Cankarjev dom, ki ga vsako leto obišče skoraj pol milijona ljudi, na sedemindvajsetih različnih prizoriščih pa bo letos nastopilo približno 17 tisoč izvajalcev, razpolaga s proračunom za devetih milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Cankarjev dom, ki ga vsako leto obišče skoraj pol milijona ljudi, na sedemindvajsetih različnih prizoriščih pa bo letos nastopilo približno 17 tisoč izvajalcev, razpolaga s proračunom za devetih milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Liffe
Ljubitelje filma bo od 11. do 22. novembra 2015 gostil 26. Liffe, marca pa bo potekal vedno bolj priljubljen Festival dokumentarnega filma, tokrat 18. po vrsti. Foto: BoBo
Uršula Cetinski
"Cankarjev dom ostaja prostor dialoga z umetnostjo, znanostjo, pa tudi družabnega dialoga med posamezniki, ki jih povezuje zanimanje za podobna bivanjska vprašanja," je uvodoma poudarila generalna direktorica Uršula Cetinski. Foto: Nada Žgank

V Galeriji Cankarjevega doma so novo sezono predstavili generalna direktorica Uršula Cetinski, direktorice sektorjev Jana Kramberger, Karmen Klučar in Breda Pečovnik ter vodje programov Ingrid Gortan, Bogdan Benigar, Barbara Rogelj, Simon Popek, Nina Pirnat Spahić in Staša Mihelčič.

Abonma Veličastnih 7 bo konec septembra odprla francoska predstava Golgota Gledališča s konji, silvestrovalo se bo z Opičjim kraljem iz Pekinga, abonma pa se bo sklenil spomladi z gostovanji Roberta Wilsona (postavitev Ionescovih Nosorogov) in Alonzo King Balleta iz San Francisca.

Raznoliki glasbeni izrazi
V okviru Zlatega abonmaja bodo gostovali Simfonični orkester iz Lahtija, Dunajski simfoniki, Freiburški baročni orkester, Orkester Elizejskih poljan, Simfonični orkester iz Dallasa in Simfonični orkester Švedskega radia.

Za ljubitelje resne glasbe bo poleg abonmajev Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Orkestra Slovenske filharmonije na voljo tudi izbor Srebrnega abonmaja. Prve takte abonmaja Glasbe sveta bo odigral Kimmo Pohjonen, finski virtuoz na harmoniki, aprila pa ga bo sklenila priljubljena mojstrica fada Mariza.

V okviru Cankarjevih torkov v Klubu Cankarjevega doma bo poskrbljeno za ljubitelje džeza, kot tudi na 57. jazz festivalu Ljubljana, v okviru cikla Klubski oder v Klubu Cankarjevega doma pa bo izvedenih več gledaliških predstav in cikel poglobljenih debat Pogovori v četrtek.

Večni Shakespeare
Z novo sezono prihaja tudi nov festival Shakespeare za vedno, ki bo potekal od januarja do aprila 2016. "Da je Shakespeare večen in aktualen avtor za vse umetniške zvrsti na vseh kontinentih sveta, se bo mogoče prepričati ob ogledu Verdijevega Otella (koprodukcija med SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevim domom), priredbe Verdijevega Macbetha v izvedbi izvrstnih pevcev iz Južnoafriške republike v režiji Bretta Baileyja," so zapisali v Cankarjevem domu.

Na ogled bodo kulturnozgodovinska razstava Hamlet na Slovenskem, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom, razstava sodobne slovenske fotografije Brezčasna Ofelija, glasbeno-gledališka predstava za mlado občinstvo Shakesoneti. Med drugim pa organizirajo še cikel predavanj Razkrinkani patriarhat in cikel Shakespere na filmu.

Za ljubitelje razstav in knjig
V osrednji Galeriji Cankarjevega doma bodo na ogled dela Tomaža Lavriča in predstavnika zagrebške šole Zlatana Vrkljana. 11. aprila 2016 bodo odprli razstavo Nikola Tesla – človek prihodnosti, s katero bo Cankarjev dom v sodelovanju z Muzejem Nikole Tesle iz Beograda počastil 160. obletnico rojstva tega izumitelja.

31. slovenski knjižni sejem bo novembra zavzel Cankarjev dom, v Klubu CD se bodo nadaljevali literarni dialogi med Slovenijo in Španijo, 2. mednarodni festival literarnih tokov v razvoju Literodrom bo januarja posvečen nemški književnosti, Fabula 2016 pa se bo marca v shakespearjanskem duhu ukvarjala z nesmrtnostjo.

Posebna pozornost vzgoji in znanosti
Kulturnovzgojne prireditve, kot so Kulturni bazar, festivali Pravljice danes, Transgeneracije, Zlata paličica, so namenjene otrokom in mladostnikom. Cankarjev dom je pa je tudi središče za izmenjavo znanstvenih dognanj. Tako v prihajajoči sezoni prihajajo Evropski robotski forum (ERF), Mednarodna konferenca o inženirskih vibracijah (ICOEV), srečanje mest, ki sodelujejo v evropski pobudi CIVITAS, tekstilna konferenca AUTEX ter več domačih in mednarodnih srečanj s področja medicine, kot tudi 2. festival celostnega zdravja Dao Yah, ki bo posvečen hipertenziji.