Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Isabella Abbona
»Zimmermann lahko v svojih tržaških prostorih trenutno izvaja zgolj zdravniške preglede, izdaja zdravila, opravlja ultrazvočno in lasersko diagnostiko, nikakor pa ne sme operirati. Ničesar, nobenih posegov,« poudarja Isabella Abbona s tržaškega zavoda za zdravstveno varstvo, edini pristojni ustanovi, ki podeljuje dovoljenja zasebnim zdravnikom. Foto: MMC RTV SLO
false
Na tržaški občini so za TV Slovenija odgovorili, da izdajanje avtorizacij za zdravniško dejavnost ni v njihovi pristojnosti, zato naj se obrnemo na tržaški Zavod za zdravstveno varstvo ali na zdravniško zbornico. Občina, sporočajo, izdaja dovoljenja zgolj glede primernosti stavb. »To, kar je občina odobrila Zimmermannu, je šele predpogoj, da sploh zaprosi za dovoljenje za zdravstveno dejavnost pri nas,« je jasna odgovorna za izdajanje dovoljenj za opravljanje zdravniške dejavnosti na tržaškem zavodu za zdravstveno varstvo Isabella Abbona (klikni na sliko za povečavo). Foto: MMC RTV SLO
Vloga
Zimmermann je na svojem blogu objavil zgolj vlogi za pridobitev dovoljenja za opravljanje operativnih posegov, ne pa tudi dovoljenj. Teh nima, čeprav krčne žile v Trstu operira že poldrugo leto (klikni na sliko za povečavo). Foto: MMC RTV SLO
Vloga
Zimmermann je na svojem blogu objavil zgolj vlogi za pridobitev dovoljenja za opravljanje operativnih posegov, ne pa tudi dovoljenj. Teh nima, čeprav krčne žile v Trstu operira že poldrugo leto (klikni na sliko za povečavo). Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Zimmermannova obrambna taktika: kaže vloge, ne dovoljenj. Ker jih nima.

Tudi občinsko soglasje ni dovoljenje za operacije
23. junij 2016 ob 22:00
Koper - MMC RTV SLO

Razvpiti zdravnik Janez Zimmermann je na svojem blogu, ki ga je nekritično povzel tudi eden izmed medijev, objavil zapis, s katerim poskuša izpodbijati naše poročanje, da za izvajanje operativnih posegov krčnih žil v Trstu ni imel in nima potrebnih dovoljenj in da torej operira na črno.

Predložil je tudi listini, s katerimi, je zapisal, da "najodločneje zavrača očitke, da pri pristojnih organih ni priglasili operacij ven v lokalni anesteziji".

Pojdimo po vrsti. Listini, ki ju kaže javnosti, in s katerima naj bi nas postavljal na laž, sta zgolj njegovi vlogi - prošnji za dovoljenje za opravljanje operativnih posegov in niti približno ne dovoljenji. Kaj z njima demantira, nam ni jasno, saj nismo nikjer poročali, da zaprosila za operacije ni vložil. Nasprotno: poročali smo, da bi v svoji ordinaciji sicer lahko izvajal majhne, neinvazivne posege, vendar nima dovoljenja niti za to. Zanj je tržaške zdravstvene oblasti - zavod za zdravstveno varnost - zaprosil lani septembra, smo poročali, torej šele devet mesecev po tem, ko je že pomembno operiral krčne žile v svoji tržaški ordinaciji.

Zimmermann je torej več mesecev operiral krčne žile, šele potem pa zaprosil italijanske zdravstvene oblasti, ali mu to dovolijo. In je operiral naprej, čeprav mu tega še nihče ni dovolil.

Zimmermann v demantiju našega poročanja tudi navaja, da je bil seznam operacij, ki jih je preglasil, širši od tega, ki jih je izvajal. Kaj je Zimmermann priglasil in česa ne, je na tem mestu nerelevantno, operativnih posegov v Trstu sploh ni smel izvajati.

"Tudi dovoljenja za izvajanje manjših posegov mu nismo mogli dati, ker dokumentacija ni bila popolna," nam je v ponedeljek pojasnila odgovorna na zavodu Isabella Abbona. Ali so bili pomanjkljivi dokumenti glede požarne varnosti ali kaj drugega, ni pomembno. Dovoljenja za operacije mu niso izdali.

Naj se še tako trudi prepričati slovensko javnost, Janez Zimmermann v tem trenutku za izvajanje operacij v Trstu - bodisi majhnih posegov ali večjih operacij – nima nikakršnih dovoljenj - ne občinskih ne pristojnih zdravstvenih.

Kako je z dovoljenjem tržaške občine, s katero maha Zimmermann, češ da mu dovoljuje opravljati posege. S tržaške občine so nam jasno odgovorili, da izdajanje avtorizacij za zdravniško dejavnost ni v njihovi pristojnosti: "Občina izdaja dovoljenja zgolj glede primernosti stavb, izdajanje dovoljenj za opravljanje zdravniške dejavnosti je v pristojnosti tržaškega zavoda za zdravstveno varstvo in zdravniške zbornice," pravijo na tržaški občini.

Občini pritrjuje tudi Abbonova. "To, kar je občina odobrila Zimmermannu, je šele predpogoj, da sploh zaprosi za dovoljenje za zdravstveno dejavnost pri nas. Občina je samo ugotovila, da je celotna struktura - objekt - primeren za drobne posege, ne pa da sme v njem operirati. O tem odločamo mi."

Da občina zdravnikom ne more izdajati dovoljenj za operacije ali kakršno koli drugo zdravstveno dejavnost, bi moralo biti jasno tudi našemu zavodu za zdravstveno zavarovanje, ki je na Zimmermanna postal pozoren lani, ko je število vlog za povračilo operacij žil v Trstu eksplodiralo. Tako morda v izjavi medijem ne bi zapisali, da so po poizvedbah v Italiji maja letos iz Italije dobili pojasnilo, da ima Zimmermann od lanskega avgusta "soglasje lokalne oblasti, da lahko v prostorih opravlja manjše kirurške posege". Če bi na ZZZS-ju skrbno prevedli dopis v angleščini in ga postavili v kontekst, bi lahko ugotovili, da jim italijanske oblasti niso napisale, da ima Zimmermann soglasje za manjše kirurške posege, pač pa "autorisation to realize a »simple health structure« in which minor surgery services can be provided". Občina je Zimmermannu dala zgolj soglasje, da uredi prostore, v katerih bo mogoče izvajati manjše kirurške posege. Točno to, kar nam v odgovoru pojasnita tako tržaška občina kot Abbonova.

Zaradi vsega tako ni prav prepričljiv odgovor ZZZS-ja, da "na podlagi doslej prejetih informacij z italijanske strani ZZZS ni imel nikakršnega razloga, da slovenskim zavarovancem ne bi povrnil stroškov opravljenih storitev". Tudi to, da je Zimmermann član tržaške zdravniške zbornice in da lahko legalno izvaja zdravstvene storitve v Italiji, še ni dovolj dobra podlaga za mirno spanje ZZZS-ja.

Zimmermann sicer v Trstu ne operira več, tudi zato, ker mu je najemnik pokazal vrata. Z ZZZS-ja pa sporočajo, da od izbruha "afere Zimmermann" konec maja niso dobili nobenega novega zahtevka za povračilo stroškov za poseg pri Zimmermannu.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
vnk
# 23.06.2016 ob 23:49
Ah ja kolumne...
Mefi
# 24.06.2016 ob 19:37
Opazi se sovražno nastrojenost zoper poročanja ...
Članek v žurnalu je napisan z drugačnim "tonom"
http://www.zurnal24.si/zimmerman-objavil-dokumente-za-delo-v-trstu-clanek-273161

So res novinarki stopili na žulj?
Anar Hija
# 23.06.2016 ob 23:10
Zakaj danes na tukajšnjem portalu (zopet) niste objavili nadaljevanja sojenja Dr.Ivanu Radnu?
STA je o tem poročala, MMC tako in tako večinoma jemlje zgolj iz STA-ja. Pomeni, da se uredništvu ta novica ni zdela pomembna? Še dobra dva meseca nazaj ste ga malodane imenovali za morilca brez vesti, zdaj niti sojenja ne spremljate več?
In to navkljub dejstvu, da je tožilkin izvedenec evidentno lagal, da so Dr. Radanu uničili življenje in gre za vsesplošni škandal, v katerega je posredno vpletena tudi ministrica za zdravje Milojka, saj je Dr. Radana že vnaprej spoznala kot krivega?

Verodostojno novinarstvo. Ali pa pisunstvo. Sami se prepoznajte.
slodroid
# 24.06.2016 ob 01:20
21.12.2012
# 23.06.2016 ob 23:28
No ja, če bi pa zahtevke nič krivih pacientov zavračali pa bi bila druga novinarska štala.
Torej bo zdaj zzzs zahteval povrnitev plačil?
Eugenija Carl
link
Čajanka pri Možini
3
2. junij 2016 ob 18:28 Prejšnji četrtek dopoldne bi v sejni sobi predsednika zdravniške zbornice Andreja Možine moralo sedeti vseh 15 slovenskih žilnih kirurgov. Sklonjenih glav.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo