Hiša sanja - le o čem? Foto: RTV Slo
Hiša sanja - le o čem? Foto: RTV Slo

V zbirki lahko mladi (in tudi starejši) bralci najdejo celotno Abecedarijo, ki velja za eno klasičnih slovenskih pesniških zbirk za otroke, poleg nje pa še vrsto odličnih pesmi, zanimivega branja tudi za starše. Pesmi je izbral in uredil Peter Svetina, ilustracije, ki spremljajo pesmi, pa je narisal Damijan Stepančič.

Poleg tega da se boste lahko poučili o pomenu vsake črke posebej, pa zbirka ponuja še dva sklopa pesmi - Čarovnik in Vetrnica. Rdeča nit prvega sklopa so živali in narava, že v njih pa lahko zasledimo stalnice otroške poezije Daneta Zajca. V prvi vrsti je zanjo značilno, da ne gre za poenostavitve in enostavne, tipične rime, saj pesnik otroškega 'občinstva' ne podcenjuje. Gre za pravo poezijo, ki bralca pogosto tudi povabi k razmisleku ali mu pojasnjuje izbrane pojave oziroma pojme.

Osrednji del zbirke je Abecedarija, ki za vsako črko naše abecede prinaša svojo pesem. Bralca tako popelje od A-ja (Aro), B-ja (Barbara) prek Indijanca, Ladje in Mačke vse do Zakaja, Žarnice, žoge in žlice. Žarnica, žoga in žlica so namreč tekmovale v hitrosti. Žarnica se je valila, žoga kotalila, žlica pa po eni nogi za njima brzila. Kako se je tekma končala, pa odkriva pesem Ž.

Pesniški jezik Daneta Zajca ponuja pravo zakladnico izrazov in besed, ki jih mladi bralci vse premalo srečujejo. Tako poleg same zgodbe vsake pesmi izobražuje tudi njena sestava, pa naj bo to prek zanimivih besednih zvez, neologizmov ali pa svodobnih rim. Zadnji del zbirke, Vetrnica, pa prinaša pesmi, ki so po vsebini bolj povezane z osebami. Od ocenjevalcev, preiskovalcev in napihovalcev do aktualnega razmisleka o delitvah. Ljudje so namreč sklenili, da naj veliki ljudje živijo v velikih hišah, majhni pa v majhnih. Pa je bil to le začetek delitev, ki niso pripeljale do ničesar dobrega.