Svojo podporo celjski kandidaturi bo z nastopom izkazal tudi kolektiv Bast. Foto:
Svojo podporo celjski kandidaturi bo z nastopom izkazal tudi kolektiv Bast. Foto:
Zlatko Kaučič
Zlatko Kaučič prav tako prihaja v Celje. Foto: RTV SLO
Improvizatorji ne potrebujejo odra in rekvizitov, dovolj jim je le izvirna ideja, in gledališče se začne. Foto: Gledališče Glej
Sibiu in Celje bo povezal Franc Purg. Foto: EPA

Vsak dan bodo na sporedu koncerti, med katerimi organizatorji posebej poudarjajo nastope kolektiva Bast, skupine Patetico in džezovski večer z Zlatkom Kaučičem. Na literarnih večerih se bodo predstavljali domači in tuji književniki, pestra bo tudi gledališka in likovna dejavnost, na programu pa je tudi okrogla miza Mladinska kultura danes in v letu 2012. Teden kulture, v katerem bodo vse prireditve brezplačne, se bo sklenil prav na dan, ko se izteče rok za oddajo kandidature.

Čez dan na ulicah, zvečer pa za zidovi
Teden kulture je oživil tako celjske mestne ulice kot znana in manj znana prizorišča. V želji za različnimi zabavnimi in kulturnimi prireditvami se je treba čez dan podati na ulice, medtem se dogajanje po 18.00 preseli za zidove najrazličnejših ustanov, od edine slovenske erotične galerije Račka do mestnega kina.

V Metropolu bo tako ogled filmskih predstav brezplačen, dogajanje pa se bo z velikih platen preselilo tudi v nefilmsko realnost, ki jo bodo s svojimi nastopi popestrili orkester Davida Jarha in razstave, slovesno pa bo tudi ob premieri dokumentarnega filma Zadnja večerja superherojev.

Ko galerija postane gledališče
Galerija Račka se bo prelevila v prizorišče predstav bolgarskih avtorjev in enega koncerta, tudi Galerija sodobne umetnosti bo svojo osnovno galerijsko dejavnost razširila z gostiteljstvom Plesnega teatra Igen, ki bo v Celje dopotoval s predstavo Lepa Vida ali sanje njenih sanj. Likovna umetnost pa bo svoje zatočišče našla v Knežjem dvorcu, ki bo gostil razstavo videoobjektov Ljubljanski vizualni tunel, ob njej pa še dogodek Umestusiumetnosti in več koncertov, tudi vse najbolj oglaševane.

Pestro koncertno ponudbo je pripravil tudi Mladinski center, ki obljublja koncerte različnih glasbenih zvrsti od hiphopa, hardcora in elektronske glasbe do rocka, gostil pa bo tudi okroglo mizo o kulturi danes in v letu, za katerega si Celje želi, da bi bilo evropska kulturna prestolnica.

Sibiu in Celje že povezana
Evropsko kulturno prestolnico letošnjega leta bo s Celjem povezal Franc Purg, ki bo svojo zvočno instalacijo najprej predstavil na Krekovem trgu, poleti pa jo bo postavil še v romunskem mestu Sibiu. Po celjskih ulicah se bodo do konca februarja sprehajali še sodobni trubadurji - ulični glasbeniki, svoje bo mogoče povedati v govorniškem kotu, sprehajalci pa bodo lahko tudi preverili spretnost, domišljijo in reflekse gledališčnikov v improligi.

Celje je vrglo rokavico drugim kandidatom
Knežje mesto, ki je tako vrglo rokavico Ljubljani, Obali in mestom, združenim okoli Maribora, pa do 28. februarja še ne bo porabilo vsega arzenala, ki ga je pripravilo kot dokaz resnosti svoje kandidature. Slovensko in evropsko javnost bodo na mestne znamenitosti, načrte in kulturno dogajanje opozorili tudi ob občinskem prazniku 11. aprila, ko se bodo spomnili na podelitev mestnih pravic Friderika II. Celjskega leta 1451. Celje pa pripravlja tudi največjo svetovno razstavo likovnih del mladih avtorjev ter se ukvarja s spremembami pri projektu Poletje v Celju - knežjem mestu in praznovanju svetovnega dneva knjige.