Potovanje, ki glavnemu junaku spremeni življenje. Foto: Emka
Potovanje, ki glavnemu junaku spremeni življenje. Foto: Emka

Finski pisatelj Arto Paasilinna vas bo v romanu Zajčje leto popeljal na nepozabno potovanje, na katerem vam bo, kot je mogoče sklepati že iz naslova dela, družbo delal tudi zajec. Osrednji lik v romanu je Vatanen, zgaran časopisni urednik srednjih let iz Helsinkov, nesrečen v zakonu in popolnoma zasičen s službo in rutino vsakdanjega življenja. Nekega poletnega večera, ko se s fotografom vrača s službene poti, je naključje hotelo, da sta z avtom zbila nič hudega slutečega zajčka, ki je skakljal po cesti. Zajček je poškodovan zbežal v gozd in Vatanen, ki mu je hotel pomagati, se je odpravil za njim.

Ko ga je našel, mu je oskrbel poškodovano tačko, ob tem pa se odločil, da se v svoje enolično, stresno življenje ne bo vrnil. V gozdu nekje pred Helsinki se je Vatanen odločil, da bo korenito spremenil svoje življenje, da ne bo pristal na monotonost sivih dni, v katerih ga največkrat spremljajo le brezup, dolgočasje in razočaranje, in tako se začne njegova fantastična avantura. S svojim novim prijateljem se Vatanen začne klatiti po finskem podeželju, kjer si sem in tja poišče kakšno priložnostno delo, na poti pa spoznava vse mogoče ljudi in doživi vrsto prijetnih, manj prijetnih in celo neverjetnih dogodivščin.

Pisatelj spretno hodi po tankem ledu med realnostjo in domišljijo, hkrati pa v roman premišljeno vplete tudi elemente družbene kritike. Tako se boste ob branju (ne)hote začeli spraševati o smiselnosti vašega vsakdana, o osebni sreči, o pripadnosti družbenemu okolju in o tem, ali je nor nekdo, ki počne nekaj nenavadnega, ali mi, ki živimo 'normalno' življenje.

Ko boste knjigo vzeli v roke, je zlepa ne boste mogli izpustiti, hkrati pa je ravno prav dolga, da jo lahko preberete na dušek. Kdo ve, morda boste prav ob branju dobili navdih in se podali nepozabnim dogodivščinam naproti, vendar pazite, življenje si lahko spremenite za vedno!