Strokovna komisija je imena kustosov in strokovnjakov, ki bodo koordinirali, razvijali in strateško usmerjali program tega projekta, izbrala v ponedeljek.

Foto: EPA
Foto: EPA

Čelika je žirija izbrala za kustosa za področje Povezave. Temišvar je bil za EPK sicer izbran z motom Shine your light – Light up your city.

V obrazložitvi so zapisali, da se njegova dejavnost ne nanaša izključno na arhitekturo, čeprav je arhitekt, temveč (ali predvsem) na raziskovanje odnosov med mestom, arhitekturo, oblikovanjem in družbo ter na gradnjo in prilagajanje institucionalnih modelov, ki presegajo meje stroke in ki se vpisujejo v kulturno vizijo 21. stoletja.

Prinaša regionalno odprtost, zlasti v srednjo in jugovzhodno Evropo
"Primeri tega so razvoj in internacionalizacija Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, ki je kmalu postal ena najpomembnejših prostorskih in mestnih institucij v Evropi, ter izgradnja kulturnih platform in politik,"
je izbiro utemeljila komisija.

Čelik po njenem mnenju prinaša tudi regionalno odprtost, zlasti v srednjo in jugovzhodno Evropo, in potencialno podporo impresivne mednarodne mreže. "Izkušnje stalnega sodelovanja, aktivacije v težkih kulturnih, družbenih in organizacijskih kontekstih ter upravljanja obstoječih virov bodo zelo koristne pri vodenju kompleksnega kuratorstva," še meni komisija.

Kuratorska ekipa bo delovala kot enoten kolektiv
Na razpis za kustose se je sicer odzvalo 70 kandidatov, ki delujejo na nacionalni in mednarodni ravni. Kuratorska ekipa Temišvar 2023 bo delovala kot enoten kolektiv, ki bo v imenu mestne občine Temišvar odgovoren za umetniško skladnost in strateško usklajevanje programa EPK-ja, je ob novici pojasnil Čelik.

Čelik je MAO vodil med letoma 2010 in 2020. V tem času je deloval tudi kot komisar slovenske predstavitve na mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah, MAO pa je postal nosilec platforme Future Architecture, v katero so se povezali arhitekturni muzeji, festivali in producenti iz več držav.