Lastnih prostorov akademija nikoli ni imela, trenutno gostuje na treh lokacijah - na Trubarjevi, Nazorjevi 3 in Kvedrovi 9.  Na Trubarjevi (na fotografiji) so prostore najeli za 10 let. Foto: MMC RTV SLO
Lastnih prostorov akademija nikoli ni imela, trenutno gostuje na treh lokacijah - na Trubarjevi, Nazorjevi 3 in Kvedrovi 9. Na Trubarjevi (na fotografiji) so prostore najeli za 10 let. Foto: MMC RTV SLO
Pred dvema letoma so AGRFT-jevci za selitev knjižnice iz Nazorjeve na Trubarjevo organizirali živo verigo, po kateri so knjige potovale iz rok v roke. Kot poklon svoji stroki so akcijo naslovili Na papirnatih avionih. Foto: BoBo
AGRFT teži prostorska stiska in dotrajan oprema

Celotni prihodnji teden bo v znamenju praznovanj 70. obletnice: v ponedeljek bodo odprli razstavi AFRFT 70- zavezani tradiciji in mladosti ter Zgodbe teles in prostorov. Prva bo na sedmih nadstropjih prostorov akademije prinesla prerez delovanja v preteklih sedmih desetletjih, pravi avtorica Simona Ješelnik, ki je pri postavitvi uporabila arhivsko gradivo Centra za teatrologijo in filmologijo. Razstavo Zgodbe teles in prostorov so pripravili študenti scenskega oblikovanja, ki osvetljujejo pomen in delovanja scenografije in kostumografije.

V torek bodo v klubu AGFRT študenti 4. letnikov v okviru Literarnega večera (v sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija) po avtorski zasnovi asistenta Klemna Markovčiča interpretirali kratka besedila Danila Harmsa, Frana Milčinskega in Josefa Škvoreckega.

Petek bo v znamenju študijskih dokumentarnih filmov, televizijskih iger in igranih filmov, v soboto pa bodo na okrogli mizi Študenti in akademija skozi čas osvetlili bogato zgodovino akademije. Pester teden bo sklenila nedeljska proslava v Kinu Šiška.

Akademija nikoli ni imela lastnih prostorov
Akademija se sicer ves čas bori s prostorsko problematiko. Kot je na novinarski konferenci sredi tedna dejal dekan akademije Tomaž Gubenšek, se je akademija razvila v sodobno in odzivno institucijo s pestrim naborom smeri, a hkrati opomnil na prostorsko problematiko. Lastnih prostorov akademija nikoli ni imela, trenutno gostuje na treh lokacijah - na Trubarjevi, Nazorjevi 3 in Kvedrovi 9. Za optimalno delovanje bi potrebovala 9.000 kvadratnih metrov prostora, trenutno so na 42 odstotkih tega, kar bi potrebovali, zastarela pa je tudi večina opreme, ki jo uporabljajo, je dodal.

Na Nazorjevi ima akademija 762 kvadratnih metrov površin, kjer so v glavnem urejene gledališke vadnice. Omenjene prostore imajo od frančiškanskega samostana v najemu do letos, potem ko so 1. oktobra 2014 približno 1.000 kvadratnih metrov površin predali nazaj frančiškanom.

V stavbi na Trubarjevi 3, ki so jo najeli za deset let, so pridobili 2.200 metrov kvadratnih površin, na Kvedrovi 9 pa imajo do letošnjega septembra v najemu približno 700 kvadratnih metov površin. Tako imajo na vseh treh lokacijah skupaj na razpolago okoli 3.700 kvadratnih metrov površin.

Jeseni iztek pogodb za prostore
Kot je za Odmeve poročala Andreja Kočar, bodo prostorom na Nazorjevi in tudi na Kvedrovi, kjer imajo televizijske studie, septembra potekli najemni pogodbi. Nova rešitev se kaže v nekdanjih prostorih fakultete za šport na Aškerčevi.

AGRFT teži prostorska stiska in dotrajan oprema