Projekt urbanega vrta je pri udeležencih na plan prinesel dobre pa tudi manj dobre plati. Foto:
Projekt urbanega vrta je pri udeležencih na plan prinesel dobre pa tudi manj dobre plati. Foto:

zvečer premierno predvajali dokumentarni film Zelena utopija, v katerem je predstavljena zgodba o prvem ekocertificiranem celostno urejenem skupnostnem urbanem vrtu v Mariboru.

Ekipa Življenja na dotik je med celim letom dokumentirala tako nastajanje vrta kot nastajanje družbe na njej. Dokumentarni film, pod katerega sta se podpisala režiserja in scenarista Urban Zorko in Marko Kumer - Murč, so začeli snemati o skupnosti, ki je rasla skupaj z nastajanjem urbanih vrtov, ki so jih v času Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 postavili kot projekt s trajnostnim potencialom.

V ospredju so štiri zgodbe, ki razkrivajo nastanek novih prijateljstev, odkrivanja ljubezni do narave, pa tudi manj prijetne plati tovrstnega povezovanja in celo izgon iz skupnosti.

Izi je upokojenec z nizko pokojnino in strastjo do jagod. Andjela je gospa iz knjigarne, ki se sprašuje, ali je ta vrt rajski vrt, ki ga je nekoč videla v prividu. Četverico zaokrožujeta Špela in Ana, mladi mamici na robu družbe, ki se borita za preživetje.

Avtorja sta eno leto kritično snemala nastanek vrta, ki je nastajal pod vodstvom Urbanih brazd. Kot so zapisali v Društvu kakovostnih kulturno-umetniških praks SMEHOMAT je film strukturno blizu Kratkim zgodbam Roberta Altmana (skupinski junak) in Dogvillu Larsa von Trierja (družba-izgon). Dokumentarec redke vrste pri nas, tako zaradi enoletnega časa snemanja kot zaradi vztrajnega terenskega pristopa, infiltracije v nastajajočo družbo.

Spodaj si lahko pogledate napovednik.