Učenje jezikov je lahko ob kakšni igri zelo zabavno. Foto: MMC RTV SLO
Učenje jezikov je lahko ob kakšni igri zelo zabavno. Foto: MMC RTV SLO
Jezikovna potepanja
Tudi letos vam evropski dan jezikov ponuja priložnost za pogovor s kom, ki mu je nemščina/angleščina/francoščina ... materni jezik. Foto: MMC RTV SLO

Svet Evrope je leta 2001, ko je bilo evropsko leto jezikov, 26. september razglasil za evropski dan jezikov. V Ljubljani bodo v ponedeljek v dopoldanskih urah pripravili Jezikovno tržnico, kjer bodo obiskovalci na stojnicah s predstavniki veleposlaništev in tujih kulturnih inštitutov ter Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik poklepetali v večini od 23 uradnih jezikov EU-ja. Svoje jezikovno znanje bodo lahko preverili tudi v dveh jezikovnih igrah.

Računalnik: ne le "medij", tudi sogovornik
Svoje aktivnosti bo na tržnici predstavil tudi Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS). Obiskovalci bodo lahko spoznali in testirali novo nastajajoče jezikovne tehnologije v pogovoru z računalnikom v slovenščini. Na stojnici predstavništva Evropske komisije v Sloveniji bodo na voljo informacije v povezavi z jeziki, prevajanjem in tolmačenjem v EU-ju ter politiko večjezičnosti, ki jo razvijajo in izvajajo evropske institucije. Hkrati bo potekal jezikovni kviz.

Pestro bo tudi dogajanje na osrednjem odru, kjer se bodo med drugim zvrstili pogovori z Mojco Mavec, Pavletom Ravnohribom in Valentino Smej Novak o njihovih izkušnjah, povezanih z jeziki, ter nastopa gledališke skupine VIZ II. OŠ Rogaška Slatina in skupine Tihe stopinje Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Popoldne bodo v Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani podelili evropsko jezikovno priznanje 2010, ki ga podeljujejo kot nagrado za najbolj inovativne projekte na področju poučevanja in učenja jezikov.

"Jezikanja" po Sloveniji
Na Dolenjskem bodo organizirali "jezikalnice" za otroke s tujejezičnim mentorjem, ki bodo v ponedeljek v Novem mestu, v torek pa v Metliki. V Podravju bodo ob evropskem dnevu jezikov osnovnim in srednjim šolam poslali zgoščenko s himnami držav članic EU-ja. V Prekmurju pa bodo učenci višjih razredov osnovnih šol s spisi na temo jezikov lahko sodelovali na nagradnem natečaju.