Drugo
(9)
Goriška Brda
Najdba dokazuje, da so bila Goriška brda poseljena že v obdobju romanike med 12. in 15. stoletjem. Foto: Spletna stran občine Dobrovo
Grad Dobrovo
Zaradi najdbe si v Goriških brdih obetajo boljši obisk. Na fotografiji je (za zdaj) glavna znamenitost kraja - grad Dobrovo, pred katerim stoji kip Alojza Gradnika. Foto: BoBo

Dodaj v

Arheološko odkritje razkrilo, da so bila Goriška brda poseljena že v romaniki

Naleteli so na ostaline iz obdobja med 12. in 15. stoletjem
22. avgust 2014 ob 18:45,
zadnji poseg: 22. avgust 2014 ob 19:28
Dobrovo - MMC RTV SLO, STA

Prenova oltarja v poznobaročni cerkvi svetega Lenarta v Dolnjem Cerovem v Goriških brdih je razodela pomembne ostaline v tlaku pod oltarjem, ki dokazujejo, da je bilo to območje poseljeno veliko bolj zgodaj, kot so do zdaj domnevali.

Glavni oltar v poznobaročni cerkvi svetega Lenarta v Dolnjem Cerovem se je že več let nagibal. V zadnjem času je dejansko pretila nevarnost, da se zaradi velikega nagiba poškoduje, zato so se odločili za njegovo sanacijo.

Zaradi predvidenih posegov v tla ob temeljenju oltarja je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) zahteval predhodne arheološke raziskave. V njih so arheologi odkrili arhitekturne ostanke starejše romanske cerkve in pokopališče v prostoru med romansko in novodobno cerkvijo. Naleteli so še na druge najdbe, kot so lončenina, delno ohranjene posode, odlomki fresk, srednjeveški novci in kovinski predmeti.

Edinstveno odkritje za naš prostor
"Odkritje je izjemno pomembno, saj mu v tem delu slovenskega prostora ni enakega," je na današnji predstavitvi povedal član ekipe arheologov, ki je opravila izkopavanja, Draško Josipovič. Dodal je, da je bila vas prvič omenjena že leta 1147 kot posestvo ali dvor v gričih. Šlo je za prodajo te posesti od goriškega grofa Engelbert II., ki je tako prišla v roke nekega Otonela iz okolice.

V novogoriški enoti ZVKDS-ja so prepričani, da bi zato morali nadaljevati raziskovanje v cerkvici in njeni okolici, vendar žal pomanjkanje finančnih sredstev to onemogoča. Ker so prvi izkopi pokazali izjemne najdbe, je vodja območne enote ZVKDS-ja Nova Gorica Ernesta Drole izrazila upanje, da bodo imeli domačini potrpljenje in da bi v nekaj letih lahko končali raziskave.

Nov pomen za cerkev in tudi za ves kraj
Arheologinja Teja Gerbec, ki je opravljala arheološke raziskave v Dolnjem Cerovem, je povedala, da odkriti grobovi pod zidom današnje cerkvice nakazujejo, da je bilo na tem mestu pokopanih še več ljudi. V nadaljevanju raziskav bi tako pri izkopih grobov lahko našli tudi druge predmete, ki bi nakazovali na zgodovino kraja in njegov pomen pred tisoč in več leti.

Župnik iz Kojskega Jože Ipavec, ki mašuje v cerovski cerkvici, pa je dejal, da bo odkritje dalo cerkvi in kraju nov pomen, saj bo tja zagotovo pripeljalo nove obiskovalce.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
dr Strangelove
# 22.08.2014 ob 20:42
To je pa res odkritje, da so bila Brda poseljena že v 12. stoletju. Gorica je omenjena v listinah od leta 1001 naprej, da ne govorimo o Ogleju, ki je bil naselbina že v predrimskih časih. Razdalja med tema dvema mestoma je cca 30 km. A se po novem območje (omenjeno v prvem odstavku) meri v metrih in ne več v kilometrih? Moj komentar se nanaša tudi na ta stavek: "Odkritje je izjemno pomembno, saj mu v tem delu slovenskega prostora ni enakega"

Saj je v redu, da se odkriva zgodovino, a malo manj senzacionalistični ste lahko pri člankih. Ta članek je zapisan v stilu, kot da gre za več tisoč let staro najdbo.

Skoraj siguren sem, da je v Brdih imel "vikend" tudi kak Rimljan.
svitos
# 22.08.2014 ob 19:32
Ja in? Še malo pobrskajte, ker vem, da je bila tam poselitev že veliko prej.
naš človek
# 22.08.2014 ob 23:01
Zaradi najdbe si v Goriških brdih obetajo boljši obisk. Na fotografiji je (za zdaj) glavna znamenitost kraja - grad Dobrovo, pred katerim stoji kip Alojza Gradnika.

?? članek je o Dolnjem Cerovem ...
akpit
# 23.08.2014 ob 08:50
Glede na moje izkušnje z novinarji, si predstavljam, da so hoteli povedati, da je cerkev v Cerovem iz časa romanike;) Seveda je pa to zelo pomembno - gre za doslej najstarejšo izpričano cerkev za te kraje!
Brda so bila seveda poseljena že veliko prej, v prazgodovini!
Vili
# 29.08.2014 ob 17:48
Hecna zadeva. Ko sem prejšni teden napisal moj komentar na to temo si nisem mislil da bom cenzuriran. Skratka - zbrisan! Deleteiran! Živela demokracija in svoboda govora in mišljenja!

P.S. Pa sem napisal samo to da arheologi na Goriškem ne delajo nič, razen da čakajo da kdo drugi kaj izkoplje nakar privandrajo zraven in zanjejo lovorike. Da bi pa sami kaj raziskovali , ni šans! Tipičen primer takega nedela je Sveti Pavel nad Vrtovinom v Vipvski dolini kjer so dokazano živeli ljudje zadnjih 3000 let , pa je arheologom ta kraj malo preveč od rok, da bi ga sistemsko raziskali!
Acho
# 23.08.2014 ob 00:19
dr Strangelov@ V Brdih so prvo trto zasadili že Rimljani.

Poleg samega gradu Dobrovo je še tu srednjeveška vas Šmartno in še mnogo drugih stvari.
balistik1
# 23.08.2014 ob 15:39
Aja ! Ne morem verjet ? Sem mislil,da je svet ravna plošča od TRST do LJ.
dren111
# 22.08.2014 ob 21:48
"Zaradi najdbe si v Goriških brdih obetajo boljši obisk. Na fotografiji je (za zdaj) glavna znamenitost kraja - grad Dobrovo, pred katerim stoji kip Ivana Gradnika. Foto: BoBo"

Gradnik je, ampak ne Ivan. O sramota!!
Kazalo