Dober meter visok kip so Američani po 33 letih vrnili Kambodži. Foto: Muzej umetnost v Clevelandu
Dober meter visok kip so Američani po 33 letih vrnili Kambodži. Foto: Muzej umetnost v Clevelandu

Kot poročajo kamboški in kitajski mediji, so ob prihodu kipa na letališču v Phnom Penhu pripravili budistično slovesnost. Hanumana hindujci častijo zaradi njegove modrosti, nadnaravne moči in večne zvestobe bogu Rami.

Omenjeni kip je bil tudi eden najbolj priljubljenih eksponatov v ameriškem muzeju, še posebej radi pa so ga opazovali otroci. V muzeju je bil na ogled od leta 1982, lani pa so odkrili dokaze, da so glavo in trup kipa v letih 1968 in 1972 ločeno prodali na Tajskem. Pozneje se je tudi izkazalo, da se baza kipa ujema s podstavkom na vzhodnih vratih v templju Prasat Chen, ki je del arheološkega najdišča Koh Ker, poroča spletna stran Clevelanda.

"Naša preiskava je potrdila, da obstaja velika možnost, da je bil kip v groznem obdobju zaplenjen s kraja, ki je zelo pomemben za kamboško kraljestvo, njegova vrnitev pa je v skladu s pravnimi pravili," je ob tem dejal direktor ameriškega muzeja William Griswold. Ob predaji kipa bodo predstavniki ameriškega muzeja in kamboške vlade sklenili dogovor o nadaljnjem sodelovanju. Ameriški muzej je kip kupil leta 1982 od trgovca z umetninami Roberta H. Ellswortha, ki je umrl lani, ta pa ga je kupil od zbiratelja Christiana Humanna.

V zadnjih letih več vračanj umetniških del
Vrnitev eksponata je šesta tovrstna vrnitev umetniških del v Kambodžo v zadnjih letih: dve je vrnil metropolitanski muzej umetnosti, po eno dražbeni hiši Sotheby's in Christie's, še eno pa losangeleški muzej Norton Simon.

Clevelandski muzej je leta 2009 privolil tudi v vrnitev 14 umetniških del Italiji, potem ko se je izkazalo, da so bili preprodani eksponati ukradeni v Puglii in okolici. Drugače pa je ravnal v primeru zahtev Grčije in Turčije, ki sta od muzeja prav tako zahtevali vrnitev več umetniških del, a so v Clevelandu to zavrnili, ker ni bilo dovolj dokazov, da gre za ukradene umetnine.