Čeprav je lingua franca sodobnega sveta angleščina, pa ne gre pozabiti na široko mavrico vseh evropskih jezikov. Foto: http://www.zrss.si/
Čeprav je lingua franca sodobnega sveta angleščina, pa ne gre pozabiti na široko mavrico vseh evropskih jezikov. Foto: http://www.zrss.si/

Namen evropskega dneva jezikov, ki ga je svet Evrope prvič organiziral leta 2001, je ozaveščanje javnosti o jezikovni raznolikosti Evrope in spodbujanje učenja jezikov skozi vse življenje. V Evropski uniji je 24 uradnih jezikov, približno 60 regionalnih in manjšinskih jezikov ter več kot 175 jezikov priseljencev.

Angleščina še vedno kraljuje
Ob evropskem dnevu jezikov je evropski statistični urad Eurostat objavil podatke o učenju jezikov v EU-ju. Leta 2012 je bila angleščina s 97 odstotki daleč najpogosteje poučevan tuji jezik v zadnjih razredih osnovne šole. Sledili so francoščina (34 odstotkov), nemščina (22) in španščina (12). V Sloveniji se je leta 2012 kar 99,8 odstotka učencev učilo angleščino, okoli 41 odstotkov nemščino, 2,6 odstotka francoščino in 2,5 odstotkašpanščino, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Potep po jezikovnih "predstavništvih"
Praznovanju evropskega dneva jezikov se pridružuje tudi Slovenija. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji skupaj s partnerskimi organizacijami tudi letos pripravlja t. i. evropski jezikovni potep, ki je namenjen predvsem osnovnošolcem zadnje triade. Šolarji si bodo lahko ogledali predstavništvo Evropske komisije, Francoski inštitut, Italijanski inštitut za kulturo, španski Instituto Cervantes in nemški Goethejev inštitut.

Pred Hišo EU-ja na Bregu 14 pripravljajo celodnevni program. Postavili bodo informativno stojnico, odprta bo Evropska knjižnica pod krošnjami, predstavili bodo jezikovne inštitute in organizirali jezikovno improligo, zvečer pa podelili nagrade učencem in učiteljem pedagoškega foruma.