Muzej, ki so ga leta 2011 postavili na bregu reke Clyde, predstavi ladjedelniško, transportno in inženirsko dediščino Glasgowa. Foto: Riverside Museum / flickr
Muzej, ki so ga leta 2011 postavili na bregu reke Clyde, predstavi ladjedelniško, transportno in inženirsko dediščino Glasgowa. Foto: Riverside Museum / flickr
V poštev pridejo samo muzeji, ki so bili zgrajeni ali temeljito obnovljeni v zadnjih treh letih. Foto: Riverside Museum / flickr

Riverside Museum of Transport v Glasgowu je dobitnik Evropske muzejske nagrade leta, EMYA 2013. Žirijo je med drugim prepričal, ker je "še posebej prijazen do obiskovalcev". Slavnostna razglasitev muzeja leta je bila v soboto v mestecu Tongeren v Belgiji. "Muzej riverside čudovito pokaže, kako lahko precej specifična transportna zbirka prek vpenjanja v širši družbeni in univerzalni kontekst obnovi svojo relevantnost," je v svoji utemeljitvi zapisala žirija.

Za omenjeno nagrado se je potegovalo 40 evropskih muzejev (v poštev pridejo samo tisti, ki so bili zgrajeni ali temeljito prenovljeni v zadnjih treh letih). Med nominiranci je bil tudi Slovenski etnografski muzej v Ljubljani. Prireditev z razglasitvijo evropskega muzeja leta je potekala v sklopu konference EMYA v arheološkem Muzeju Gallo Romeins, ki je nagrado EMYA prejel pred dvema letoma.

Stavba muzeja transporta v Glasgowu je bila zgrajena leta 2011, zamislila pa si jo je britanska zvezdniška arhitektka Zaha Hadid. Muzej je posvečen industrijski dediščini tega območja; njegova gradnja je stala dobrih 78 milijonov evrov, na ogled pa ponuja približno 150 razstavnih predmetov.

Poklon škotskemu ladjedelništvu
Že sama konstrukcija stavbe s svojimi ukrivljenimi zidovi spominja na zidove ladjedelnice na reki Clyde. O zgodovini ladjedelništva v Glasgowu priča zbirka modelov ladij, zgrajenih v ladjedelnici. Razstavljene so tudi lokomotive ter avtomobili najrazličnejših starosti iz različnih držav.

Nagrado EMYA podeljuje Evropski muzejski forum (EMF). Tega je leta 1977 pod pokroviteljstvom Sveta Evrope ustanovil priznani angleški muzejski strokovnjak in publicist Kenneth Hudson. EMF že od začetka podeljuje dve nagradi, poleg nagrade EMYA še muzejsko nagrado Sveta Evrope.