Bacon je imel v studiu svinjak. Popoln razkroj, razpad, razsulo. Tako kot je življenje na Zemlji nastalo iz nekakšne prajuhe organskih molekul, so Baconove slike nastajale iz nekakšne prajuhe podob. Foto: EPA
Bacon je imel v studiu svinjak. Popoln razkroj, razpad, razsulo. Tako kot je življenje na Zemlji nastalo iz nekakšne prajuhe organskih molekul, so Baconove slike nastajale iz nekakšne prajuhe podob. Foto: EPA
Mladen Stilinović
Mladen Stilinović je hrvaški konceptualni umetnik. Znan je po preprostih enovrstičnih domislicah, ki so pogosto zapisane, naslikane ali zarisane na karton. Foto: BoBo

Ampak knjiga, ki mi je ostala v spominu, je prikazovala … hja, v bistvu ostanke iz Baconovega studia. Fotografije, po katerih je delal slike, izrezke, izsečke, kakšna risba ali skica je bila vmes. Kakšen zapis, komentar, kakšen preblisk, kakšen 'fleš'. Vse te stvari so pri Baconu ležale naokoli. Po njih je tacal, po njih so hodili njegovi gostje in prijatelji.
Vešče oko je ob ogledovanju knjige uvidelo, kako so nastajale Baconove mojstrovine. Iz ostankov. Bacon je imel v studiu svinjak. Popoln razkroj, razpad, razsulo. Tako kot je življenje na Zemlji nastalo iz nekakšne prajuhe organskih molekul, so Baconove slike nastajale iz nekakšne prajuhe podob.
Mladen Stilinović je hrvaški konceptualni umetnik. Znan je po preprostih enovrstičnih domislicah, ki so pogosto zapisane, naslikane ali zarisane na karton. Znana serija fotografij ga, recimo, prikazuje med spanjem. Zraven je napis: "Umjetnik radi (Umetnik dela, op. a.)." Duhovito. Zdaj je dobil Nazorjevo nagrado (ki je nekaj takega kot Prešernova pri nas) za življenjsko delo.
Ampak v resnici gre pri njegovi umetnosti za umetnost ostankov. Ostankov, iz kakršnih je Bacon izpeljal svojo umetnost. Nihče nima Bacona za velikega umetnika zaradi ostankov, ki so prikazani v tisti knjigi. Bacon velja za velikega umetnika zaradi tistega, kar je naredil iz ostankov. Stilinović iz ostankov ni proizvedel ali izpeljal ničesar. Zakaj so mu dali nagrado? Ker je 'fejst človek'? O tem ni dvoma, ampak za to so kakšne druge nagrade.
Najbližja zvočna vzporednica Baconu bi bil poljski skladatelj Penderecki. Muzika, ki gre skupaj s Stilinovićem, je godba tipa Adi Smolar (verjetno bi se dalo poiskati kaj natančnejšega, ampak tole za potrebe mojega argumenta povsem zadostuje). Smolar na svojo muziko nima naložene veliko produkcije, Stilinović nima veliko teksta ob svojih izdelkih. Smolar je pretežno akustičen, Stilinović dela svoje izdelke 'na roko'. Smolarjeva muzika je tiha, Stilinovićevi izdelki so majhnih formatov. Ne prvi ne drugi nista nikakršna virtuoza. Oba sta duhovita, oba sta preprosta, oba sta prepoznavna.
Vse ima svoj prostor pod soncem. Zakaj za vsako ceno tlačijo Stilinovića tja, kjer ne zdrži? Kaj niso imeli primernejših kandidatov za prestižno nagrado?
PS @Povzetek: Hvala za namig o Stilinoviću.
PS @Frodik: Hvala za komentar. Kaj več o tem drugič.