Kraljeva palača v Caserti, Reggia di Caserta, je bila ena največjih stavb, kar jih je v 18. letu zraslo v Evropi, Unesco jo opisuje kot
Kraljeva palača v Caserti, Reggia di Caserta, je bila ena največjih stavb, kar jih je v 18. letu zraslo v Evropi, Unesco jo opisuje kot "veličasten labodji spev baročne umetnosti". Foto: EPA
Caserta
V letošnjem februarju je palačo obiskalo sedemdeset odstotkov več turistov kot v lanskem. Foto: Unesco / Geoff Steven

Renzijeva vlada je pred petimi meseci Maura Felicorija imenovala na mesto direktorja palače v Caserti, razkošne baročne palače burbonske dinastije s 1.200 sobanami. Podobno kot še toliko drugih spomenikov italijanske kulturne dediščine je tudi Caserta dolga desetletja stagnirala zaradi zanemarjanja in slabega vodenja.

Zdaj pa so tamkajšnji sindikati na ministra za kulturo, torej Felicorijevega nadrejenega, naslovili pismo, v katerem se pritožujejo, da novi direktor dela pozno v noč, ne da bi o tem obvestil preostalo osebje. "Tako vedenje ogroža celoten sistem," potožijo v pismu, ki ga je pretekli konec tedna objavil časopis Corriere della Sera.

Direktor, ki prostodušno priznava, da imajo njegovi delovniki tudi po 12 ur, je v svojem odzivu na muho vzel sile, ki se borijo proti saniranju neučinkovitosti in koruptivnosti, ki prežema italijanske muzeje. "Ne sprenevedajmo se," je izjavil za omenjeni časopis. "Edino, kar je tukaj ogroženo, so interesi tistih, ki so del prejšnjega sistema v Kampanji."

"Zabave je konec"
V objavi na Facebooku je Renzi komentiral, da so obtožbe proti 63-letnemu Felicoriju, ki ima dolga leta izkušenj z vodenjem kulturnih spomenikov, absolutno neumne. "Sindikati, ki se pritožujejo nad Felicorijem, se morajo sprijazniti s tem, da je zapihal nov veter. Zabave je konec."

Zgovorne številke
Samo februarja so v Caserti, ki je pod zaščito Unesca in velja za italijanski odgovor na Versailles, našteli 70 odstotkov več obiskovalcev kot lani ob istem času; zaslužek se je povečal za 105 odstotkov. (Še vedno palačo obišče "samo" približno pol milijona ljudi letno, kar se težko primerja s sedmimi milijoni turistov, ki se letno gnetejo v Versaillesu.) "Direktor zgolj opravlja svojo službo. In vsi ga podpiramo, brez dvoma," je poudaril Renzi.

Vodja največje italijanske delavske organizacije CGIL Susanna Camusso se je od negodovanja nad Felicorijem distancirala. "Napake je treba priznati in tukaj se sindikati motijo," je tvitnila.

Felicori je eden izmed 20 novih direktorjev, ki so lani začeli svoje mandate na čelu najprestižnejših italijanskih muzejev in galerij; Rim je namreč objavil mednarodni razpis, da bi s silami iz tujine v stagnirajoče italijanske institucije vdahnil nekaj življenja.

Med prioritetnimi nalogami novega direktorja je tudi sanacija nekoč skrbno negovanih parkov na posestvu, ki so danes v razsulu: kipi so počrneli in razmetani po tleh, v vodnjakih se bohotijo alge, trate, ki obdaja palačo, pa nihče ne kosi.