Drugo
Arheologi v grobnico za zdaj še niso vstopili, videti pa je, kot da so jih prehiteli roparji. Foto: EPA
Grobnica, ki so jo našli na izkopavališču v Amfipolisu - ta leži okoli 100 kilometrov severno od drugega največjega grškega mesta Soluna -, naj bi bila največja antična grobnica, ki so jo odkrili na grških tleh doslej. Foto: EPA
Strokovnjaki menijo, da je bil petmetrski kip leva, ki so ga odkrili v bližini, dejansko nekoč vrh grobnice. Foto: EPA

Dodaj v

Brezglavi sfingi bosta še naprej varovali skrivnostno grobnico

Pomembno arheološko odkritje na severu Grčije
21. avgust 2014 ob 11:58,
zadnji poseg: 21. avgust 2014 ob 13:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred desetimi dnevi je svet obkrožila vest o pomembni grobnici, ki jo arheologi izkopavajo na severu Grčije. Zdaj je padla odločitev, da dveh po tono in pol težkih sfing, ki sedita pred njenim vhodom, ne bodo premikali v muzej.

Arheologi so pri izkopavanju na griču Kasta pri Amfipolisu na severu Grčije pred kratkim našli dragoceno grobnico iz 4. stoletja pred našim štetjem, ki naj bi pripadala pomembnemu članu tedanje družbe.

Ne pričakujte ostankov Aleksandra Velikega
Grobnica se ponaša z dvema sfingama in freskami na zidovih, datira pa v obdobje med letoma 300 in 325 pred našim štetjem. Čeprav so se dela na lokaciji začela že leta 2012, sta se sfingi tako pozno pokazali zato, ker je pogled nanju zakrivalo 11 ogromnih zidakov iz zidu okrog grobnice.

Gre za pomembno najdbo iz zgodnjega helenističnega obdobja - obenem pa velja poudariti, da kljub drugačnemu poročanju številnih medijev ni nobenih dokazov, da bi bila grobnica povezana z Aleksandrom Velikim, ki je umrl leta 323 pr. n. št., ali z njegovo družino. Aleksander Veliki je namreč umrl v takratni Babiloniji oz. današnjem Iraku in bil pozneje pokopan v Egiptu, kje natančno leži njegov grob danes, pa ni znano.

Aleksandrova žena, Perzijka Roksana, in njegov sin Aleksander IV. sta bila izgnana v Amfipolis in bila tam okoli leta 310 pr. n. št. tudi umorjena (po naročilu Kasandra, ki je nato postal makedonski kralj). Strokovnjaki se vseeno nagibajo k mnenju, da bodo v grobnici našli ostanke "kakega uglednega Makedonca iz tistega obdobja".

Priprave na vstop
Odgovorni so sklenili, da ne bodo premikali niti obeh brezglavih kipov sfing niti čudovitega mozaika, ki tvori vzorec iz rombastih likov iz črnega in belega kamna. V ponedeljek so grobnico začeli utrjevati, da se ob poznejšem izkopavanju arheologov ne bi morebiti kaj vdrlo ali sesedlo. Obstajajo sicer indici, ki dajejo slutiti, da so do grobnice nekoč v preteklosti že prišli roparji, a arheologi tega ne morejo potrditi, dokler vanjo dejansko ne vstopijo.

Grobnica je obdana s skoraj 500 metrov dolgim zidom iz marmorja, zaradi česar je celo najdišče svojevrsten unikum, do vhoda pa vodi štiri in pol metre široka cesta. Strokovnjaki menijo, da je bil petmetrski kip leva, ki so ga odkrili v bližini, dejansko nekoč vrh grobnice.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
janezdolzan
# 21.08.2014 ob 12:15
Arheologi v grobnico zaekrat še niso vstopili, videti pa je, kot da so jih prehiteli roparji.

Kdaj so jih prehiteli roparji?

V Egiptu so ropali grobnice že pred 2000 in več leti.
ttren2
# 21.08.2014 ob 20:13
"ki jo je po razpadu rimskega cesarstva na novo zagnala takratnja RKC" bulšit.. RKC ni nič zagnala ponovno.. kot vedno je bila samo parazit..
ko je cesarstvo razpadlo, ni bilo nekaj časa ničesar in so vsi samo čakali nekaj.. je razpadlo zaradi novih druzbenih tvorb, ki so sesule staro z novim..

kamen spotike je delovanje RKCja, ki si prilašča zasluge za stvari, ki jih ni naredila..
(recimo ena zadnjih je bila to, da je internet božji dar.. si lastijo zasluge preko nevidnega bitja, da imamo danes internet... oni inženirji so bli samo ... ma so šli na čik, pa malce so delal, sej niso vedeli kaj in evo, mamo internet od boga dano.. )
Lipoglav
# 21.08.2014 ob 18:59
Tukaj Neil Degrasse Tyson lepo razloži na primerih zakaj se ne obremenjevat s takimi izrazi:
https://www.youtube.com/watch?v=Ai4qeuvb
i-0
Lipoglav
# 21.08.2014 ob 18:49
Če hočeš ali ne, si del 2000 letne civilizacije, ki jo je po razpadu rimskega cesarstva na novo zagnala takratnja RKC. In zame to ni kamen spotike. Gremo naprej...
https://www.youtube.com/watch?v=CzSMC5rW
vos
ttren2
# 21.08.2014 ob 18:41
CE = AD.. seveda.. samo da je AD z religiozno konotacijo.. kar je neprimerno in nezveličavno za uporabo.. si religija poizkuša prilastit neko oznako v zastonj reklamne namene..
Lipoglav
# 21.08.2014 ob 18:33
ttren2@ CE=AD
Lipoglav
# 21.08.2014 ob 18:32
Kaj bi dal da bi našli grobnico Aleksandra velikega, da bi se Bulgari v Makedoniji zjokali.
svitos
# 21.08.2014 ob 13:34
Kako to mislijo videti? Jaz vidim dva izklesana kipa mačk brez glave! Sta se glavi sami sneli in pobegnili neznano kam? Jasno je, da je ta grobnica izropana..
ttren2
# 21.08.2014 ob 15:13
naše štetje = common era (CE)
če misliš, da bi moral bit anno domino ( leta gospodovega), ej, zatlači si svojo religijo tja, kjer sonce ne posije..
jan15
# 21.08.2014 ob 14:28
Do kdaj bo po socialistično "naše štetje"?
Kazalo