Preden se bodo umetnine vrnile v matični muzej, bodo v okviru Luandskega trienala še nekaj časa na ogled v Muzeju sodobnosti v angolski prestolnici. Foto: Fundação Sindika Dokolo
Preden se bodo umetnine vrnile v matični muzej, bodo v okviru Luandskega trienala še nekaj časa na ogled v Muzeju sodobnosti v angolski prestolnici. Foto: Fundação Sindika Dokolo
Vrnitev umetnin je obenem tudi poklon 40-letnici angolske neodvisnosti, pravi Dokolo. Foto: Fundação Sindika Dokolo

Kongovski podjetnik Sindika Dokolo si je zadal zelo specifično dobrodelno misijo: po svetu išče artefakte in umetnine, ki so del afriške kulturne dediščine, in jih vrača v domovino. Fundacija, ki jo je ustanovil prav s tem namenom, je pravkar kupila dve ženski maski in kip moškega, ki so delo ljudstva Chokwe in so bili do zdaj v lasti zasebni lasti zbiralcev v Belgiji in Franciji.

Omenjena dela - in še cela vrsta drugih - so izginila iz muzeja v rudarskem mestu Dundo v severovzhodni Angoli v obdobju, ko je bila dežela v primežu državljanske vojne (1975-2002). Umetninam je v Evropi na sled prišel bruseljski trgovec z umetninami Didier Claes, ki je bil tudi posrednik v prodaji fundaciji. "V čast nam je, da lahko ta simbolična dela vrnemo v Afriko," je kongovski zbiralec izjavil ob predaji.

Dobičkarstva ne trpi
Vsota, ki jo je moral Dokolo za maski in kip odšteti, sicer ni bila objavljena, je pa poslovnež že lani poudaril, da je pripravljen zahodnjaškim zbiralcem, ki so kupili ukradene umetnine, zanje ponuditi točno toliko, kot so plačali sami - in niti centa več. "Če hočeš zaslužiti sto tisoč z nečim, za kar si pred petnajstimi leti plačal 30 tisočakov, bom odštel samo 30 tisoč. Izbira je tvoja: ali boš junak ali pa se te bom lotil z vsemi močmi."

Poreklo mask so potrdili s pomočjo publikacij pokojne belgijske umetnostne zgodovinarke Marie-Louise Bastin, ki je katalogizirala zbirko muzeja v Dundu in objavila več študij o umetnosti ljudstva Chokwe, ki je bilo na ozemlju Angole pred prihodom Portugalcev najmočneje zastopano.

Afriška aristokracija
Dokolo ima sicer zasebno v lasti eno največjih zbirk sodobne afriške umetnosti. Nekega dne jo namerava razstaviti v novem muzeju, ki ga bodo zgradili v angolski prestolnici Luandi. (Poročen je s hčerko angolskega predsednika, ki je menda najbogatejša ženska v Afriki.)