V Rusiji rojeni in v Berlinu živeči 26-letni performer bo s svojim enoletnim performansom raziskoval občutja osamljenosti in praznine v sodobni družbi. Pri tem izhaja iz lastne zgodbe, iz fenomena iskanja (seksualnih) partnerjev prek spletnih strani in iz teorije francoskega filozofa Marca Augéja  o nekrajih, anonimnih, prehodnih prostorih, v katerih potekata nenehno gibanje in potrošnja, a se identiteta tam ne more vzpostavljati. Foto: Spletna stran Mische Badasyana
V Rusiji rojeni in v Berlinu živeči 26-letni performer bo s svojim enoletnim performansom raziskoval občutja osamljenosti in praznine v sodobni družbi. Pri tem izhaja iz lastne zgodbe, iz fenomena iskanja (seksualnih) partnerjev prek spletnih strani in iz teorije francoskega filozofa Marca Augéja o nekrajih, anonimnih, prehodnih prostorih, v katerih potekata nenehno gibanje in potrošnja, a se identiteta tam ne more vzpostavljati. Foto: Spletna stran Mische Badasyana
S svojim enoletnim biografskim performansom želi 26-letni Mischa Badasyan na meji dokumentarnega in umetniškega raziskovati osamljenost današnje družbe. Prepričan je, da mora vsak performans temeljiti na osebni zgodbi, saj gre le tako lahko za iskreno in avtentično umetnost. Foto: Spletna stran Mische Badasyana
Knjiga Nekraji. Uvod v antropologijo nadmodernosti je temeljno delo urbane antropologije. Izvirno je bila objavljena leta 1992 pri francoski založbi Seuil, leta 2011 so jo v slovenskem prevodu izdali pri zavodu Maska. Foto: Maska

Pri obeh fenomenih sodobnega časa se pojavljajo anonimnost, občutki nepripadnosti, praznine in osamljenosti. Prav to bo naslovil s svojim enoletnim performansom Save the Date. Raziskoval bo sodobni fenomen, ko smo v stiku z množico ljudi, fizično in seksualno, a se hkrati počutimo osamljene, in občutje praznine, ki je močno vztrajno v današnji kulturi iskanja partnerjev, še posebej pri homoseksualcih, kar je tudi sam. Kot pravi Badasyan, se včasih počuti osamljenega in v seksualnih interakcijah, ki jih vzpostavi prek spletnih strani ali drugih aplikacij za iskanje partnerjev, pogosto neizpolnjenega.
Za svoj projekt navdih jemlje iz teorije francoskega filozofa Marca Augéja o nekrajih sodobne kulture. "Neprostori so supermarketi, trgovski centri, letališča in druge večinoma anonimne točke, kjer ljudje izgubijo občutek identitete in se počutijo, kot da ne pripadajo," je razložil Badasyan. "V teh prostorih ti ni treba govoriti z nikomer ali občutiti pripadnosti. To ustvarja osamljenost."
Od nekraja do preobrazbe v kraj
V Rusiji rojeni in v Berlinu živeči performer načrtuje uporabo aplikacij in spletnih strani za zmenkarije, da bi tako vzpostavil stik z množico tujcev, moških, v takšne vrste nekrajih. Raziskoval bo, kaj se zgodi v seriji anonimnega seksa in anonimnih prostorov. "Sčasoma bom jaz kot nekraj," meni.
Kot poroča The Huffington Post, bo svoj projekt Badasyan začel septembra. Pri tem sprejema možnost, da svojega cilja najti enega seksualnega partnerja vsak dan ne bo izpolnil. Priprav se je že lotil. Vpisal se je na različne spletne strani, se testiral za spolno prenosljive bolezni in si našel sponzorja za kondome. Upa, da bo od vsakega seksualnega partnerja dobil nekakšen "dokaz" in tako po enem letu zbral 365 objektov, iz katerih bi ustvaril kolektivno instalacijo in skozi svoj performans "vse te nekraje preobrazil v kraj".
Kako bi se počutil, če ti povem, da je šlo za umetnost?
"V splošnem svojim zmenkom ne bom povedal za svoj projekt," je povedal v intervjuju za Vocativ. "Kaj bi bilo, če bi ti povedal, da sem pravkar seksal s tabo zaradi umetniškega projekta? Ljudem to ne bo všeč. V resnici je grozljivo." Kljub temu pa načrtuje dokumentarni film o projektu in si želi, da bi nekateri izmed njegovih seksualnih partnerjev privolili v intervju za film.
Zaveda se tudi, da gre za nevaren projekt. "To bo moj najbolj sofisticiran in duševno najnevarnejši projekt. Da, mislim, da bo zelo težko, in iskreno sem tudi malo prestrašen," priznava.