Kubanska retrospektiva nas bo popeljala skozi 200 let kubanske zgodovine. Foto: Filmarchiv Austria
Kubanska retrospektiva nas bo popeljala skozi 200 let kubanske zgodovine. Foto: Filmarchiv Austria
Manuel Octavio Gómez: Los dias del agua (Dnevi vode, 1971)
Na Dunaju bodo predvajali tudi prvi kubanski barvni film Dnevi vode. Foto: Filmarchiv Austria

Odločitev za zazamovanje obletnice kubanske revolucije s filmom je povezano tudi z zanimivim dejstvom, da je bil eden prvih ukrepov nove revolucionarne vlade ustanovitev nacionalnega filmskega inštituta. Za tem projektom so stali filmarji, ki so se učili pri italijanskih neoveristih, ki se sicer niso mogli pohvaliti z obilno 'proizvodnjo', katerih filmi pa so vendar zaznamovali razvoj filmske umetnosti. Posebej v šestdesetih in sedemdesetih so se filmofili vedno znova razveselili prihoda kubanskih filmarjev na festivale, saj so njihovi izdelki navduševali s svojim inovativnim in eksperimentu zavezanim značajem.

na Dunaju predvajali med 27. avgustom in 21. oktobrom, predstavljajo tudi mnogo znanih obrazov s polpretekle in sedanje politične scene, kot so Che Guevara, Hugo Chaves, Evo Morales ter seveda neobhodni Fidel Castro. Pod naslovom Kino in revolucija v Latinski Ameriki: Miti, dejstva in idoli sicer nikakor ne bodo predvajali le produkcij dokumentarnega značaja, ampak bodo spored krojile tudi anarhokomedije, eksperimentalne politične drame in subverzivne družbene alegorije.

Nekaj temeljev kubanske kinematografije
Zanimivo pripoved o razvoju kubanske revolucije podaja niz filmov režiserja Tomasa Gutierreza, s čigar filmom La ultima cena (Zadnja večerja - 1976) se festival tudi začenja. V Gutierrezu posvečenem retrospektivnem nizu bodo predavali devet od njegovih dvanajstih celovečernih filmov, ki predstavljajo kubansko družbeno in politično realnost od zagona revolucije v petdesetih do njene krize v devetdesetih letih. Na sporedu je sicer tudi prvi kubanski barvni film Los dias del agua (Dnevi vode - 1971) Manuela Octavia Gómeza in inovativni črno-beli film La primera carga al machete (Prvi pokol z mačeto - 1969) istega avtorja.

Posebni gost festivala bo kubanski novinar Gianni Mina - prihaja 4. in 5. septembra -, ki bo v Avstriji predstavil dva od šestih delov svoje dokumentarne serije o Kubi. Na ogled bosta ponujena dela Dan s Fidelom in Fidel pripoveduje o Cheju, v katerih je del 16-urnega pogovora, ki ga je Mina s Castrom imel leta 1987.