Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar kulturnega uredništva na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar kulturnega uredništva na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Indijska domislica je nekoliko drugačna kot Heglova. Indijci pravijo, da je 'svet' 'igra' 'treh gun'.

V različnih besedilih se pojavljajo različne interpretacije treh gun, ki se 'igrajo v svetu'. Večina je neuporabnih, saj dišijo po tistem, kar je imel Hegel za predpojmovno: Tamas guna je inercija, tema, lenost. Radžas guna je akcija, strast, energija. Satva guna je harmonija, svetloba, znanje.

Tule je moja interpretacija: Tamas je stanje miru, ker ni energije. Radžas je stanje nemira, ker energija je. Satva je stanje miru, ker energija je. Ali drugače: teza, antiteza, sinteza. Krog je sklenjen.

Tako nastavljen 'trojček' je uporaben na vse strani. Jurij Selan v svojem doktoratu opisuje primer matematika Sokala. Ta je uredniku revije Social Text Jamesonu (Vse je diskurz!) poslal članek o 'postmoderni fiziki'. Sokal je v članku zatrjeval, da je tudi fizika samo še ena od kulturnih študij. Fizika je družbeni konstrukt, kar pomeni, da zunaj diskurza o gravitaciji gravitacije sploh ni. Jameson je članek navdušeno objavil. Sokal je sočasno v neki drugi reviji objavil članek, v katerem je razložil, da je šlo pri prvem članku za čisto navaden nateg. Hotel je preveriti, koliko arogance se skriva pod plaščem navidezne liberalnosti, ki jo je revija Social Text zastopala.

In kaj ima to opraviti z gunami? 'Igro treh gun' se da simpatično aplicirati na tole 'igro s fiziko'. Preprosto: nekoč je bila tam zunaj diskurza (in čisto nič znotraj) fizika. Dolgočasna, trda znanost. Gravitacija je tam z vso svojo 'težo', ne glede na to, kaj si mi o tem mislimo. To je mir, ker ni energije; tamas. Potem je nekdo rekel, da fizike tam zunaj sploh ni, da je vsa znotraj (diskurza). Gravitacija je tam samo zato, ker smo se tako zmenili. Nekdo je vnesel energijo, prišlo je do diskusije, posledica je nemir; radžas. Na koncu je spet mir, tokrat mir, ker energija je. Izkaže se, da fizika tam zunaj diskurza je, od tu naprej pa lahko tudi kaj podiskutiramo.

Ali drugače: obstaja gravitacija z lastno, fizikalno 'težo' in kontekst, ki gravitacijo umešča v družbeni prostor. Kot sem napisal; trojček gun je izjemno uporaben: če namesto fizika rečemo umetnost, namesto gravitacija Mona Lisa … Kaj dobimo?