Prišel je do točke, ko se mu je vsa duhovnost zdela popolna zabloda. Vsi ti fantje, od Mojzesa, Bude, Kristusa do Ramakrišne, naj bi živeli v stanju zmote in s to svojo zmoto so motili druge. Foto: AP
Prišel je do točke, ko se mu je vsa duhovnost zdela popolna zabloda. Vsi ti fantje, od Mojzesa, Bude, Kristusa do Ramakrišne, naj bi živeli v stanju zmote in s to svojo zmoto so motili druge. Foto: AP

Tako je o človeku, ki so ga klicali UG, razmišljal eden njegovih prijateljev. UG je umrl konec marca leta 2007 v nekem stanovanju na severu Italije star 89 let. Imenovali so ga antiguru, besneči modrec in še kaj podobnega. Njegovo pravo ime je bilo Uppaluri Gopala Krišnamurti.

Od otroštva naprej so ga stari starši pripravljali, da bo nekaj posebnega. Kot štirileten otrok je sedel v meditaciji in poslušal recitacije Ved. Sam je poročal, da ga je "vse to sranje" obupno dolgočasilo. Pozneje je seveda hodil v šolo in študiral filozofijo in psihologijo v Madrasu. Vendar je bil slab študent, saj ga je ves čas zaposlovalo "duhovno iskanje". Poročil se je in dobil štiri otroke. Pa ga je še vedno žrlo.

"Zanimalo me je, kaj je zadaj za vsemi temi abstrakcijami, ki so jih metali vame. Kaj je to stanje, v katerem naj bi bili veliki učitelji človeštva, Buda, Kristus …" Prišel je do točke, ko se mu je vsa duhovnost zdela popolna zabloda. Vsi ti fantje, od Mojzesa, Bude, Kristusa do Ramakrišne, naj bi živeli v stanju zmote in s to svojo zmoto so motili druge.

Njegova družina je razpadla, kot potepuh se je znašel na ulicah Londona, pozneje Pariza. Potem je nekoč (spet) odšel poslušat starega Krišnamurtija (s katerim ni bil v sorodu). Krišnamurti je na predavanju opisoval 'svobodnega človeka'. UG poroča, da je v Krišnamurtijevem opisu tega 'popolnega stanja' nenadoma ugledal lastno stanje. Naslednji dan je obsedel na neki klopi in se vprašal, kako vendar ve, da je v 'tem' stanju. V nadaljevanju so v nekakšnem notranjem sesutju vsa vprašanja izginila in z njimi vred spraševalec. ("Spraševalec in vprašanje sta eno in isto.") "Samorealizacija, duhovno razsvetljenje ali osvoboditev zavesti ne obstaja, saj ni nobenega sebstva, duha, psihe ali zavesti, ki bi jo bilo mogoče razsvetliti ali odrešiti."

UG je preostanek življenja preživel na poti. Selil se je iz kraja v kraj in preživljal dneve po najetih stanovanjih v neformalnih pogovorih z ljudmi od vsepovsod. Številni poročajo o močnih učinkih, ki ga je imelo srečanje z njim.

P. S. Vaš kolumnist UG-ja v živo nikoli ni srečal. Povem pa lahko to: leta 1999 sem v neki knjigarni naletel na zaprašen srbski prevod pogovorov z njim … Nekaj stavkov, ki sem jih takrat prebral, je sprožilo serijo močnih mističnih stanj in dogodkov, ki jih je nemogoče opisati … In moj svet nikoli več ni bil isti.