Do sobote ste vabljeni v Medano in Šmartno v Goriških brdih. Foto: Festival Sanje
Do sobote ste vabljeni v Medano in Šmartno v Goriških brdih. Foto: Festival Sanje
Šmartno je te dni pravljična vas. Foto: Festival Sanje

Organizatorja dogajanja sta založba Sanje in društvo Festival Sanje, tako otroci kot odrasli pa bodo v Šmartnem in Medani našli kaj zase. Letos je rdeča nit festivala poezija Srečka Kosovela.

V sredo bo središče dogajanja Šmartno, ki bo postalo prava pravljična vas. Dogajanje bo uvedlo odprtje razstave ilustracij Butalci Ane Razpotnik Donati, sledile mu bodo štiri lutkovne predstave - Strigalica Braneta Solceta, Balon Velikon Andreja Rozmana - Roze, Močeradek gre čez cesto in Male nočne zgodbe Matije Solceta. Kulturno dogajanje bo popestrila tudi tržnica, na kateri bodo ponujali domače pridelke in izdelke.

V četrtek se bo dogajanje preselilo pod Gradnikovo murvo v Medano. Gosta literarnega večera bosta Goran Vojnović in Stanka Hrastelj, večer pa bosta s koncertom sklenila Darko Nikolovski in Jani Kovačič.

Za konec performans Svetlane Makarovič
V petek bodo v Medani gostili Davida Brooksa in Dušana Šarotarja, za glasbeni konec dneva pa bodo poskrbeli Zvezdana Novaković, Trkaj in Matija Solce & HISTeRIA Džem KonceRtrat. Festival se bo sklenil v soboto v Medani s pesniško-glasbenim performansom Svetlane Makarovič in štirih solistov Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Santa.

Prihodnje leto še bolj pestro
Umetniška vodja festivala Sanje Tjaša Koprivec je povedala, da jo veseli, da jim je uspelo k sodelovanju privabiti številna znana imena iz slovenskega kulturnega okolja, v prihodnjem letu pa napovedujejo, da bodo k sodelovanju pritegnili tudi druge slovenske založbe.
Dogajanje bo kljub manjšemu proračunu festivala tudi letos za obiskovalce brezplačno.