Za OPCW je to prvič, da svoje delo opravlja na vojnem območju. Foto: EPA
Za OPCW je to prvič, da svoje delo opravlja na vojnem območju. Foto: EPA
Damask
Strokovnjaki OPCW-ja imajo svoj začasni sedež v hotelu v Damasku. Foto: EPA

"Od danes je Sirija polnopravna pogodbenica konvencije," je sporočil OPCW, ki je za svoja prizadevanja pri odpravi kemičnega orožja po svetu v petek prejel Nobelovo nagrado za mir.

H konvenciji za prepoved proizvodnje in shranjevanja kemičnega orožja iz leta 1997 je Sirija pristopila kot 190. pogodbenica. Od podpisnic konvencija zahteva uničenje zalog kemičnega orožja in opreme za njegovo proizvodnjo. Nad uresničevanjem konvencije bedi prav OPCW.

Na uničenje svojih zalog kemičnega orožja, ki naj bi jih bilo za tisoč ton, je Sirija pristala po napadu s kemičnim orožjem na obrobju Damaska 21. avgusta letos.

ZDA so odgovornost za napad pripisale silam sirskega predsednika Bašarja Al Asada in nekaj časa grozile z vojaškim posredovanjem v Siriji, a nato grožnje umaknile po dogovoru z Rusijo, ki mu je sledila še resolucija Varnostnega sveta ZN-a o uničenju sirskega kemičnega orožja. Ta določa, da mora biti kemično orožje uničeno do sredine prihodnjega leta.

Kemični napad so v svoji raziskavi potrdili tudi strokovnjaki ZN-a, a krivde zanj niso pripisali nobeni strani.

OPCW poziva k premirju
Uničevanje kemičnega orožja v Siriji se je začelo prejšnjo nedeljo pod nadzorom OPCW-ja, katerega inšpektorji bodo obiskali okoli 20 lokacij po vsej državi. Nekatere so na bojiščih, kar otežuje njihovo delo.

Vodja OPCW-ja že pozval h kratkoročnemu premirju, saj zaradi spopadov njihovi strokovnjaki ne morejo dostopati do skladišč kemičnega orožja. 60 članov skupine je nameščenih v Damasku, od koder nato obiskujejo lokacije s skladišči.

V prvem pogovoru po prejemu Nobelove nagrade za mir je vodja OPCW-ja Ahmet Uzumcu za BBC povedal, da predstavniki sirskih oblasti sodelujejo z mednarodnimi strokovnjaki.

Uzumcu je pojasnil, da so lahko obiskali katero koli lokacijo, ki so jo zahtevali, vendar do nekaterih poti vodijo prek območij v rokah upornikov, kar jim onemogoča dostop.