Slovenski etnografski muzej (SEM) je osrednji slovenski etnološki muzej. Nastal je leta 1923 z ločitvijo od Narodnega muzeja, njegovi začetki muzeja pa so  povezani z nastajanjem zbirk v okviru Deželnega muzeja za Kranjsko. Foto: Arhitekturni vodnik
Slovenski etnografski muzej (SEM) je osrednji slovenski etnološki muzej. Nastal je leta 1923 z ločitvijo od Narodnega muzeja, njegovi začetki muzeja pa so povezani z nastajanjem zbirk v okviru Deželnega muzeja za Kranjsko. Foto: Arhitekturni vodnik

Med več kot šestdeset prijavljenimi evropskimi muzeji je ocenjevalna komisija EMYA izbrala enaindvajset kandidatov – evropskih muzejev, ki se bodo letos med 15. in 18. majem predstavili v arheološkem Muzeju Gallo Romeins na konferenci EMYA 2013 v mestecu Tongeren v Belgiji, kjer bo potekala slavnostna razglasitev evropskega muzeja leta in bodo podeljena tudi druga priznanja.

Pet slovenskih muzejev že nagrajenih
Kot so pri Slovenskem etnografskem muzeju zapisali v sporočilu za javost, so se nagrade izkazale kot učinkovita spodbuda za spremembe v evropskih muzejih, pomembne za pospeševanje prepoznavnosti in odličnosti evropskih muzejev, spodbujanje inovativnih pristopov pri vključevanju in participaciji obiskovalcev/občinstva v delo muzeja, medsebojnega in medgeneracijskega spoštovanja, razumevanja namena in vloge muzejev za spremembe in razvoj družbenih vprašanj, učenja mladih generacij, predstavljanja drugih kultur in povezovanja z različnimi lokalnimi skupnostmi. Tudi nekateri slovenski muzeji so bili prejemniki nagrade ali posebnih priznanj oz. pripročil EMF: Kobariški muzej (1993) – nagrada Sveta Evrope, Mestni muzej Idrija (1997) – Michelettijeva nagrada, Pivovarski muzej v Ljubljani (1989) – posebno priznanje EMYA, Pokrajinski muzej Murska Sobota ( 1999) – posebno priznanje EMYA in Muzej premogovništva Slovenije v Velenju (2001) – posebno priznanje EMYA.

Evropski muzejski forum (EMF) je leta 1977 pod pokroviteljstvom Sveta Evrope ustanovil Kenneth Hudson, priznani angleški muzejski strokovnjak in publicist. Od samega začetka je EMF podeljeval dve glavni nagradi: evropsko muzejsko nagrado leta (European Museum of the Year Award - EMYA) in muzejsko nagrado Sveta Evrope. Evropske države predstavljajo v Evropskem muzejskem forumu za EMYA nacionalni korenspondenti, ki skrbijo za pretok informacij med muzeji po Evropi, predvsem pa v svoji državi spodbujajo razvoj in predlagajo inovativnim in novim muzejem, da kandidirajo za nagrado. Nacionalna korenspondentka za Slovenijo je dr. Marjeta Mikuž iz Narodnega muzeja Slovenije, Služba za premično dediščino muzeja.