Dobitnik nagrade za življenjsko delo Aleksander Bassin ima za seboj dolgo in plodovito pot, na kateri med drugim redno sodeluje v strokovnih žirijah, posebno pozornost posveča sodelovanju z mlajšimi likovnimi ustvarjalci in povezavam s tujino. Foto: Imago Sloveniae
Dobitnik nagrade za življenjsko delo Aleksander Bassin ima za seboj dolgo in plodovito pot, na kateri med drugim redno sodeluje v strokovnih žirijah, posebno pozornost posveča sodelovanju z mlajšimi likovnimi ustvarjalci in povezavam s tujino. Foto: Imago Sloveniae

Z nagrado želi društvo zapolniti prostor, v katerem deluje slovenska novejša kritika za umetnost. Letošnje nagrajence je izbirala žirija v sestavi Damir Globočnik (predsednik), Majda Japelj Božeglav in Mario Berdič.
Priznani umetnostni zgodovinar, kritik in kustos Aleksander Bassin je zaslužen za lansko odmevno predstavitev slovenske sodobne umetnosti v tujini. Zasnoval je razstavo Magija umetnosti - Protagonisti slovenske sodobne umetnosti 1968-2013, ki so jo najprej predstavili v Vili Manin v Codroipu v Vidmu, zatem pa je gostovala v dunajskem Künstlerhausu in v Gliptoteki v Zagrebu. Bassinova umetnostnozgodovinska pot se vije nazaj v šestdeseta leta. Leta 1961 je diplomiral na pravni fakulteti in leta 1964 končal umetnostno zgodovino na filozofski fakulteti. Med drugim je bil sekretar na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, direktor Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine in direktor Mestne galerije v Ljubljani.
Bil je tudi sekretar jugoslovanske sekcije AICA, član mednarodnega administrativnega sveta AICA v Parizu, prvi predsednik Društva slovenskih likovnih kritikov ter član številnih domačih likovnih odborov, svetov, komisij in društev.
Sodobni likovni kritiki se od leta 1959 tudi v dnevnem in revijalnem tisku. Enako intenzivno je njegovo kuratorsko delovanje. Med drugim je bil komisar na številnih velikih tujih razstavah. Bil je tudi pobudnik in organizator številnih tematskih, samostojnih, retrospektivnih in spominskih razstav. Redno sodeluje v strokovnih žirijah, posebno pozornost posveča sodelovanju z mlajšimi likovnimi ustvarjalci in povezavam s tujino, so zapisali v obrazložitvi nagrade.
Dejan Prša (1980) je iz umetnostne zgodovine diplomiral leta 2007 na Filozofski fakulteti v Ljubljani, za diplomsko delo Ikonografija konjenika v slovenski umetnosti novega veka pa prejel študentsko Prešernovo nagrado. Od leta 2009 objavlja prispevke o slovenski umetnosti 20. stoletja od v reviji SDLK Forum. Sodeluje pri razstavah Likovni kritiki izbirajo v Cankarjevem domu in pri tematskih razstavah SDLK v Galeriji Velenje. Leta 2014 je izdal knjižico o slikarju Marku Šuštaršiču v seriji Umetnost na Slovenskem. Posveča se raziskovanju slovenske likovne umetnosti 20. stoletja ter refleksiji oblikovanja umetnostnozgodovinskih in likovno-kritiških besedil.
Nagrajenka za likovno kritiko in kuratorstvo Milena Koren Božiček je po besedah žirije ob strokovnem delu v Galeriji Velenje posebno pozornost namenila zbiranju del sodobnih likovnih umetnikov. V galeriji je bila najprej zaposlena kot kustosinja, med letoma 1986 in 2008 pa jo je tudi vodila. Leta 2004 je magistrirala na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Pripravila je več sto samostojnih razstav, ki jih je pospremila tudi z likovnimi kritikami. Med večje razstavne projekte med drugim sodijo razstave Cirila Cesarja, Mire Pregelj, Alojza Zavolovška in Ivana Napotnika.