Slavko Jerič
Arsene Wenger
Na prvi tekmi po novici o odhodu so se številni navijači poklonili Arsenu Wengerju. Foto: Reuters
David Seaman
Arsenal je izgubil oba evropska finala. Leta 2000 je igral v finalu Pokala Uefa, kjer je bil šele po streljanju enajstmetrovk boljši Galatasaray. Turki so zmagali s 4:1, za Angleže sta zgrešila Davor Šuker in Patrick Vieira. Foto: EPA
Thierry Henry
Še šest let pozneje pa je klonil v finalu Lige prvakov, kjer je bila Barcelona boljša z 2:1. Angleži so skoraj celotno tekmo igrali le z desetimi (vratar Jens Lehmann je bil izključen v 18. minuti), a so na odmor odšli s prednostjo 1:0 (Sol Campbell). Barci je do preobrata uspelo v zadnjih 15 minutah, ko sta zadela Samuel Eto'o in rezervist Juliano Belletti. Nesrečni Thierry Henry je vseeno osvojil pokal Lige prvakov, leta 2009 je slavil prav z Barcelono. Foto: Reuters
Arsene Wenger
Spomin na leto 2004, ko je Arsenal zadnjič postal državni prvak - in to brez enega samega poraza! Foto: Reuters
VIDEO
Wenger le še do konca sez...

Dodaj v

Wenger si je zagotovil slovo na ravni trenerske legende

Kolumna Slavka Jeriča (193)
24. april 2018 ob 12:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Alex Ferguson in Arsene Wenger sta ustvarila enega največjih rivalstev v zgodovini (angleškega) nogometa, oba velikana sta v Manchester Unitedu oziroma Arsenalu kraljevala več kot dve desetletji.

Povprečna doba vodenja vseh klubov v Premier league znaša dobri dve leti, zato njun desetkrat daljši razpon terja podrobnejšo analizo. Med njima je veliko podobnosti, a tudi razlik. Oba sta bila angažirana z jasnim namenom, da klubu povrneta star sijaj. Arsenal je bil državni prvak leta 1991, nato je sledil padec, saj se ni več uvrščal med najboljše tri, še precej dlje so čakali na državni naslov pri Unitedu.

StatistikaWengerFerguson
Začela22. 9. 19966. 11. 1986
Od zadnjega naslova5 let19 let
Na klopi21 let in pol26 let in pol
Lovorike1738
Državni prvak 313
FA-pokal75
ligaški pokal 04
superpokal710
mednarodni pokali06


Opomba: Vrstica mednarodne lovorike prikazuje vse zmage v evropskih pokalih in svetovnem klubskem prvenstvu.

Približno enaka doba je prinesla občutno več uspeha Fergusonu in rdečim vragom, a začetek je bil po merilu uspešnosti precej drugačen. Wenger je državni naslov osvojil že v drugi sezoni (1997/1998), ki je bila sicer njegova prva v celoti vodena sezona, Ferguson šele v sedmi (vmes je sicer žel uspehe v obeh domačih pokalih in Pokalu pokalnih zmagovalcev).

Čeprav je bilo med njunima začetkoma kar desetletje razlike, sta se oba ubadala z enako težavo - klubsko kulturo, ki je pravzaprav presegala sam klub in bila vtkana v samo kulturo okolja. V 80. letih je bil alkohol v angleškem nogometu še precej prisoten, Ferguson je tako v svoji biografiji enega izmed poglavij naslovil "drinking to failure" (s pijačo do neuspeha, op. a.). Wenger je podobno rezervo identificiral v prehrani, s katero je dvignil formo precej igralcem, hkrati pa jim tudi podaljšal kariero.

V času globalizacije je le še bled spomin na obdobje, ko je bilo število tujcev omejeno na tri in čas, ko so bili tuji trenerji velika izjema. Težko je verjeti, da je bil Wenger šele tretji Neotočan, ki je vodil enega od klubov v Premier league (zgodovino je leta 1993 pisal Argentinec Osvaldo Ardiles, ki je prevzel Tottenham; le nekaj tednov pred Wengerjem pa se je pri Chelseaju v dvojni vlogi igralec-trener preizkusil Ruud Gullit).

Prav Wenger je bil eden od tistih trenerjev, ki je bil privrženec kupovanja tujih igralcev. Bil je v koraku s časom in imel neverjeten nos za nogometaše, ki morda niso bili največji zvezdniki, a so pod njegovim vodenjem to postali. Thierry Henry, Patrick Vieira, Robert Pires, Kolo Toure, Marc Overmars, Nicolas Anelka in Sol Campbell je le nekaj njegovih biserov, ki so se pod Wengerjevo taktirko razvili in bili zraven v obdobju največjih uspehov. Ni skrivnost, da so topničarji (tudi zaradi gradnje novega stadiona) v obdobju nore inflacije cen na nogometnem tržišču izgubili kupno moč. Wenger je sicer vztrajal pri filozofiji nebrušenih diamantov, ki jih je želel vtkati v ekipo, ki ne gleda le na rezultate, ampak goji igro, ki je lepa na oko.

Eden izmed vzrokov dolgega Fergusonovega obdobja je bila njegova zmožnost prilagajanja. Od njegovega začetka do konca v Manchestru je minilo več kot četrt stoletja, v katerem se je spremenilo marsikaj, Ferguson pa se je vedno znal prilagajati in zategadelj ostati na vrhu svoje lige. Na drugi strani je Wenger - v času, ki je prežet s pragmatizmom - malce naivno ostal v preteklosti in v taktičnem smislu ostal za številnimi mladimi trenerji, ki so navdušili s svežimi pristopi. Wenger se je v svoji trenerski karieri z 48 strategi pomeril vsaj osemkrat. Igra številk pokaže, da je bil najmanj uspešen prav proti trenerjem, ki so zacveteli po letu 2004, ko je bil Arsenal zadnjič državni prvak (in to brez enega samega poraza). Ni presenečenje, da je na vrhu Jose Mourinho, ki je leta 2005 s Chelseajem dvignil čislani pokal in s tem simbolno končal zlato Wengerjevo obdobje. V spodnji tabeli so vsi trenerji, proti katerim je Wenger osvojil manj kot polovico vseh možnih točk.

TrenerTekmeOdstotek
Jose Mourinho1824,1
Pep Guardiola1428,6
Carlo Ancelotti829,2
Roberto Mancini837,5
Alex Ferguson4939,5
Jürgen Klopp1040,0
Ronald Koeman1440,5
Guy Roax841,2
Mauricio Pochettino1142,4


Opomba: Označeni trenerji trenutno delujejo v Premier league.

V zadnjih letih se je večkrat zdelo, da je Wengerjeve dobe konec, a reševal se je predvsem zaradi uspeha v FA-pokalu, kjer je rdeče od leta 2014 naprej popeljal do kar treh naslovov. A vse večji prepad do prvega mesta v precej pomembnejšem državnem prvenstvu in konec zaporednega nastopanja v Ligi prvakov sta vse bolj krepila njegovo opozicijo. Wengerju je bilo najbrž jasno, da bo po koncu sezone zelo težko ostal v sedlu, zato je prehitel vse morebitne ukrepe vodstva kluba in sam potegnil prvo potezo. S tem si je zagotovil dvoje, slovo na nivoju, kjer mu bodo navijači na zadnjih tekmah ploskali in se zahvalili za vse, kar je dal klubu (namesto da bi gledali zdaj že kultne napise #wengerout), hkrati pa je igralcem vlil zadnjo injekcijo motiva v lovu na zmago v Evropski ligi. Skoraj neverjetno je, da v tako široki zapuščini ni niti ene evropske lovorike. Morebitna zmaga bi tako pomenila zadnji kamenček v njegov mogočni mozaik, klub pa bi spet vrnila na zemljevid Lige prvakov.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako
Komentarji
smrkc
# 24.04.2018 ob 13:18
je pa Wenger izumil nek nov stil nogometa, ko je prišel v Anglijo.. zmeraj napadalen in gledljiv nogomet.. edina pomankljivost je bilo kadrovanje. V zadnjih letih ni kupil tistega kar je rabil.. dobrega zadnjega veznega in branilca.. kar se pa tiče igre, pa mu nikdar ne more noben oporekat
Kenzu
# 24.04.2018 ob 13:17
Z neprimerljivo več zapravljenega denarja...
zenga
# 24.04.2018 ob 14:43
Po nekaterih podatkih, zaradi vseh dodatnih podaljškov tekem, je bil Fergi na klopi več kot 28 let in ne le 26,5 let ;-).
el CARTEL
# 24.04.2018 ob 15:27
united je pod fergusonom vedno precej zapravljal... pravzaprav so bili edini angleški klub, ki je lahko recimo zapravil takšne vsote:

veron 38 mil funotv
berbatov 34 mil
rooney 33 mil
anderson 28 mil
van persie 27
van nistelrooy 26 mil funtov
carrick 24 mil

ali pa v 90.:
dwight yorke 17 mil funtov
jaap stam 15 mil

za primerjavo, angleški rekord leta 1999 je bil anelka iz arsenala v real za 22,5 mil funtov
Scouser268
# 24.04.2018 ob 15:30
Mogoče danes Arsenal res ni več to, kar je bil na začetku njegove ere, a še vedno je Wenger velikan evropskega in predvsem angleškega nogometa. Gospod z velikim G.

Zgodbo Premier League se ne da povedati brez Wengerja.

Pod njim je Arsenal prisilil vse ostale angleške ekipe, da so igralci postali 100% predani svojemu delu. Nekateri to obdobje označujejo kot robotizacijo igralcev, ampak mislim, da je vsakemu jasno: kdor se zdravo prehranjuje in ne zauživa opiatov katere koli vrste, ima bolj funkcionalno telo za napore na vrhunski ravni.

Upam, da najde svoj prostor pod soncem in uživa. Ne bi bilo slabo, če bi se pridružil kaki ekipi v studiu, saj ima neverjetno količino znanja in izkušenj na najvišjem nivoju.
prim00z
# 24.04.2018 ob 15:53
Prvih 8 let Wengerja je bilo izjemno uspešnih, sledila je gradnja stadiona, ko so bili konkurenčni kljub manjšemu proračunu, nato pa zadnjih 5 let, ko so ga pa mladi trenerji s turbonaftnim denarjem žal prehiteli.
trolicnez
# 24.04.2018 ob 13:03
Ferguson neprimerljivo uspešnejši.
Od_tastarga_sin
# 24.04.2018 ob 14:33
Ferguson je imel ekipo, ne posameznikov, ki so delovali kot celota in dajali 110%. V klubu je bila hierarhija jasna, prav tako so se igralci iz tedna v teden borili za položaj v ekipi.
Njegov naslednik Moyes v klub ni prinesel mentalitete, ki bi jo tak klub moral imeti. Igralci več niso bili samozavestni, prav tako je Ferguson efekt počasi popustil.
Danes je tudi polno razvajenih zvezdnikov, ki postajajo večji od kluba. Kako lahko igralec pogojuje svoj prestop z neigranjem in netreniranjem, mi ni jasno. Včasih se to enostavno ni toleriralo. Danes igra denar glavno vlogo, vložki so večji.
Mourinho je naslove osvajal z ekipami, kjer so se njegovi igralci, brez nekih velikih zvednikov v slačilnici, metali na zobe za ekipo in take ekipe zmagujejo. Danes je takih homogenih ekip malo.
firbec111
# 24.04.2018 ob 13:41
mihamiha23

bob paisley je v 8 letih osvojil več kot wenger v 20 letih kar pove veliko

prevzameš najmočnejšo ekipo na svetu in nadaljuješ delo svojega mentorja VAU ful težko
Tripsi
# 24.04.2018 ob 13:58
@the angerfirst

menim da je bila zapuščina fergusona vseeno dobra. Zapustil je ekipo, potem ko je ta postala prvak anglije. Po koncu sezone sta odšla berbatov in vidič če se ne motim, prišli pa so kagawa, mata, takrat obetavni januzaj iz mladinskega pogona in še nekaj drugih, ne spomnim se več vseh.
Tako da o neki slabi zapuščini nebi govoril, kar se tiče igralskega kadra. Je pa naredil napako z izbiro naslednika oziroma s tem ko je tako vneto zagovarjal moyesa za svojega naslednika. Mislim da je ključno vlogo takratk odigral tudi Ed Woodward, ki je za moje pojme slab kadrovnik.
Tudi če imajo trenerji neko vizijo o igralskem kadru ki ga želijo ne morejo vzpostaviti nekega sistema. Uspešni klubi trenutno (Bayern, Real Madrid, Atletico Madrid, Barcelona, Liverpool, Juventus, ...) v evropi ki se oklepajo neke filozofije kluba, vsi vpeljujejo nekdanje igralce iz kluba na vodilne položaje. United pa je v času po odhodu Fergija prevzel ekonomist Ed Woodward in to je bila pomojem napaka.
Če se bo Arsenal kaj naučil iz tega primera ne vem, upam pa da se bo, čeprav ne navijam za nikogar od njih so to globalni velikani kateri niso prišli do tja kamor so čez noč preko investitorjev ampak z neko zgodovino in kulturo.
the angerfist
# 24.04.2018 ob 20:41
@tripsi

Ni čisto res kadrovanje Uniteda je bilo od odhoda CR večinoma zgrešeno, če odštejemo Van Persija, DDG in deloma Hernandeza ni bilo nobenega presežka. Za Kagawo je bilo po eni sezoni jasno, da EPL ni zanj, Januzaj razen par tekem ni pokazal nič, ne na posoji
ne pri Sunderlandu. Potem pa si imel še Cleverlya, Andersona in Flatcherja na sredini. V obrambi pa Jones, Smalling, Rafaela, ter Vidiča, Evraja in Ferdinanda, ki pa so bili nažalost pri koncu kariere. Nevem če je to ekipa vredna kluba ranka Manchester United. Pač treba si je priznat, da je bila sezona 12/13 po zaslugi Fergija, zadnji labodji spev te generacije in je bila prenovo ekipe nujno potrebna. Seveda je tudi res, da za padec uniteda Igrata Woodward in Moyes veliko večjo vlogo, vendar klub že pred menjavo vodstva ni bil ravno na nivoju.

Pa da nebo pomote, kot navijač Manchester uniteda, sem Fergiju iz srca hvaležen za vse kar je naredil in njegov največji uspeh je ravno to, da je postavil United na nivo institucije, ki je sedaj. Vendar pa je kljub temu treba na vse gledat objektivno.
Kenzu
# 24.04.2018 ob 16:16
Popolnoma je jasno, da ko je imel Arsenal dober dan so lahko premagali vsako ekipo v evropi, kaj šele v Premier ligi, potrebno je vedeti da se nobena ekipa se sploh ni približala 18 let zapored pridt med 4. Tako opevani Totentham je proti Arsenalo zelo majhen klub. Je pa res, da če bi se več agresivno zapravljalo in tudi tako nastopalo bi bili uspehi večji, vendar Wenger ni tak in je vedno igral svoj stil in tako pač je.
BobPaisley1963
# 24.04.2018 ob 16:07
@firbec111

Ko je Bob Paisley prevzel ekipo od Billa Shanklya Liverpool niti pod razno ni bil najmočnejša ekipa v Evropi. To je postal šele pod njegovim vodstvom. Prvi pokal državnih prvakov so Liverpoolčani osvojili tri leta po prihodu Paisleya na krmilo ekipe. Mimogrede, za Liverpool navijam ravno od tekme, ki jo je zadnjič na klopi Liverpoola vodil Shankly (finale FA pokala 1974).

Paisley je na čelu ekipe vztrajal 9 let in v tem času osvojil 6 naslovov angleškega prvaka, 3 ligaške pokale, 3 pokale prvakov, 1 pokal UEFA, 6 angleških superpokalov in 1 evropski superpokal, torej 20 lovorik v devetih letih.
GeorgeB
# 24.04.2018 ob 22:58
Ferguson je benchmark ne pa direktna primerjava... :)
primos
# 24.04.2018 ob 16:57
Še večja legenda bi bil če bi odšel pred 10 leti, potem ne bi imel tega madeža ...
mihamiha23
# 24.04.2018 ob 15:24
te debate sploh ne bilo če ne bi tik preden bi fergija zaradi slabih rezultatov odžagal v klub prišel cantona in mu je rešil rit. the rest is history
neutrino
# 24.04.2018 ob 20:18
Kenzu:
"potrebno je vedeti da se nobena ekipa se sploh ni približala 18 let zapored pridt med 4."
Tvoja trditev je po svoje semantično pravilna. Man United se namreč ni približal temu, ampak konkretno presegel. Kot je nobozos rekel: United je bil 22 let zapored v top 3 (od 1991/92 do odhoda Fergusona 2013)

Drugače pa poklon Wengerju. Čeprav ni bil najboljši, je vsekakor pustil velik pečat na PL in tudi nogometu na sploh ter prispeval k odličnemu rivalstvu s Fergusonom.
Radenm
# 24.04.2018 ob 17:23
Zbogom, Arsene. Arsenal ne bo več isti, to je dejstvo. Ali bo boljši ali slabši, pa bo pokazal čas.

Go Gunners!
nobozos
# 24.04.2018 ob 16:45
@Kenzu
Se strinjam, a Man Utd je bil 22 let zapored v top 3, če se ne motim.
firbec111
# 24.04.2018 ob 16:37
mihamiha23

wenger zamerim samo pomanjkanja ambicioznosti, ker se je zadovoljil, da bo v top 4 in to je to. od tiste zlate generacije mu je bil glavni vcilj pokal FA in top 4 in nič več(seveda je krivo tudi vodstvo, ki je to toleriralo).ekipo ni znal prilagoditi drugim(nobene taktike) in zato je ostal brez evropskih uspehov, ki bi jih taka ekipa morala imeti.
seveda so pa sedaj vsi čustveni, kakšen gospod je bil in oh in sploh. možak je bil na klopi arsenala 10 let predolgo in to je dejstvo, ki ga ne zanikajo tudi največji privrženci arsenala. naj mu postavijo kip in to je to.

dejstvo je da se je Wenger prilagodil vodstvu in ne obratno
CTM
# 27.04.2018 ob 06:32
Arsenal lahko pride do Lige prvakov po dveh poteh...ali zmaga v Ligi Evropa... drugo možnost pa,
..Liverpool zmaga Ligo prvakov...v tem primeru ima tudi petouvrščeni iz Angleške PL možnost za LP, teoretično je možno, čeprav zaostajajo 6 točka za četrtim mestom..pa samo še štiri tekme do konca PL
SsDrag
# 24.04.2018 ob 20:20
gospod je veliko dosegel in si zasluži spoštovanje, bi bla pa češnja na torti mal več lovorik.
napo11
# 24.04.2018 ob 17:51
El Cartel, sam bi dodal se recimo takrat dalec najdrazjega branilca Ria Ferdinanda za 41 mio funtov. pa leta 2003 za 18 letnega Ronalda kar 17 mio, kar je bilo takrat izjemno visoka cifra. Pred tem dali leta 2000 za VRATARJA Bartheza 10 mio! in tako dalje. Pac United je bil poleg Arsenala in Liverpoola takrat najbogatejsi klub v Angliji. Je pa to tudi razumljivo, saj je v Manchestru bil prakticno samo se City, ki je bil neprimerno manj zanimiv kot United in tako so pri Unitedu pobrali vse kar je pametnega od podmladka, za namecek pa seveda trzno za vse sponzorje tudi City ni bil zanimiv. Prav tako je v Londonu bil Arsenal bogatejsi od ostalih, le da je v Londonu neprimerno vec mocnejsih klubov in nasploh vecje stevilo klubov, za kar se potem finance neprimerno bolj razporedijo. enako v Liverpoolu, saj sta bila tam mocna rivala Liverpool in Everton.

Zakaj je Barca tako mocna, seveda tudi trzno. Saj katalonija nima drugega kot Barco. no, pustimo Espanyol kar pri miru, ker niso v nicemer konkurencni. V Madridu dva mocna kluba, vse ostalo zelo podpovrecno.

no, ko se je vlozek tudi v drugih klubih malce priblizal Unitedu, pa se je videlo, da so tudi ostali povsem konkurencni Manchestru. Arsenal in Liverpool pa sta postala samo se sodelujoca. Ko je Roman prevzel Chelsea, so se zacele zadeve uravnavati in je angleska liga postajala bolj enakovredna s prihodom tudi drugih investitorjev.
pjandura
# 24.04.2018 ob 17:21
3x prvak v 22 letih. Legenda.
firbec111
# 24.04.2018 ob 16:35
BobPaisley1963

Bill Shankly je bil v tem obdobju najuspešnejši trener v prvi ligi z 3 angleškimi naslovi, drži da v evropi niso bili še velesila, ampak je imel Paisley lažje delo, ker je samo še nadgradil delo Shanklya za razliko od Wengerja, ki je tako kot Shankly moral zgraditi ekipo. Bob Paisley je pa definitivno eden najboljših trenerjev vseh časov
RigorMortis
# 25.04.2018 ob 16:26
Wenger je več kot očitno precenjen trener, ki je bolj skrbel za finance ljudi nad njim kot pa za sam nogomet ter osvajanje lovorik. Razen parih sezon z Arsenalovo zlato generacijo praktično nič od nič. V 21. letih tri lovorike in to naj bi bil kakovosten trener? Smeh.
mutevz
# 24.04.2018 ob 22:42
Tuki bo ena napaka... Sol Campbell ni "eden izmed biserov", ampak je bakterijski izcedek.

Prosim avtorja za popravek v clanku. Hvala.
neutrino
# 24.04.2018 ob 20:21
Aja pa res bi mu privoščil EL za konec kariere. Rivalstva gor al dol.
mihamiha23
# 24.04.2018 ob 16:28
wenger zamerim samo pomanjkanja ambicioznosti, ker se je zadovoljil, da bo v top 4 in to je to. od tiste zlate generacije mu je bil glavni vcilj pokal FA in top 4 in nič več(seveda je krivo tudi vodstvo, ki je to toleriralo).ekipo ni znal prilagoditi drugim(nobene taktike) in zato je ostal brez evropskih uspehov, ki bi jih taka ekipa morala imeti.
seveda so pa sedaj vsi čustveni, kakšen gospod je bil in oh in sploh. možak je bil na klopi arsenala 10 let predolgo in to je dejstvo, ki ga ne zanikajo tudi največji privrženci arsenala. naj mu postavijo kip in to je to.
the angerfist
# 24.04.2018 ob 13:21
Primerjati Fergija in Wengerja je naravnost smešno. Razen prvih 6 sezon mu kasneje ni segel niti do kolen. Fergi je natančno vedel kdaj se mora posloviti in je po mojem skromenm mnenju precej kriv za stanje Uniteda prve 3 sezone po njegovem odstopu (stara ekipa, brez pravih rešitev na klopi), vendar pa je z pravočasnim odstopom poskrbel, da bo v spominu ostal kot zmagovalec, medtem ko je večino svoje dediščine Wenger pokvaril v zadnjih 3-4 sezonah.
Od_tastarga_sin
# 24.04.2018 ob 13:52
Kako lahko sploh eni primerjate Fergusona in Wengerja. Že res, da sta bila oba v svojih klubih zelo dolgo, to je pa tudi edina podobnost. Ferguson je v 26 letih svojega delovanja dvignil Manchester United na najvišjo možno raven. In vsi igralci, ki so igrali zanj, potrjujejo, da je iz njih naredil može in bil pravi vodja ob igrišču kot izven njega. Če ne drugega, pa že osvojene lovorike povejo dovolj. Pika.
mihamiha23
# 24.04.2018 ob 13:20
bob paisley je v 8 letih osvojil več kot wenger v 20 letih kar pove veliko
Kazalo