Arhivi hranijo obsežno kulturno dediščino in ponujajo obsežen vir informacij. Arhivska dediščina priča o ekonomskem, političnem in socialnem razvoju človeštva, poudarjajo na mednarodni arhivski dan. Foto: BoBo
Arhivi hranijo obsežno kulturno dediščino in ponujajo obsežen vir informacij. Arhivska dediščina priča o ekonomskem, političnem in socialnem razvoju človeštva, poudarjajo na mednarodni arhivski dan. Foto: BoBo
arhiv
Za mednarodni arhivski dan velja 9. junij, saj je bil na ta dan leta 1948 pod okriljem Unesca ustanovljen Mednarodni arhivski svet. Praznujemo ga od leta 2007. Foto: BoBo

Slovenski arhivarji so mednarodni dan arhivov s številnimi prireditvami v arhivih pa tudi na nekaterih drugih prizoriščih po vsej Sloveniji zaznamovali že v petek.
Številne predstavitve arhivske dejavnosti
Danes arhivsko dejavnost v Sloveniji predstavljajo v Arhivu RS in številnih enotah Zgodovinskega arhiva Ljubljana. V Arhivu RS bodo predstavili tudi regionalne arhive, Unescovo listino o varstvu digitalne dediščine in usposabljanje za konservatorja fotografij v okviru Instituta Getty v Los Angelesu. Obiskovalce so že popeljali po prostorih arhiva v Gruberjevi baročni palači, kjer si mogoče ogledati tudi restavratorsko-konzervatorski center, zbrane pa je nagovoril državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksander Zorn. Slovenski filmski arhiv je pripravil projekcije izbranih slovenskih filmov, ki jih hranijo v Arhivu RS-a, v ljubljanski enoti Zgodovinskega arhiva pa je Barbara Žabota obiskovalcem s pomočjo gradiva predstavila Kongresni trg, kakršen je bil nekoč, ter jih popeljala po trgu. Predstavili bodo tudi mobilno aplikacijo ZgoLJ: Zgodovina Ljubljane, ki je nastala v sodelovanju z Inštitutom za novejšo zgodovino.
Enota za Gorenjsko Kranj bo pripravila predstavitev izbranega arhivskega gradiva z Gorenjskega, ki je nastalo med 16. in 20. stoletjem. V Enoti za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto so v arhivskem razstavišču na gradu Grm odprli razstave Križev pot novomeškega arhiva. Na ogled je zgodovina Enote za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto s posebnim poudarkom na prostorskih pogojih, v katerih je doslej delovala in še deluje.
Enota v Škofji Loki pripravlja predstavitev izbranega arhivskega gradiva, ki je nastalo med 16. in 20. stoletjem na območju Gorenjske in je vezano na loško območje, v enoti v Idriji pa bodo predstavili delovanje arhiva v Idriji in njegovih nalog ter izbrano starejše arhivsko gradivo, ki je pomembno za širše idrijsko območje.
Zgodovinski arhiv deluje v neurejenih prostorih
Ob letošnjem mednarodnem dnevu arhivov pa v Zgodovinskem arhivu Ljubljana opozarjajo tudi na izjemno slabe prostorske razmere tako za zaposlene kot za hrambo arhivskega gradiva kot kulturnega spomenika, v katerih delujeta predvsem novomeška in ljubljanska enota. Vlada je sicer doslej na deklarativni ravni podpirala reševanje prostorskih težav teh dveh enot, vendar se doslej ni zgodilo nič, je v sporočilu za javnost zapisal direktor Zgodovinskega arhiva Ljubljana Bojan Cvelfar, ki ob tej priložnosti tudi poziva vlado oziroma pristojno ministrstvo, naj se čim prej loti reševanja prostorske problematike novomeške in ljubljanske enote.
Arhivi niso namenjeni le interni rabi
Mednarodni arhivski svet želi z mednarodnim dnevom arhivov spodbuditi zavedanje o pomembnosti arhivov in arhivskega gradiva ter opozoriti na nujnost njegovega ohranjanja in pomembnost dostopnosti gradiva, saj širša javnost o arhivih ve malo o gradivu, ki ga arhivi hranijo, pa pogosto razmišlja predvsem kot o nečem, kar je na razpolago le za interno rabo oziroma zgodovinarjem. Takšna podoba v javnosti pa se seveda kaže tudi v financiranju arhivov in zanimanju javnosti zanje, menijo na Mednarodnem arhivskem svetu.