Poskus vračila po diplomatski poti ni bil uspešen, saj je lastnik vztrajal pri zakoniti pridobitvi. (Slika je simbolična). Foto: Reuters
Poskus vračila po diplomatski poti ni bil uspešen, saj je lastnik vztrajal pri zakoniti pridobitvi. (Slika je simbolična). Foto: Reuters
Arheološko najdišče
Slovenija zahteva vrnitev kovanca, saj vztraja, da je bil ilegalno izkopan in brez dovoljenja za iznos prenesen z ozemlja države. Foto: Goran Rovan

Slovenija vztraja, da je zaradi najdišča na slovenskem državnem ozemlju kovanec nacionalna kulturna dobrina. Ni pojasnjeno, kje so kovanec našli, prav tako je sporno, po kakšni poti so ga prenesli v drugo državo. Vračilo kovanca je država najprej skušala doseči po diplomatski poti, vendar pa lastnik, ki je kovanec v britanski dražbeni hiši kupil za 3.000 britanskih funtov (3.500 evrov), vztraja pri zakoniti pridobitvi. Po drugi strani je Slovenija vztrajala pri vračilu, saj gre skladno z zakonodajo za nacionalno bogastvo.

Postopek se zdaj nadaljuje pred pristojnim sodiščem. Bavarsko sodišče bo zaslišalo več prič, odločitev pa danes verjetno še ne bo znana.

Kovanec brez dovoljenja odnesen iz Slovenije
Po navedbah slovenskega ministrstva za kulturo gre za dobro ohranjen keltski kovanec redkega tipa, ki se pretežno pojavlja na najdiščih v Sloveniji. Kot navajajo, je bil ilegalno izkopan in brez dovoljenja za iznos prenesen z ozemlja Slovenije. Kovanec so opazili v dražbenem katalogu, kjer je bilo zapisano, da je bil izkopan leta 2011 v bližini reke Mure v Sloveniji.

Kot so še dejali na ministrstvu, skušajo države podobna vračila premične dediščine običajno urediti po diplomatski poti. Če pri tem niso uspešne, skladno z EU Direktivo o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine začnejo postopek vračila pred pristojnim sodiščem v državi, kjer predmet je. Izkušnje s sodišči in posameznimi primeri ter stroški so različne, sporočajo z ministrstva za kulturo.

V Narodnem muzeju Slovenije pravijo, da o današnjem procesu niso bili obveščeni, saj niso stranka v postopku. Sta pa kustosa iz Numizmatičnega kabineta narodnega muzeja Peter Kos in Alenka Miškec leta 2013 ob prodaji na dražbi v Veliki Britaniji sodelovala z ministrstvom za kulturo in zanj pripravila dokumentacijo o keltskem kovništvu na Slovenskem.