Škofjeloški grad. Foto: BoBo
Škofjeloški grad. Foto: BoBo

Kot so v torek sporočili z Občine Škofja Loka, je občina prejela sklep o sofinanciranju celovite energetske prenove Loškega gradu, s katero se je občina prijavila na javni razpis ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje prenove stavb v lasti občin. Od 330.000 evrov odobrenih sredstev bo 85 odstotkov prispeval evropski kohezijski sklad, 15 odstotkov pa država. Prenova bo predvidoma končana v letu 2023.

Novo podobo bo dobil tudi osrednji Mestni trg. Občani in zainteresirana javnost bodo predvidoma na začetku januarja prihodnje leto seznanjeni z idejno zasnovo, o kateri bo potekala javna razprava. V sklopu celovite funkcionalno-urbanistične prenove bo obnovljena in posodobljena tudi celotna infrastruktura, od vodovoda in kanalizacije do javne razsvetljave.

Občina Škofja Loka tako nadaljuje celovito funkcionalno in urbanistično prenovo odprtih javnih površin starega mestnega jedra, ki so jo začeli leta 2014 s prenovo Cankarjevega trga in Blaževe ulice. Leta 2017 je nato sledila celovita prenova Trga pod gradom in ureditev tematskega otroškega igrišča Zamorc. Projekt se bo nadaljeval s prenovo Mestnega trga in Klobovsove ulice. Sledila bo še celovita obnova Spodnjega trga.

Obnova kulturnih spomenikov

V starem mestnem jedru Škofje Loke že letos poteka obnova nekaterih kulturnih spomenikov. Na votivnem Kužnem znamenju na Mestnem trgu se je pravkar iztekla prva faza restavratorsko-konservatorskih del, ki je vključevala čiščenje površine spomenika, kitanje poškodovanih mest in zaščito spomenika.

Spomladanska faza se bo začela takoj, ko bodo to dopuščale vremenske razmere, obsegala pa bo sanacijo podesta, stopnic, podstavka, baze spomenika in kovinske ograje. Vsa restavratorsko-konservatorskih dela na spomeniku se bodo končala konec junija prihodnje leto.

Prav zdaj poteka tudi obnova najstarejšega ohranjenega mostu v Sloveniji, to je Kamnitega oziroma Kapucinskega mostu v Škofji Loki. Dela, ki bodo končana prihodnje leto, vključujejo obnovo kamnite ločne konstrukcije, betonskega hodnika za pešce in kovane ograje ter zamenjavo dotrajane kopije kipa Janeza Nepomuka z novo kopijo.

Poteka tudi celovita obnova vstopnega dela dvorišča in dostopne poti na Loški grad. Površina dostopne poti in parkirišča bo izvedena v peščenem nasutju, južni dostop skozi grajska vrata in neposredni dostop na grajsko dvorišče pa v štokanem betonu. Za odtočne jarke bodo uporabljeni lokalni prodniki iz reke Sore.