V času, v katerem se za Pahorjevo pisanje niso zmenile slovenske in jugoslovanske oblasti, so njegova dela izhajala v mariborski založbi. Foto: MMC RTV SLO
V času, v katerem se za Pahorjevo pisanje niso zmenile slovenske in jugoslovanske oblasti, so njegova dela izhajala v mariborski založbi. Foto: MMC RTV SLO
Boris Pahor: Nekropola
Ravno v Mariboru je izšlo prvo Pahorjevo delo v matični Sloveniji – Nekropola (1967). Foto: Emka
Boris Pahor na obisku Maribora

Potem ko je priznani tržaški pisatelj aprila zavrnil predlog skupne civilne iniciative, da postane častni meščan mesta Ljubljane, pa mu je v čast mariborsko odlikovanje, ki mu ga bodo podelili na slovesnosti ob dnevu državnosti 23. junija. Ob tej nepovedi je mariborski župan Franc Kangler pisatelja tudi gostil v štajerski prestolnici.
V Mariboru izšla prva Pahorjeva knjiga v Sloveniji
Med stvarmi, ki večkrat nagrajenega literata in akademika Borisa Pahorja vežejo na Maribor, ta navaja tržaške begunce, ki so se na Štajersko zatekli pred fašizmom. Hkrati je spomnil, da so v Mariboru tiskali njegove knjige še v času, ko ga je oblast preganjala. "Ljubljana tega ne zna narediti," pravi in poudarja, da od slovenske prestolnice, dokler bo takšna, kakršna je, takšnega odlikovanja ne bi sprejel. "Ljubljana bi morala biti prestolnica vse Slovenije, ne pa da na druge, na primer tudi na Maribor, gleda kot na podložnike," meni.

Tudi predlagatelji so v obrazložitvi zapisali, da so prav v Mariboru izdali prvo knjigo tržaškega pisatelja v matični Sloveniji. Gre za Nekropolo, ki je izšla leta 1967, knjigo, zaradi katere so Francozi skoraj štiri desetletja po njenem prvem izidu Pahorja postavili na mednarodni kulturni piedestal in mu podelili red legije časti.
Kangler: Pomembno je združevanje moči
Odlikovanje ima velik pomen tudi za Maribor, meni župan Kangler. "Zdi se mi prav, da Slovenci, ne glede na to, ali živimo znotraj ali zunaj slovenskih meja, združimo moči. Evropska prestolnica kulture Maribor združuje vse ljudi, ki dobro mislijo," je poudaril.
Boris Pahor bo od Maribora torej prejel priznanje v znak zahvale in spoštovanja, za življenjsko delo ter prispevek k slovenski kulturi, njenemu mednarodnemu uveljavljanju in prepoznavanju ter za vse duhovne darove, ki jih je leta delil slovenskemu narodu.
Odločitev o tem so mariborski svetniki sprejeli konec maja. Predlog je nastal na pobudo mariborskega mestnega odbora NSi-ja, podprli pa so ga skoraj vsi navzoči svetniki, nasprotoval mu je le podžupan in svetnik Lipe Rok Peče.
Pisatelj Boris Pahor, ki bo avgusta dopolnil 97 let, je za svoje delo prejel vrsto državnih in umetniških nagrad.

Boris Pahor na obisku Maribora