Obsežen naložbeni ciklus v prenovo Blejskega gradu se po osmih letih bliža koncu. Zavod za kulturo Bled je letos na gradu poskrbel za nove pridobitve, za približno milijon evrov del pa grad čaka še prihodnji dve leti. Foto: BoBo
Obsežen naložbeni ciklus v prenovo Blejskega gradu se po osmih letih bliža koncu. Zavod za kulturo Bled je letos na gradu poskrbel za nove pridobitve, za približno milijon evrov del pa grad čaka še prihodnji dve leti. Foto: BoBo
false
Letošnji del obnove je zajemal obnovo ostrešja muzejske zgradbe in ureditev novega večnamenskega prostora. Namestitev opreme bo končana oktobra, ko bodo na Blejskem gradu pripravil tudi dan odprtih vrat s predstavitvijo novosti. Teh je več kot načrtovanih, saj so sanirali del terase pred vzponom na obrambni zid in severno fasado, kar je bilo sicer v načrtu šele za prihodnje leto. Foto: BoBo
false
Financiranje prenove omogočajo tudi vstopnine na grad. Število obiskovalcev je letos do konca avgusta za 15 odstotkov preseglo število v enakem obdobju lansko leto. Predvsem se je povečalo število tujih obiskovalcev – največ jih prihaja iz Južne Koreje, Velike Britanije, Izraela, Italije in ZDA. Letošnjega avgusta je Zavod za kulturo Bled zabeležil tudi rekorden obisk gradu vse od začetka upravljanja leta 2007. Foto: BoBo

Na Blejskem gradu se v teh dneh zaključuje letošnji del prenove, ki je zajemal obnovo ostrešja muzejske zgradbe in ureditev novega večnamenskega prostora. Dela naj bi bila predvidoma dokončana že junija, pred začetkom glavne turistične sezone, vendar so se, kot je pojasnil direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, zaradi sušenja estriha in zaradi nekaterih dodatnih posegov dela zavlekla v jesen.

Namestitev opreme bo končana oktobra, ko bodo na Blejskem gradu pripravil tudi dan odprtih vrat s predstavitvijo novosti. Teh je več, kot so načrtovali, saj so žerjav ob gradu izkoristili tudi za nekatera druga dela, ki so povezana s težkim transportom. Tako so sanirali del terase pred vzponom na obrambni zid in severno fasado, kar je bilo sicer v načrtu šele za prihodnje leto.

15 odstotkov več obiskovalcev kot lani
Vrednost vseh del je presegla 700.000 evrov, pokrili pa so jo lahko zaradi zelo dobrega obiska gradu. Letos so do konca avgusta na gradu našteli skoraj 230.000 obiskovalcev, kar je za 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Za 18 odstotkov se je povečalo število tujih in za en odstotek število domačih obiskovalcev.

Letošnjega avgusta se je Zavod za kulturo Bled veselil rekordnega obiska gradu vse od začetka upravljanja leta 2007. Blejski grad je avgusta obiskalo 53.163 ljudi, največ obiskovalcev v poletnih mesecih je prišlo iz Južne Koreje, Velike Britanije, Izraela, Italije in ZDA.

S prihodki od obiska v nove naložbe
Kmalu bo obiskovalce pričakala tudi novost, in sicer avdiovodenje v 17 jezikih, ki si ga bodo lahko sami naložili na svoje mobilne telefone in na 27 točkah gradu prisluhnili informacijam o gradu.

Na Blejskem gradu se s promocijo, animacijo in organizacijo prireditev trudijo še povečevati obisk, saj z višjimi prihodki polnijo sklad za nove naložbe. V desetletnem upravljavskem načrtu so začrtali 26 osnovnih točk prenove, od tega so jih 23 že uresničili, zadnje pa ostanejo za prihodnji dve leti, je pojasnil Završnik.

Grad čakajo približno 1,1 milijona evrov vredna dela v drugem traktu, od restavracije in viteške dvorane, prenova notranjih fasad in poslikav, ureditev severne dostopne poti in prenova dotrajane kritine na obrambnem zidu od muzejskega trakta do okroglega stolpa.

Potem bo grad bolj ali manj prenovljen, Zavod za kulturo Bled pa bo svoja nadaljnja vlaganja osredotočil na ureditev okolice gradu in povezave v grajski kompleks: ureditev parkirišča, povezovalnih poti in povezavo z Mrakovo domačijo.

Z dvigalom dostop tudi za gibalno ovirane
V pripravi je tudi projekt za gradnjo dvigala na grad, ki bi, kot poudarja Završnik, gibalno oviranim omogočil obisk gradu in uživanje v razgledu. Dokončne izdelave načrta za dvigalo se bodo lahko lotili po sprejemu občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki naj bi bil izdelan prihodnjo pomlad. Pripravljene pa so že idejne zasnove za dvigalo, ki so prilagojene zahtevam različnih institucij in povzemajo vse glavne zahteve zavodov za varstvo narave in kulturne dediščine.