of Zion uresničujejo svoj plan vsem na očeh
Roll_bar
# 11.02.2015 ob 02:25
Matija led razbija, če ga ni, ga pa nar'di!
Anar Hija
# 10.02.2015 ob 00:36
Čestitke Stepišniku za kratek a dober povzetek glede parlamentarne komisije o LuxLeaks, Junckerju in posledično o branjenju elit s pomočjo ljudskih izvoljencev.

EU se ruši zaradi požrešnosti. Bolj je zaskrbljujoče dejstvo, da poti nazaj iz te norosti praktično ni.
Ljudje so razslojeni in razdeljeni na dve (ponujeni) obliki življenja: eni in drugi, najsibodi levi/desni ali kako drugače poimenovane delitve. Razkol med enimi in drugimi pa je v ideji kot tudi v praksi tako velik, da ga nov sistem v kakršni koli obliki združevanj ali razhajanj držav, ne bo umiril.

Vojna je žal vse bolj logična posledica neoliberalnih grehov. Ne, ker se ne bi zmogli zmeniti. Zaradi tega, ker bi tisti, ki bi popustil, predstavljal slabiča ali pa izdajalca protagonistov ideje, ki jo je doslej zagovarjal. S strinjanjem z nasprotnim bi izdal svoj lastni jaz.
Edino upanje na kolikor toliko mirno rešitev razpada neoliberalnega modela kapitalizma je mogoče pričakovati v dokaj hudem kolapsu in vsesplošnem pomanjkanju. Nesreča združuje. Vse ostalo pa spada pod rubriko nabrusimo kose (zelo črna kronika).

Čimprej ven iz EU in se raje regijsko povezovati (ne nujno v takem smislu kot je bila zastarelo zasnovana EU - povezovanje držav s skupno politiko).

Še komentar na prvi komentar pod člankom: Super je, da je čim več kritičnih misli. levih in desnih. Ni naloga kolumnistov predlagati kaj drugega. Je kvečjemu kritična, včasih drugačna misel, pogled na neko temo. To je tu dobro izraženo.
Javorovina
# 09.02.2015 ob 22:27
Off topic: prebrala sem "cenim ta sok". :))
gkuznik
# 10.02.2015 ob 08:33
Veš kaj, vojne se naj grejo na luni ali še dlje, daleč stran.
Kdor ni zmožen terjat odgovorov in jih tudi dobit, potem mu tudi vojna ne bo pomagala.

Se pa strinjam s teboj, da se je potrebno povezat in to terja dobro komunikacijo, kar je pa kontra produktivno vojnam in raznim oblikam nasilja. Saj se nihče ne povezuje s tistim, ki je nasilen oz. vse kar ima prizvok negativnega.

Torej? Vsaka polnoletna oseba je odgovorna pred roko pravice oz. zakoni. Če kdorkoli smatra, da je nekdo bil poreden in s svojo porednostjo kršil ustavo oz. pravni red v državi, ima vse možnosti, da tistega, ki krši zakon prijavi ustreznemu organu pregona.

Bodimo optimisti in pripravimo cisterne gnojnice za vsak primer, če slučajno kdo ne zavoha da kaj smrdi, samo zato je potrebno pripravit spodbujevalce arome.

LP
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo