Pariški Louvre stoji na desnem bregu Sene, v njem je razstavljenih približno 35.000 predmetov na več kot 60.000 kvadratnih metrih površine. Foto: EPA
Pariški Louvre stoji na desnem bregu Sene, v njem je razstavljenih približno 35.000 predmetov na več kot 60.000 kvadratnih metrih površine. Foto: EPA

Iz muzeja so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da je bil dvig cene vstopnice nujno potreben zaradi pokritja naraščajočih stroškov v energetiki v letih 2021 in 2022, zaradi česar se je njihov račun povečal za 88 odstotkov.

Sorodna novica V Louvru načrtujejo nov vhod, da bi razbremenili nekdaj estetsko motečo stekleno piramido

Zaradi bližajočih se olimpijskih iger se v francoski prestolnici zvišujejo tudi druge cene, predvsem so dražje vozovnice za podzemno železnico, katerih cena se bo med olimpijskimi igrami julija in avgusta skoraj podvojila.

A podražitev vstopnice po pisanju AFP-ja ni odvrnila na desetine ljudi, ki so v hladnem ponedeljkovem jutru stali v vrsti pred muzejem. 59-letna Avstralka je povedala, da dodatnih pet evrov ne bo spremenilo njenih načrtov. "Pripravljena bi bila plačati dvakrat višjo ceno. To je za nas precej redka priložnost in vem, da je vzdrževanje tovrstne ustanove drago," je dejala in dodala, da si še posebej želi videti antični kip, poznan kot Miloška Venera.

Nekateri pa niso naklonjeni podražitvi. 70-letni italijanski gledališki delavec je na primer dejal, da je takšno zvišanje cene preveč za kulturno ustanovo.

V Louvru so pojasnili, da je 40 odstotkov njihovih obiskovalcev upravičenih do brezplačnih vstopnic, med njimi so na primer mlajši od 25 let ter brezposelni, invalidi, učitelji in novinarji.

V muzeju so v prihodnosti napovedali še podaljšanje odpiralnega časa.