Konferenco v Stari elektrarni organizira zavod Bunker v okviru mednarodnega projekta Create to Connect, ki ga skupaj izvaja 13 evropskih kulturnih in raziskovalnih organizacij. Foto: Miran Kambič
Konferenco v Stari elektrarni organizira zavod Bunker v okviru mednarodnega projekta Create to Connect, ki ga skupaj izvaja 13 evropskih kulturnih in raziskovalnih organizacij. Foto: Miran Kambič
Prizor iz filma The Record at Noorderzon
Leta 2014 je skupina 600 Highwaymen iz ZDA na festivalu Noorderzon v Groningenu na avdicijah zbrala 50 (lokalnih) “neznancev” in jih povabila k nastopanju. Skupaj so ustvarili predstavo The Record. Nizozemski avtor Joren Molter je posnel dokumentarni film o nastajanju predstave, ki se osredotoča na nekaj posameznikov vse od avdicije do premiere. The Record at Noorderzon bo na ogled drugi dan konference. Foto: Zavod Bunker

Povezave med različnimi skupnostmi in umetniško produkcijo so stare toliko kot umetnost sama, saj so umetniki od nekdaj ustvarjali v njih, z njimi in zanje. Zaradi spreminjajočih se pomenov in povezav se lahko na ta stik gleda z različnih zornih kotov, na konferenci bodo izpostavljeni participatorni umetniški pristopi, ki neposredno vključujejo skupnosti.

V torek so kot preddogodek izvedli delavnico z naslovom Oblike participacije, ki sta jo vodila strokovnjaka za participatorno umetnost Roger Bernat in Roberto Fratini Serafide ter predstavo Tomaža Groma, naslovljena Duša, šum, ventil in žica.

Niso vse prakse participacije uspešne
Serafide je nato prvi dan konference predaval na temo Obredi nepotrpežljivosti, čemur je sledila okrogla miza z naslovom Neuspešni poskusi vključevanja, na kateri so mednarodni in slovenski govorci predstavili primere slabe prakse vključevanja občinstva v umetniške procese.

V okviru umetniškega programa so organizirani še predavanje, film, razstava in igranje namizne igre Igra vojne z Richardom Barbrookom v projektnem prostoru Aksioma.

Umetniki kuhajo za goste
Drugi dan konference prinaša predavanje Bojane Kunst, naslovljeno Vez participacije in prekarizacije ter pogovor, ki ga bo moderiral Bojan Djordjev. Temu bo sledila okrogla miza Pristop k mladim občinstvom, z moderatorkama Almo R. Selimović in Katarino Slukan. Pozneje bo še projekcija dokumentarnega filma The Record at Noorderzon, nizozemskega avtorja Jorena Molterja. Konferenca se bo sklenila z umetniškimi večerjami, ki jih bodo za goste konference pripravili slovenski umetniki.