Dali je nekoč izjavil, da je edina razlika med njim in nadrealisti v tem, da je on resnično nadrealist. Foto: EPA
Dali je nekoč izjavil, da je edina razlika med njim in nadrealisti v tem, da je on resnično nadrealist. Foto: EPA

Oče Gabriele Maria Berardi je pred smrtjo oblasti opozoril na dragocen kip Kristusa na križu, ki mu ga je Salvador Dali podaril kot svojemu osebnemu izganjalcu hudiča. Oče Berardi, ustanovitelj manjšega meniškega reda, je v štiridesetih letih preteklega stoletja emigriral v Francijo, kjer se je ukvarjal predvsem z izganjanjem temnih sil. Nadrealistični umetnik naj bi bil z njegovimi "uslugami" tako zadovoljen, da je delo ustvaril posebej zanj.

Kip sta pregledala dva izvedenca za Dalijevo delo in ugotovila, da so "umetniške poteze" dela dovolj razpoznavne, da ga lahko s precejšnjo mero gotovosti pripišeta Daliju. Red očeta Bernardija je že sklenil, da bodo najdbo prodali in izkupiček uporabili v dobrodelne namene.

Kakšne demone je Dali izganjal?
Zanimivo je, da je bilo versko in politično prepričanje Salvadorja Dalija vse prej kot črno-belo. V mladih letih se je opredeljeval za anarho-monarhista in bil pristaš komunizma, ob izbruhu španske državljanske vojne leta 1963 pa se ni hotel javno opredeliti za nobeno stran. Po koncu druge svetovne vojne se je deloma približal Francovemu desničarskemu režimu. Tako je diktatorju ob neki priliki čestital, da je "Španijo očistil uničujočih sil".