Bitniški muzej v North Beachu: bolj primernega kraja zanj na svetu pač ni, je zapisano tudi na spletni strani ustanove. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Bitniški muzej v North Beachu: bolj primernega kraja zanj na svetu pač ni, je zapisano tudi na spletni strani ustanove. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Jack Kerouac, najslavnejši predstavnik bitniške generacije poleg Williama S. Burroughsa in Allena Ginsberga, je v North Beachu dobil svojo ulico. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Tam je tudi slavna knjigarna City Lights, v kateri lahko najdete tudi dela slovenskega filozofa Slavoja Žižka. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

In čeprav Kerouaca že desetletja ni več - prav letos mineva 40 let od njegove smrti pri 47 (pokončala ga je ciroza jeter, posledica dolgoletnega omamljanja z alkoholom) -, bitniški utrip v tej soseski še živi. Po pisatelju in glasniku bitniške generacije, ki je nekoč tam živel in se veliko zadrževal v slavni knjigarni City Lights na križišču avenije Columbus in Broadwaya ter seveda v tamkajšnjih številnih kavarnah in barih (saj veste ... ciroza), je dobila ime tudi ena izmed ulic.

Privlačno boemsko vzdušje
Vsaka izmed sosesk San Francisca je edinstvena v svoji raznolikosti in kulturi. A ena še posebej pooseblja svobodomiselni duha mesta - North Beach. Pisana preteklost North Beacha zajema boemsko bitniško tradicijo, pa razvoj punkrocka v 70. in 80., in velja za srce in dušo San Francisca, ujeto v urbano dolino med Russian Hillom in Telegraph Hillom. Tam je odraščal tudi ikonični bejzbolski igralec Joe DiMaggio, ki se je domov vrnil s svojo soprogo, še bolj ikonično filmsko zvezdnico Marilyn Monroe.

North Beach ima vse: znamenite romantične tramvaje, "najbolj zavito ulico na svetu" Lombard Street, sloviti Coit Tower, stavbe zgodovinskega pomena, strme ulice Russian Hilla in Telegraph Hilla, izjemne razglede na zaliv in celotno mesto, odlično izbiro restavracij in kavarn, klubov z živo glasbo, recitalov in kavarniških šansonov, gledališč in trgovin.
Za mejnike veljajo sanfranciški umetniški inštitut, knjigarna City Lights in Nacionalno svetišče sv. Frančiška Asiškega, najstarejša mestna župnija, ki je zrasla v času zlate mrzlice.

Od kod že poznam ta striptiz klub?
Vsaka od ulic North Beacha ima svojo identiteto. Avenija Grant, nekdaj srce bitniškega gibanja, je danes polna sodobnih modnih butikov in boemskih kavarn, neonsko osvetljeni Broadway je meka zabave za odrasle (nekaterih od tamkajšnjih striptiz klubov se boste spomnili iz filmov Umazani Harry) in restavracij, avenija Columbus pa velja za enega najlepših ameriških bulvarjev z razgledi na Transamerica Pyramid in Monut Tamalpais daleč v Marinu. V North Beachu pogosto, tudi ko je večina mesta zavita v že kar razvpito sanfranciško meglo, zaradi hribovitega zaledja sije sonce.

Po North Beachu se poleg mešanice italijanščine, kitajščine, farsija, arabščine, francoščine in španščine razlegajo zvoki iz pristanišča in lajež morskih levov, pa tudi nenehni klepet divjih papig, ki so si sosesko izbrale za svoj dom.

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si

Vabljeni na fotografski sprehod po ulicah slavne italijanske četrti: