Kolekcijo pločevink Campbellovih juh je Warhol naredil leta 1962. Sestavlja ga 32 podob, velikih 51 krat 41 centimetrov. Foto: EPA
Kolekcijo pločevink Campbellovih juh je Warhol naredil leta 1962. Sestavlja ga 32 podob, velikih 51 krat 41 centimetrov. Foto: EPA

Sedem podob znamenitih pločevink Campbellovih juh je izginilo med vlomom v zgodnjih jutranjih urah 7. aprila. Preiskovalci FBI-ja nadaljujejo obširno preiskavo, ki pa za zdaj še ni obrodila sadov.

Iz muzeja Springfield Art Museum so sporočiil, da je prišlo do kraje z razstave The Electric Garden of Our Minds: British/American Pop, na kateri so razstavljena tudi Warholova dela, in sicer iz kolekcije Campbell Soup 1, ki jih ima muzej v lasti od leta 1985 in ki je ocenjena na pol milijona dolarjev. Med ukradenimi deli so printi pločevink s paradižnikovo juho in juhe s piščančjimi rezanci, ki veljajo za najbolj iskane v kolekciji.

Warhol je omenjeno kolekcijo, ki jo sestavlja 32 printov različnih, a vendar na prvi pogled skoraj enakih pločevink juhe Campbell, naredil leta 1962 in jih pokazal tudi na svoji prvi samostojni razstavi.

Ne gre za prvo krajo Warholovih printov: lani so razkrili, da so že pred leti v enem od prostorov enega od filmskih podjetij v Los Angelesu zamenjali devet Warholovih printov, vrednih 350.000, s ponaredki, česar niso opazili več let. Dva so pozneje vrnili policiji.