Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
Damask
Avgustovski napad s kemičnim orožjem naj bi zahteval 1.700 življenj. Foto: Reuters
Igor Jurič
Igor Jurič je voditelj zunanjepolitične oddaje Globus. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Tihi morilec

Kolumna Igorja Juriča
12. november 2013 ob 15:59,
zadnji poseg: 12. november 2013 ob 17:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pretresljivi amaterski posnetki otrok, žensk in moških, žrtev napada s kemičnim orožjem v predmestjih sirske prestolnice Damask, so konec avgusta šokirali svet.

Kot so s poznejšimi analizami potrdili inšpektorji Združenih narodov, je bil v napadu uporabljen živčni bojni strup sarin. Tihi morilec, ki nima ne vonja ne barve, je po nekaterih podatkih zahteval okoli 1.700 življenj.

Uporaba kemičnega orožja je, poenostavljeno rečeno, stara toliko kot človeštvo. Že v pradavnini so se ljudje obstreljevali z zastrupljenimi puščicami ali pa skušali zastrupiti vodne vire nasprotnikov. Izsledki ene izmed raziskav pa so odgrnili tančico skrivnosti s smrti 19 rimskih vojakov in enega perzijskega, ki so jih v 30. letih prejšnjega stoletja izkopali pri sirskem mestu Dura. Vojaki so umrli leta 256 med perzijskim obleganjem mesta, ki je bilo v rokah Rimljanov. Našli so jih v utesnjenem podzemnem rovu, s pomočjo katerega so Perzijci skušali zrušiti del mestnega obzidja. Rimski vojaki so v rovu naleteli na strupen plin in se zadušili, perzijski vojak pa je bil očitno "avtor" strupenega plina in je tudi sam postal žrtev. Ta dvajseterica je tudi prva žrtev kemičnega orožja za katerim so ostale sledi.

Slabih 2.000 let pozneje je bilo območje Sirije znova prizorišče uporabe kemičnega orožja. Prvi incident s 26 žrtvami se je zgodil marca v bližini Alepa. Krivdo za napad sta skušali obe vojskujoči si strani pripisati druga drugi. Nato je sledilo še nekaj napadov z manjšim številom žrtev, vse do 21. avgusta, ko je v predmestju Damaska po nepotrjenih vesteh umrlo do 1.700 civilistov. Režim predsednika Asada in uporniki, ki so že skoraj tri leta vpleteni v državljansko vojno, so ponovili že videni scenarij medsebojnega obtoževanja za napad. Toda grozljivi posnetki ubitih so Zahod pripravili do konkretnejšega ukrepanja. ZDA so zagrozile z vojaškim napadom na Asadov režim, ta pa je ob posredovanju svoje zaveznice Rusije uspel akcijo preprečiti s kupčijo. Sirski režim je prvič javno priznal, da poseduje kemično orožje. O njegovem obstoju se je govorilo že vse od 70. let prejšnjega stoletja, ko sta režim Bašarjevega očeta Hafeza Al Asada z orožjem oskrbela Egipt in takratna Sovjetska zveza. Sirci so sami začeli proizvodnjo kemičnega orožja sredi 80. let, in sicer v veliki meri s pomočjo zahodnih držav, ki so jim prodajale surovine, potrebne za izdelavo bojnih strupov.

Oddaja Globus prinaša svet v vaš dom. Izbrane dogodke in pojave voditelja Polona Fijavž in Igor Jurič s pomočjo dopisnikov in sogovornikov analizirata vsak torek ob 23. uri na 1. programu TV Slovenija. Ogledate si jih lahko v živo ali pa v našem arhivu. Vljudno vabljeni.


Pod skupnim pritiskom ZDA in Rusije je sirski predsednik Bašar Al Asad privolil v uničenje kemičnega orožja (Sirija naj bi ga imela več kot 1.000 ton), ki ga bo izvedel pod strogim očesom Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). V skladu z ultimatom je sirski režim do 1. novembra že uničil proizvodnje zmogljivosti za kemično orožje. Kot je v pogovoru za Globus povedal predstavnik Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW je dobitnik letošnje Nobelove nagrade za mir) Christian Chartier, je sirsko kemično orožje zbrano in zapečateno, tako da ni nevarnosti za njegovo uporabo. Se bo pa v petek, 15. 11., iztekel še en rok sirskemu režimu, in sicer mora OPCW odobriti njihov načrt uničenja zalog kemičnega orožja. Kje ga bodo uničili, kako in kdo bo plačnik tega izredno dragega postopka, pa bo jasno šele po 15. novembru.

Po besedah Christiana Chartierja je bilo od obstoja Organizacije za prepoved kemičnega orožja uničenih že več kot 82 odstotkov vseh svetovnih zalog kemičnega orožja. Države so namreč po grozovitih izkušnjah iz 1. svetovne vojne, Vietnama, Iraka (če naštejemo le nekatere primere) leta 1993 podpisale konvencijo, ki prepoveduje vsakršno izdelavo, uporabo ali hranjenje kemičnega orožja. Štiri leta pozneje je bila nato ustanovljena Organizacija za prepoved kemičnega orožja, ki nadzoruje izvajanje konvencije. OPCW ima 190 članic (zadnja je postala prav Sirija), med njimi pa ni šestih držav članic OZN-a. Izrael in Mjanmar sta podpisala, a nista ratificirala konvencije, Angola, Severna Koreja, Egipt in Južni Sudan pa konvencije niso še niti podpisali.

Igor Jurič, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
komsomolec
# 12.11.2013 ob 16:30
Napad z bojnim strupom je delo teroristov in ne vladnih sil Sirije.
heureka
# 12.11.2013 ob 16:32
ZDA so zagrozile z vojaškim napadom na Asadov režim, ta pa je ob posredovanju svoje zaveznice Rusije uspel akcijo preprečiti s kupčijo. Pri temu bi pisec morda se omenil dejstvo,da so ZDA kazensko expedicijo,pripravile brez odobrenja Vs (kar po mojemu ni ravno po mednarodnih zakoni) ter brez kakrsnih neoporecnih dokazov o krivdi rezima.
Pisec tega clanka je zanemaril( ali zavedno ali pa z malomarnost) tudi dejstvo,da je mednarodne tozilka Carla Ponti obtozila prav upornike za uporabo sarina in to z dokaznim gradivom,toda ker so se ZDA oz. Obama ze odlocili kdo je gresni kozel je ostalo to ad acta in neraziskano. Tako,da krivec je vsaj za eden primer uporabe tega smrtonosnega plina poznan.
Lahko bi se raziskalo se ostale primere,kajti po moji logiki za ta najhujsi primer v predmestju Damaska ne more biti kriv Assad,kajti ne verjame ,da bi bil tako suicidno nastrojen,da bi dan pred prihodom observaterjev sprozil ta atak in dal neposredno povod ZDA da ga napadejo,se posebej zato,ker so ZDA ze zdavnaj prej svarile,da ce bo njihova rdeca crta ( plinski napad)prekoracena tedaj bodo tudi one intervenirale. Ta ki ne vidi nelogoicnosti v obtozbi,,da je to storil Assad naj sam sebe vprasa ,ali sploh ve kaj je dedukcija.
Binder Dandet
# 12.11.2013 ob 16:03
Dostkrat beremo komentarje po netu, kjer se trdi ali dokazuje, da uporniki niso neki freedom fighterji, da uporabljajo kemično orožje itd.. Zanimiv članek v Sobotni prilogi Dela prejšnji teden.

Sto petdeset dni v ujetništvu sirskih upornikov
el CARTEL
# 12.11.2013 ob 18:43
Pisec tega clanka je zanemaril( ali zavedno ali pa z malomarnost) tudi dejstvo,da je mednarodne tozilka Carla Ponti obtozila prav upornike za uporabo sarina in to z dokaznim gradivom,toda ker so se ZDA oz. Obama ze odlocili kdo je gresni kozel je ostalo to ad acta in neraziskano.

odkar carla del ponte obtožuje tudi ZDA zaveznike, zanjo ni več nekega zanimanja..
pravzaprav nas prepričujejo, da je senilna
Stop-IPCC
# 12.11.2013 ob 17:42
Vprašajte se.... katera je EDINA DRŽAVA..... ki je do sedaj uporabila.....
1. atomsko orožje
2. kemično orožje in
3. biološko orožje.....
in nenazadnje.. preko Monsanta in GMO tudi
4. gensko orožje....
.
Ker lahko take gni**** "uničiš" samo "od znotraj" oz. preko ekonomije.... prenehajte kupovati ameriško sranje.... in ... se bodo.... po določenem času..... ti zločinci... sesuli sami vase...
Tudi njihovega sekret papirja (USD), se je potrebno čimprej "losati".... tako, kot to počnejo BRICS države !!!!!
DejanD
# 12.11.2013 ob 23:01
Pred kratkim je bil en odličen članek, ki propeveduje zgodbo o enem očetu v turčiji, kjer so oba njegovo sina prepričal, da bo šel v nebesa, če se bo boril proti "asadu", in sicer jih z lažno propagando rekrutirajo, da vzamejo prihranke ter se napotijo v en vadben kamp. Potem se očetje trudijo dobit sine nazaj, vendar jim ne pustijo v terroristične vadbene centre. marsikdo po zve, da je bil sin ubit. To delajo po velikem delu turškega ozemlja torej iđčejo žrtve z lažnimi informacijami, kjer tud pomaga Cia, kr pravzaprav praktično pri vsaki svinariji ma tko Zda prste vmes.

Tko da so pol med terroristi razni ekstremisti, ki jih pripeljejo z množice držav, do plačancev in jim operejo možgane v kolikor jih nimajo že od prej.
DejanD
# 12.11.2013 ob 22:56
Zda se mi gnusi, saj sp one z oboroževanje terroristpv ter zahodnih plačancev odgovorne še za en genocid. Asad ter sirsko ljudstvo se bori proti takšnim terroristom.
Stop-IPCC
# 12.11.2013 ob 17:38
Le oglejte si... početje Američanov in njihovih oprod !!!!!!!!!
Mr.D
# 12.11.2013 ob 20:00
Iz videa je razvidno, da so "zrtve" kemicnega napada ali uprizorjene (teroristi, ki se pretvarjajo, da so mrtvi oz. igrajo "doktorje") ali pa dejansko zaplinijo, zatrupijo vojne ujetnike ali ugrabijo skupino civilistov ter jih zaplinijo, vse v posnetku...
Mr.D
# 12.11.2013 ob 19:58
http://www.liveleak.com/view?i=20c_13842
25090&comments=1

PROSIM!! Poglejte si video v tem linku, dokaz o nasprotnem. Zakaj se MMC ne razpise o SIRIJCIH, ki porocajo o tej ogabni lazi s strani teroristov!
AndrejP
# 16.11.2013 ob 07:29
Stop-IPCC, Katera? Jedrsko orožje je res uporabila le ZDA proti japonski. Biološko orožje so poskušali uporabljati skozi celo zgodovino, bolj ali manj uspešno, je pa edina taka operacija v novejši zgodovini, za katero vem tista, ko so Japonci poskušali s kugo okužiti Kitajce med 2. svetovno in bi naj bilo več tisoč mrtvih.

Kemijsko orožje pa so uporabljali vsi. Nemci že med 1. svetovno vojno (iperit). To so nas še v šoli učili, tako da za to nimaš izgovora, da tega ne veš :) Tudi če si premlad, da bi vedel, da so Iračani precej posegali po kemičnem orožju v svoji vojni z Iranom in kasneje, ko so se šli etnično čiščenje Kurdov.
at111
# 13.11.2013 ob 17:18
Lepo, dobri komentarji :)
Všeč mi je, da se vsaj ljudje sedaj res zavedamo pravih Zahodnih teroristov in ne nasedamo uradnim medijem, ki nam prodajajo gnila jajca!! :)
janez123
# 12.11.2013 ob 17:39
"so konec avgusta šokirali svet."

Pri nas pa se s tem ukvarjamo sredi novembra. Seveda! Da se ne bi z Virantovanjem, Stepišnikovanjem itd.
Igor Jurič
link
Cameronovo zmagoslavje
5
13. maj 2015 ob 10:27 Potem ko je bila prešteta večina glasov volivcev po četrtkovih splošnih volitvah v Združenem kraljestvu, so skoraj vsi politični opazovalci obstali odprtih ust.
Več novic ...
Kazalo