Drugo
(5)
Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva (na fotografiji v ozadju). Mesto je danes deloma izkopano in je ena največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev. Foto: EPA

Dodaj v

Deževje zadalo nov udarec Pompejem, Italija končno uradno zavezana ohranitvi

Ustrezno varovanje najdišča naj bi zagotovili do leta 2015
27. november 2013 ob 09:30,
zadnji poseg: 27. november 2013 ob 10:35
Neapelj - MMC RTV SLO, STA

Italija, na katero letijo številne kritike zaradi neustrezne skrbi za Pompeje, je zdaj končno podpisala protokol, skladen z določili organizacije Unesco, o ohranitvi tega arheološkega najdišča.

Deževje je v preteklih dneh na arheološkem najdišču Pompeji na jugu Italije v bližini Neaplja povzročilo novo škodo: odpadel je kos štuka na območju Casa del Torello, daljša razpoka pa je nastala tudi na enem izmed zidov osrednjih term.

Protokol o ohranitvi Pompejev so zdaj podpisale država ter regionalne in lokalne oblasti, so sporočili iz arheološkega urada v Neaplju.

105 milijonov evrov za restavriranje
Organizacija Unesco je namreč že julija Italiji naložila, da do konca decembra pripravi ukrepe za izboljšanje varovanja arheološkega najdišča, sicer bodo Pompeje izbrisali s seznama naravne in kulturne dediščine Unesca.

Eden od predvidenih ukrepov je tudi videonadzor 50 odstotkov območja arheološkega najdišča in njegove okolice.

Evropska komisija je marca letos odobrila tudi finančno injekcijo 105 milijonov evrov za restavriranje Pompejev, dodatna sredstva pa naj bi priskrbela Italija. Štiriletni načrt restavriranja Pompejev so predstavili aprila.

Julija je italijanski minister za kulturo Massimo Bray obljubil, da bo ustrezno varovanje Pompejev izpeljano do leta 2015.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Kemik
# 27.11.2013 ob 15:50
Čeprav Italija ne skrbi ne vem kako dobro za Pompeje, pa so še vedno najbolje ohranjeno antično mesto in precej večje arheološko najdišče od ostalih. Kaže pa, da na dolgi rok žal tudi ne gre pričakovati od vsega skupaj kaj več kot videz današnjih Miken ...
Bivši uporabnik
# 27.11.2013 ob 15:45
ja, na žalost maš prav, čeprav so vredni ogleda skupaj z vzponom na vezuv
cheyenne
# 27.11.2013 ob 11:58
morda zveni kruto, ampak resnica je, da se pompejev na dolgi rok ne da ohraniti. vse vrednejše mozaike in ornamente so itak že prenesli v arheološki muzej v napoliju, medtem ko so ruševine obsojene na propad. dva tisoč let stari zidovi pač ne bojo mogli prav dolgo kljubovati vremenskim pojavom. že če bi objekte redno in temeljito vzdrževali bi bila ohranitev vprašljiva, pri tako šlampastemu odnosu kot ga ima do mesta italija pa itak ni prav veliko šans po kakšnih vidnejših učinkih.
Primzzy
# 28.11.2013 ob 17:29
Primerno temu je tudi število turistov in prihodek od tega.
Franjop
# 28.11.2013 ob 12:40
V Italiji je 85% VSE Svetovne kulture. A si predstavljate kaj pomeni to v vzdrzevanju? Za primerjavo,v Slovenji ni NITI ENE svetovne kulturne znamenitosti.
Kazalo