Kolumne
(6)
Miha Žorž
Miha Žorž, Radio Slovenija Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Šola ni šala

Kolumna Mihe Žorža
14. december 2012 ob 13:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Simao mi sedi nasproti v naslanjaču, levo stran obraza mu razsvetljuje oranžna svetloba gorečih polen. Kot oglje črne oči mu žarijo, ko mi pripoveduje o razmerah na Portugalskem in vzrokih zanje.

Simao je fantastičen slikar, poleg tega pa še zabaven, izobražen, razgledan ter inteligenten in prijeten sogovornik. Iskren prijatelj s kančkom smole. V Slovenijo je prišel pred nekaj leti. Z dežja pod kap, dobesedno.

V času fašističnega režima na Portugalskem, med drugim tudi pod budnim očesom diktatorja Antónia de Oliveire Salazarja, je bila na skrajnem zahodu Evrope osnovna šola obvezna le v prvih štirih razredih. Ja, le štiri leta obvezne osnovne šole. Portugalci so se leta 1974, šele štiri leta po Salazarjevi smrti, otresli fašizma, v osemdesetih malce izboljšali izobraževalne standarde, a posledice tistega obdobja so vidne še danes. Funkcionalna pismenost je med najnižjimi v Evropi, kar 64 % Portugalcev v življenju še ni prebralo niti ene knjige! Le 67 % odstotkov delovno aktivnega prebivalstva ima dokončano osnovno šolo, 12 odstotkov je tistih, ki so končali srednjo šolo.

Vendar. To je zgolj statistika. Veliko več kot številke o portugalski družbi povejo tamkajšnji mediji, ki so zrcalo tamkajšnjih razmer. Tudi portugalska javna televizija na primer. Si predstavljate nacionalko, ki bi vas celo dopoldne zasipala s pogovornimi oddajami o kriminalu, umorih, skratka črni kroniki? Skorajda vse informativne oddaje se začnejo z nogometom, s strganimi kolenskimi vezmi tega in tega nogometaša, s prestopom nekega zvezdnika v drug klub, poročajo o poroki onega branilca, pričeski tretjega vratarja in tako dalje. Pa še vse o Ronaldu! Popoldne je gledalec portugalske nacionalke zbombardiran s telenovelami, ki se druga za drugo "šamponijo" v pozni večer. In film si lahko ogledate šele po polnoči. Vmes pa TV-prodaja za ljudi, ki si ne morejo ničesar več privoščiti.

Simao je navdušen. Navdušen, da na TV Slovenija lahko vidi dokumentarni film sredi dneva, film ob normalni večerni uri, glasbeno oddajo ali posnetek koncerta, oddajo o knjigah, otroški program, pa tudi razvedrilne oddaje, športne prenose, informativne oddaje, ki se začnejo z relevantnimi temami. Simao opazi, da nacionalni radio ponuja več programov. ARS, Prvi, Val 202, Koper … za vsakogar nekaj. "Unbelievable!" reče.

Tudi v naših medijih se zrcali podoba naše družbe. So odraz ljudi, ki tu živijo in delajo. In ti ljudje so tudi "produkt" našega izobraževalnega sistema. Predsednik vlade je na začetku meseca, ko so protesti po slovenskih mestih dobivali začetniški zagon, za eno izmed radijskih postaj nanizal tudi nekaj misli o mladih ljudeh, ki na ulicah izražajo svojo jezo in brez perspektive pogledujejo v prihodnost. Prvi minister je v svoji nezmotljivi maniri ugotovil, da je več sto mladih izgrednikov pač predstavnikov izgubljene generacije, ob čemer bi morali zardevati vsi pretekli šolski ministri in celo prvi šolniški sindikalist Branimir Štrukelj. Seveda, kriva je zgolj slaba šola. A že čez nekaj dni pridejo na plano rezultati mednarodnih raziskav, ki pokažejo, da se dosežki osnovnošolcev v bralni pismenosti, matematiki in naravoslovju nenehno izboljšujejo, vse odkar Slovenija sodeluje v raziskavah, kar umešča našo državo med najuspešnejše.

No, če je pa tako, potem bi veljalo naše učitelje tudi kdaj pohvaliti. In to ne le za zgoraj omenjene rezultate. Tudi zato, ker so, to je opazil celo predsednik vlade, svoje učence nekoč naučili, da lahko povejo, kar si mislijo.

Miha Žorž, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
gorenček
# 14.12.2012 ob 15:58
Tudi tovariš Miha je produkt naše FDV
fzorz
# 15.12.2012 ob 18:23
O Portugalski sem se prepričal na lastne oči in ušesa, Simaovo razstavo sem videl, slikar ve , kaj dela in tudi kaj govori. Slovenska šola je dobra in je bila dobra, saj se je vendar premier šolal v Sloveniji.
magnetek
# 15.12.2012 ob 17:34
Res odličen slikar!
Več na blogu:
http://simaobessa.blogspot.com/
Njegova zadnja razstava v Galeriji Luwigana:
http://www.studiocerne.si/odprtje-slikarske-razstave-sim%C3%A3a-besse
čofotalček
# 14.12.2012 ob 14:44
Portugalska je res lepa. Ljudje so pristni, nenaduti in bistveno bolj odprti kot mi.
Niti približno de delajo toliko časa kot slovenci in kar jih še najbolj ločuje od nas je, da NE KOMPLICIRAJO BREZVEZE.
Niko_K_
# 17.12.2012 ob 02:00
@čofotalček
Portugalci, da so nenaduti?
Potem pa sem bil jaz letos v čisto eni drugi Portugalski, pa sem prevozil Portugalsko od severa do juga. Videl od Porta, Lizbone in ogromno malih krajev. Če te slišijo, da se pogovarjaš s slovanskim naglasom, si takoj manjvreden človek... Ja... Očitno je fašistični režim pustil svoje posledice...
tureavanture
# 15.12.2012 ob 02:10
Naj bo FDV ali ne, lepo je povedal.
Kdor se ne poistoveti z mišljenjem SDS-ja, ni slovenski državljan.
Miha Žorž
link
Mati domovina
32
7. februar 2018 ob 15:59 Potem ko je v javnosti zaokrožila devet let stara fotografija performansa Simone Semenič, ene od letošnjih nagrajenk Prešernovega sklada, na kateri ta pozira z razrezano slovensko zastavo, ovito ...
Več novic ...
Kazalo