Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 9 glasov Ocenite to novico!
Romana Kocjančič
Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Srečni pri delu?

Kolumna Romane Kocjančič
19. marec 2017 ob 06:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Delo si danes običajno izbiramo glede na zaslužek, saj nam predstavlja preživetje, skromno ali razkošno! Pogosto nas danes vodi: delati čim manj, tudi s čim manj truda, in zaslužiti čim več.

Ali nas delo sploh lahko osrečuje? Ali nam prinaša srečo le delo, ki je vezano na naše talente? Kdo je danes kovač naše sreče? Svet dela nam pogosto prinaša občutke tesnobe, potrtosti, razočaranja. Ali med delom in srečo sploh obstaja povezava? Ali nam prinaša srečo na delovnem mestu višja plača, napredovanje ali rezultati in odnosi? O zadnjih se danes odgovorni pogosto manj sprašujejo, če se že sploh sprašujejo. Pa ravno od njih je odvisna kakovost in količina opravljenega dela.

Posebno vprašanje je gotovo danes tudi brezposelnost, na katero je vezano temeljno vprašanje: kdo sem in kaj ima prihodnost. Danes nam ne more več nobeno podjetje ali delodajalec zagotoviti, da je naša zaposlitev varna.

Sreča pa je nekaj zelo osebnega, po mojem mnenju, duševno ugodje znotraj nas. Če pri delu nismo motivirani, če v delu ne vidimo razvoja svoje osebnosti, izgubljamo tudi življenjski smisel. Tako pravi Yannik Bonnet, čigar knjiga Srečen pri delu je izšla tudi v slovenskem jeziku. "Najlepši čas svojega življenja preživimo na delu. Kriza smisla v sodobni družbi je povezana prav z nezadovoljstvom pri delu." Bonnet je najprej delal v razvojnih službah, nato pa se je posvetil medčloveškim in družbenim odnosom. Ustanovil je podjetje za svetovanje na področju menedžmenta in napisal več knjig.

Kariero, ki jo delamo, razdelimo na tri obdobja: najprej se veliko učimo in smo mobilni, nato se samouresničujemo in ob koncu prenašamo svoje izkušnje. Zato priporoča, da si postavimo vprašanja: ali ima moje življenje smisel, ali so moji odnosi zadovoljujoči, ali sem zadovoljen z razvojem svoje osebnosti? Kaj me pri tem ovira in mi je v izziv za razvoj in rast, odkrivanje novih darov in vir novih ustvarjalnosti?

Delo zagotovo igra določeno vlogo v našem življenju in pripomore k sreči. Delati in tega, da smo srečni pri delu, pa se naučimo doma, ob starših, ki prihajajo iz službe, zadovoljni ali razočarani, izpolnjeni ali izčrpani.

Danes zahteva pri delu od nas večopravilnost. Od sreče pri delu pa je odvisen prostor, v katerem delamo, kako si ga uredimo in kako se v njem počutimo, udobno, sočutno ali neprijetno, kontrolirano. Predvsem pa je pomembna komunikacija, ki delovni sistem polni z navdušenjem, pohvalo ali pa temelji na strahu in izvajanjem nadvlade. Pogosto se pri delu srečujemo s kontrolo količine in zanemarjanjem kakovosti, tudi opuščanjem negovanja odnosov. Pogosto opravimo določeno količino dela zgolj v zameno za potrošne dobrine.

Delo res ni najpomembnejši element v našem življenju, čeprav zelo pogrešljiv. Človek je ustvarjen, da dela, da je kreativen. Nemogoče je živeti, ne da bi kaj počeli. Sreče pa res ne moremo nikoli enačiti samo z delom, ampak z bivanjem, tam, kjer živimo intimne odnose z dragimi osebami, kar pa zagotovo ni delovno mesto.

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ForwardThinking
# 18.04.2017 ob 04:58
O, saj duhovniki in redovnice so precej izobraženi in načitani ljudje, lahko se marsikdo precej načudi. Imajo mnoga znanja, veliko berejo, prekosijo večino intelektualcev. Nekateri gredo v redovniške skupine tudi iz katerega drugega faxa, kot pa samo teologije. Tudi medicine, ekonomije, glasbe,... To če je redovnica, ne pomeni, da ni šolana. Take imajo ponavadi za sabo več kot samo eno diplomo!
pietetnik
# 21.03.2017 ob 14:05
Sestra Romana, hvala za vaš prispevek k razmišljanju v Slovenski družbi.
pietetnik
# 21.03.2017 ob 14:04
Ali pa ji zavidate, da je ženska in zato ne more pametno govoriti? Dajte no fantje, ne pravljičarite.
pietetnik
# 21.03.2017 ob 14:02
Uau, kakšna debata.
Kaže se, kako ste nekateri nestrpni do ene redovnice. Ker je redovnica in to celo katoličanka, ji ne priznate intelekualnih sposobnosti in vse njeno pisanje mečete v koš!!!
To je KRISTJANOFOBIJA!
Nacisti so zečeli tako z Židi, na koncu so jih pobijali, ker niso mogli dokazati, da so Arijci nekaj več...
grapar
# 19.03.2017 ob 08:13
Se popolnoma strinjam z napisanim.
Chelseaholic
# 19.03.2017 ob 12:53
wow maš mal probleme z ločenjem cerkve in oseb ki jih vodijo ter drugimi pripadniki vere ki nimajo nujno iste agende kot omenjen osebe ampak so še vedno lahko krediblni in ne nujno podporniki dela teh oseb
ForwardThinking
# 18.04.2017 ob 05:03
Poznam redovnico, ki je sicer v redovniški skupnosti, ampak opravlja tudi poklic zdravnice, tako kot en čisto navaden človek. Ne sodi vsebine po embalaži, bi rekel.

In nekateri se zamislite nad svojimi frustracijami tukaj. Zakaj berete in komentirate, če iz vas kar bruha negativna energija. Pojdite na sprehod.
Chelseaholic
# 19.03.2017 ob 12:59
Pa dejstvo da je nuna je tu brezpredmetno pač se je odločla za določeno mero asketskega življenja kar verjamem da ti in mnogo nas drugih ni sposobno, ampak to še ne pomeni da ma takšne predstave kot ti vidiš sporne

Pa aja od kdaj ni zaželjeno razumsko razmišljanje oz. razmišljanje samo nasploh ter da ne vidimo življenjo po sam enem principu šola, služba, družina bi že skor pomislu da maš enake nazore kot osebe ki jih kritiziraš
Chelseaholic
# 19.03.2017 ob 12:54
Pa ponovno ni vse teorija zarote kjer vsi pripadniki te vere brezpogojno verjamejo in podpirajo delovanje cerkve
Chelseaholic
# 19.03.2017 ob 11:00
Umiri se prijatu ni vse na svetu teorija zarote, ženska je pokazala določeno raven intelekta ter sposobnost da vidi da ni življenje enostransko
luckyss
# 19.03.2017 ob 16:57
Bi napisal še kaj bolj konkretnega, vendar kot ateistu mi moja neverna duša ne pusti napisati grobe resnice...
Torej svetujem tudi vam, da ne greste preko meje s svojimi pravljicami..
luckyss
# 19.03.2017 ob 16:54
Se opravičujem, vendar je že v prvem stavku zaznati bluzenje..
Dandanes si ne izbiramo dela, ampak vzamemo vse kar nam ponudijo za" minimalca" in potem nastavimo še drugo lice in vse telesne odprtine...zelo krščansko...
Ajaa
# 19.03.2017 ob 11:57
ženska je pokazala določeno raven intelekta ter sposobnost da vidi da ni življenje enostransko

... in še vedno ostala nuna?
kjer je ravno intelekt in sposobnost videti da življenje ni enostransko
zaželeno, spodbujano?

Vau, jaz sem pa mislila da govoriva o RKC, kjer verjamejo v namišljenega prjatla tam na nebu, in so pripravljeni, če se kdo mal poheca iz namišlenega strička bit užaljeni itd.
Čeprav, če citiram unga: but he loves you
Jocipros
# 17.04.2017 ob 10:12
Kaj govoriš "srečni pri delu"? Bedasto. Včasih smo bili srečni pri delu, ko smo bili plačani, danes pa ko nas ne plačujete in mečete na cesto, pa smo od sreče daleč. Kako ste pa vi Romana Kocjančič srečni pri delu? Seveda ste, saj imate vse priskrbljeno, za tv pa že kaj spravite skupaj. In ste res lahko srečni. Bi zamenjali s kakim gradbenim delavcem, ki trdo dela daleč stran od družine, pa skoraj nič ne je, za plačilo pa tudi nič. Bi zamenjali?!?
Ajaa
# 19.03.2017 ob 09:50
Nune berejo knjige o managementu in o tem pišejo na spletu?
Ne o molitvi, ljubezni do boga, potrebi po tem, da je človek prijazen in dober do bližnjega?
Ne kara brezsrčne Škofjote in jim pridiga o božji ljubezni?

Ne, o managementu razpravlja, naj se vidi tudi navzven, kaj je najpomemnejše naši cerkvi
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kazalo