Sredstva, ki jih Cankarjev dom pridobiva z ministrstva za kulturo, se zmanjšujejo že več let. Poleg tega zadnji dve leti CD ne prejema več sredstev za investicije, investicijsko vzdrževanje in nakup tehnične opreme. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sredstva, ki jih Cankarjev dom pridobiva z ministrstva za kulturo, se zmanjšujejo že več let. Poleg tega zadnji dve leti CD ne prejema več sredstev za investicije, investicijsko vzdrževanje in nakup tehnične opreme. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Iliada
Med uspešnejše projekte letošnjega leta sodi velika gledališka koprodukcija Iliada, ki si jo je ogledalo 22.800 obiskovalcev, zato načrtujejo dodatne predstave že maja, nato pa tudi jeseni. Foto: Peter Uhan
Cankarjev dom
Junija se bodo v sklopu poslovilne turneje v Cankarjevem domu ustavili legendarni Buena Vista Social Club. Foto: Cankarjev dom

Po besedah generalne direktorice Cankarjevega doma Uršule Cetinski znaša letošnji proračun dobrih 8,6 milijona evrov, ministrstvo za kulturo pa je od tega zagotovilo dobrih pet milijonov oziroma 58 odstotkov načrtovanih prihodkov. Cankarjev dom mora zagotoviti preostanek.
Sofinanciranje ministrstva za kulturo se zmanjšuje že več let, pravi Uršula Cetinski, poleg tega CD zadnji dve leti ne prejema več sredstev za investicije, investicijsko vzdrževanje in nakup tehnične opreme. Še pred petimi leti so plače zaposlenih predstavljale tretjino vseh sredstev zavoda, letos pa, kljub zmanjševanju števila zaposlenih v zadnjih desetih letih, zaradi radikalnega zmanjšanja drugih stroškov predstavljajo že polovico sredstev zavoda.
"Program, ki pritegne občinstvo, ni nujno nekakovosten"
Po besedah Uršule Cetinski so na ministrstvu v predlogu programa, ki jim ga je CD poslal lani jeseni, nekatere njihove projekte včasih upravičeno, včasih pa tudi ne ocenili kot "komaj še ustrezne za CD". Sami se sicer zavedajo, da je na področju umetnosti veliko relevantnih projektov, ki pa so jim zaradi premajhnih sredstev nedosegljivi. "In ker morajo vedno več zaslužiti na trgu, je situacija pač taka, pa čeprav bi si sami želeli drugače," je dejala Uršula Cetinski in ob tem dodala, da tudi program, ki pritegne občinstvo, ni nujno nekakovosten.
Spremembe glede predlaganega programa so, kot pojasnjuje, na vseh področjih, saj so morali nekatere projekte zamenjati s cenejšimi in dostopnejšimi, predvsem pa je okrnjen razstavni program.
Maja predvidene dodatne predstave Iliade
Na področju klasične glasbe so med drugim že izpeljali gostovanje Nemškega simfoničnega orkestra iz Berlina, na področju glasb sveta je omenila nastop Ane Moura iz Portugalske, med gledališkimi koprodukcijami pa je izpostavila programski in poslovni uspeh predstave Iliada, ki je nastala v koprodukciji s SNG-jem Drama Ljubljana in Mestnim gledališčem ljubljanskim. Ker si je uprizoritev Homerjevega epa v režiji Jerneja Lorencija ogledalo že 22.800 ljudi, načrtujejo dodatne ponovitve v maju in jeseni.
Povečan obisk Festivala dokumentarnega filma
Med uspešnimi predstavami je omenila tudi gostovanje Baleta Malandain iz Biarritza s predstavo Pepelka in britanske plesne skupine Akram Khan Company, vsa njihova pričakovanja pa je presegel letošnji Festival dokumentarnega filma, na katerem se je z več kot 3.400 izdanimi vstopnicami obisk glede na lani povečal za približno 120 odstotkov.
Poslovilna turneja Buena Vista Social Cluba
Letos jih med drugim čakajo še gostovanja Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja, Simfoničnega orkestra iz Birmighama in Dunajskih simfonikov. Med glasbami sveta je generalna direktorica opozorila na koncert skupine Buena Vista Social Club, ki je na poslovilni turneji, med gostovanji pa na predstavo Golgota v izvedbi gledališča s konji Zingaro iz Francije in silvestrsko gostovanje Kitajskega narodnega gledališča.
Ko bodo konec leta potegnili črto, bodo imeli za seboj 1.173 prireditev javnega kulturnega programa. V koprodukciji z nevladnimi organizacijami pripravljajo 300 predstav, v kongresno-komercialnem programu pa 750 dogodkov.