Podnaslov pete prireditve je In ti mi boš krvava tekla, s katerim želijo opozoriti tudi na obletnico prve svetovne vojne. Foto: BoBo
Podnaslov pete prireditve je In ti mi boš krvava tekla, s katerim želijo opozoriti tudi na obletnico prve svetovne vojne. Foto: BoBo

Na Vrsnem pri Kobaridu se bodo drevi poklonili spominu na goriškega slavčka, kot so Gregorčiča poimenovali številni ljubitelji njegove poezije, sledila pa bo okrogla miza o Gregorčičevem domoljubnem pesništvu.

Petkovemu uvodnemu dogodku Gregorčičevih dni bo v sredo, 24. junija, v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica sledila osrednja prireditev, v okviru katere bodo pripravili tudi omenjeno okroglo mizo na temo Gregorčičevih domoljubnih pesmi.

Po besedah predavatelja na Univerzi v Novi Gorici in državnega svetnika Zorana Božiča, ki bo tudi gost na okrogli mizi, Gregorčič velja za enega najpomembnejših slovenskih pesnikov, ki so v svojih delih poudarjali domoljubje. Njegova najbolj znano pesem Soči se zdi Italijanom celo pretirano domoljubna in nacionalistična, je pojasnil. Poleg Božiča se je bosta udeležila še Megi Rožič in Aldo Rupel.

Pestro dogajanje v okviru Gregorčičevih dni se bo sklenilo 3. julija na Gradišču nad Prvačino.

"Želeli smo in to nam je letos tudi prvič uspelo, da smo potegnili os iz planinskega raja pa do dežele rajsko mile, se pravi od Vrsnega do Nove Gorice in Gradišča nad Prvačino. Poleg tega se bomo letos pesniku poklonili tudi v Ljudskem vrtu v Gorici," je na nedavni novinarski konferenci povedala predsednica Goriškega literarnega kluba Govorica Darinka Kozinc.