Portreti (posamezna fotografija), 1. mesto:  Jodi Bieber (Južnoafriška republika): Portret 18-letne Afganistanke Bibi Aiše. Foto: EPA
Portreti (posamezna fotografija), 1. mesto: Jodi Bieber (Južnoafriška republika): Portret 18-letne Afganistanke Bibi Aiše. Foto: EPA

Južnoafriška fotografinja Jodi Bieber je avtorica zmagovalne fotografije uglednega natečaja World press photo, ki vsako leto poteka v Amsterdamu. Zmago ji je prinesla presunljiva slika 18-letnega afganistanskega dekleta, Bibi Aiše, ki je lani krasila naslovnico revije Time. Bibi je medtem že odpotovala v ZDA, kjer so ji rekonstruirali iznakaženi nos in ušesa.

Preden je Time fotografijo lani objavil, jo je pospremil z opozorilom: "Ta teden je naša naslovnica močna, šokantna in moteča. Gre za portret Aiše, sramežljivega 18-letnega dekleta, ki ji je talibanski poveljnik ukazal odrezati ušesa in nos, ker je pobegnila nasilni moževi družini. Aiša je prostovoljno pozirala, ker hoče, da bi svet videl, kakšne posledice bi imel preporod talibanov na afganistanske ženske." Fotografija se je po objavi znašla v središču žgoče debate okoli tega, ali jo je revija uporabila na etičen ali senzionalističen način.

"Čisto mogoče, da bo to postala ena izmed tistih redkih slik - v življenju jih morda vidimo deset - ki postanejo tako razpoznavne, da ko nekdo reče "Poznaš tisto sliko dekleta ...?" in vsi natančno vemo, o kateri teče beseda," je izbiro žirije utemeljil njen predsednik David Burnett.

Žirija je razdelila tudi nagrade v devetih tematskih kategorijah (letos so ocenjevali rekordnih 109.000 fotografij, ki jih je poslalo 5847 fotografov). Nekaj nagrajenih si lahko ogledate v spodnji galeriji.