Xingu teče skozi osrednji del Brazilije. Foto: Galerija Kapelica
Xingu teče skozi osrednji del Brazilije. Foto: Galerija Kapelica
Xingu
Dela so se začela kljub nasprotnim pobudam prebivalstva in ekologov. Foto: Galerija Kapelica

Kot pojasnjujejo v Kapelici, dogodek sodi v sklop nove izdaje koncertno-performativnega cikla "ZVO.ČI.TI so.und.ing", cilj predstavljenih umetniških praks pa je med drugim opozarjanje na družbene anomalije. "V središču je demaskiranje družbene moči in njenih posledic," so zapisali.

Brazilska umetnica se s svojim projektom odziva na gradnjo jeza na reki Xingu, ki bo močno prizadela tam živeče Indijance, po drugi strani pa gre tudi za poseg v svetovno biosfero oziroma uničevanje amazonskega pragozda. Projekt Xingu je del cikla Yiara, ki ga sestavljajo zvočni performansi. Ti temeljijo na risbah rek, katerih tok je bil zaradi zajezitev oziroma kanalizacijskih sistemov prekinjen ali preusmerjen.

Xingu: Čista voda, dobra voda
V jeziku kamayurá Xingu pomeni 'čista voda, dobra voda'. Gradnja jezu je bila zaradi pobud lokalnega prebivalstva, ekologov in dela brazilskega prebivalstva že večkrat prestavljena, a dela so se nazadnje vendarle začela. S sabo so prinesla "znaten upad ribolovnih območij, ki predstavljajo najpomembnejši vir preživetja za lokalno prebivalstvo, podvojeno število vaškega prebivalstva brez zdravstvene in sanitarne infrastrukture, dvig ravni kriminala in bolezni".

Sledi še skladba za dva računalnika
Predstavitvi projekta Xingu, ki bo na sporedu v sredo ob 20.30, bo uro pozneje sledila premierna uprizoritev zvočnega performansa Hidden Materia II avtorja Braneta Zormana. Gre za "elektroakustično skladbo za dva računalnika in več omreženih kontrolerjev", ki predstavlja drugi del trilogije. Ta bo letos uprizorjena na različnih krajih, prvi del pa smo že lahko videli in slišali septembra lani v Gledališču Glej.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate še več utrinkov iz življenja ob reki Xingu.