Predavanje Lize Enebeis in Merijna van Velsna: 'Vse je oblikovanje' bo govorilo o vsem - zbiranju, pisanju, knjigah, radiu ... in oblikovanju. Foto: bvss.brumen.org
Predavanje Lize Enebeis in Merijna van Velsna: 'Vse je oblikovanje' bo govorilo o vsem - zbiranju, pisanju, knjigah, radiu ... in oblikovanju. Foto: bvss.brumen.org
Tomato Košir
Kot spremljevalni dogodek bienala vidnih sporočil je v Galeriji Kresija od ponedeljka na ogled razstava (*)tomato v objektivu, na kateri se predstavlja zmagovalec 6. bienala vidnih sporočil Tomato Košir. Foto: www.brumen.org

V Kinu Šiška se bodo najprej s predavanji predstavili člani letošnje mednarodne žirije, ki jo letos sestavljajo Michel Bouvet, Liza Enebeis, Max Gadney, Artur Rebelo in Leonardo Sonnoli. S Fundacije Brumen, ki organizira bienale vidnih sporočil, so sporočili, da po številu prejetih prijav in finalistov že tradicionalno vodijo kategorije plakati, znaki in manjše celostne grafične podobe, izstopata pa tudi kategoriji knjige in monografije ter embalaže.

Mednarodna žirija je tako v ožji izbor od skupaj 376 prijavljenih uvrstila 210 del, ki bodo predstavljena v Narodni galeriji, kjer bodo odprli tudi razstavo del članov mednarodne žirije. Na večerni slovesnosti pa bodo podelili veliko Brumnovo nagrado za najboljše delo bienala ter Brumnove nagrade in pohvale.

Celotni program dogajanja v okviru bienala si lahko pogledate na tej povezavi.

Pariški umetnik plakata in grafični oblikovalec Bouvet, ki je oblikoval številne plakate za gledališče in opero, za področje glasbe, plesa in umetnosti, za festivale in javne ustanove v Franciji in tujini. Na predavanju v CUK-u Kino Šiška bo spregovoril o svojem ustvarjanju ter predstavil skice, originalne risbe in fotografije.

Predavanje "o vsem"
Predavanje kreativne direktorice Enebeisove z naslovom Vse bo govorilo o vsem - zbiranju, pisanju, knjigah, radiu ... in oblikovanju. Pridružil pa se ji bo še grafični oblikovalec Merijn van Velsen. Enebeisova je zaposlena v agenciji Studio Dumbar, ukvarja pa se tudi z dejavnostmi, ki niso neposredno povezane z njenim poklicem. V rubriki Letters to LoveLiza denimo svetuje oblikovalcem z vsega sveta.

Informacijski oblikovalec Gadney bo predaval na temo Poštenje in rentgentski žarki - zakaj informacijsko oblikovanje ne sme lagati. Gadney vodi agencijo za oblikovanje podatkov After the Flood, ki pomaga izboljšati sporočanje podatkov strankam, kot so Google, BBC, UEFA, vlada Združenega kraljestva in Redburn, ki jo je ustanovil leta 2011.

Artur Rebelo, oblikovalec in umetniški direktor, bo na predavanju z naslovom R2: procesi/projekti spregovoril o medsebojnem opajanju naročenih in osebnih projektov umetniških vodij oblikovalskega studia R2. Rebelo je studio R2 s sedežem v Portu leta 1995 ustanovil skupaj z Lizo Defossez Ramalho. Studio sodeluje s kulturnimi ustanovami, umetniki in arhitekti na področjih, kot so vizualna podoba, oblikovanje tiskovin, plakati, sistemi oznak in razstave.

Črke, ki niso lepe le na pogled
Grafični oblikovalec Sonnoli, ki je partner studia Tassinari/Vetta, s pisarnami v Trstu in Riminiju, bo na predavanju z naslovom Dišeče črke predstavil svoja dela, največkrat povezana s tipografsko interpretacijo vsebine. Ukvarja se z oblikovanjem vizualne podobe za zasebna in javna podjetja, komunikacijo pri kulturnih dogodkih, oblikovanjem knjig, signalizacijskimi sistemi in razstavno opremo.

7. bienale vidnih sporočil se začne danes ob 10. uri v CUK-u Kino Šiška s predavanji predstavili člani letošnje mednarodne žirije.

Tomato Košir v galeriji Kresija
Tomato Košir v galeriji Kresija