Maribor je kandidaturo za EPK 2012 pripravil skupaj z mestnimi občinami Slovenj Gradec, Ptuj, Novo mesto, Velenje in Murska Sobota. Foto:
Maribor je kandidaturo za EPK 2012 pripravil skupaj z mestnimi občinami Slovenj Gradec, Ptuj, Novo mesto, Velenje in Murska Sobota. Foto:
Franc Kangler
Začasni sekretariat je imenoval mariborski župan Franc Kangler. Foto: RTV SLO

Sekretariat, ki bo usklajeval dejavnosti do formalne potrditve Maribora za ta naziv je imenoval mariborski župan Franc Kangler, v naslednjih dneh pa bo imenovan še sekretar začasnega sekretariata. Ta obsega 12 članov; poleg direktorja Narodnega doma Maribor Rukavina, še Andreja Verliča, Emanuela Čerčeka, Petra Tomaža Dobrila, Gordano Kolesarič, Danila Roškerja, Suzano Žilič Fišer, Daniela Sajka, Stojana Skalickyja, Marinko Jerman Jelek, Davida Brauna, Brigito Pavlič in Simona Tekavca.

Rukavina je ob tej priložnosti predstavil tudi načrt organizacije ter dejavnosti. Projekt je razdelil na tri dele - investicije, program ter promocijo in marketing. Na občini so prepričani, da je izvedba projekta EPK nedvomno največji in najpomembnejši razvojni projekt mesta Maribor. Prepričani so, da je neponovljiva priložnost in izziv, ki mestu dolgoročno prinaša nov zagon, duhovno in prostorsko preobrazbo.

Maribor potrebuje drugačno duhovno podobo
O konkretnih načrtih za EPK je Rukavina za Večerov Portret tedna med drugim povedal, da mora imeti Maribor, kar zadeva fizični del projekta, leta 2012 popolnoma urejeno staro mestno jedro, tudi desni breg Drave. Predvsem pa mora dobiti drugačno duhovno podobo. "Za to pa je treba pritegniti mlade intelektualce iz mesta in tiste, ki so se iz njega izselili, pa še kakšne druge, ki bi se bili pripravljeni vanj preseliti od drugod."

Meni, da lahko le na ta način Maribor postane mesto prijetnosti in prešernosti ter duhovne odprtosti, kar je njegov moto. "Če te priložnosti ne bomo izkoristili tako, kot se spodobi, si je nismo niti zaslužili. Če bom imel pri tem priložnost kar koli reči in storiti, jamčim, da jo bomo izkoristili."

Končna odločitev še letos
Kandidaturo za EPK 2012 je Maribor oddal skupaj z mestnimi občinami Slovenj Gradec, Ptuj, Novo mesto, Velenje in Murska Sobota, vendar pa bodo morali prijavitelji zaradi ocene komisije v Bruslju, da je program preveč ambiciozen, tega še enkrat zagovarjati. Dokončna odločitev glede EPK 2012 naj bi bila znana v drugi polovici leta.