V prvi obravnavi se je večina kamniških svetnikov s ponovnim preimenovanjem (iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Mestno knjižnico Kamnik - Komenda) strinjala, v Komendi, ki je soustanoviteljica knjižnice, pa se o tem sploh ne želijo pogovarjati. Foto: Knjižnica Franceta Balantiča na Facebooku
V prvi obravnavi se je večina kamniških svetnikov s ponovnim preimenovanjem (iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Mestno knjižnico Kamnik - Komenda) strinjala, v Komendi, ki je soustanoviteljica knjižnice, pa se o tem sploh ne želijo pogovarjati. Foto: Knjižnica Franceta Balantiča na Facebooku

V Kamniku so zaradi nasprotovanja nekaterih občanov želeli knjižnico preimenovati, in to le dobrega pol leta po tem, ko so kamniško splošno knjižnico preimenovali v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik.
Takrat je preimenovanje sprožilo številne polemike o ustreznosti. Ustanovitelja knjižnice, kamniški in komendski občinski svet, sta se za poimenovanje odločila, da bi dali pomembno mesto kamniškemu rojaku, enemu največjih slovenskih pesnikov. V delu javnosti pa je sprožilo nestrinjanje in celo protest. Urednik lokalnega portala kamnik.info Iztok Čebašek je nastopil s peticijo, v kateri je zapisal, da so občinski svetniki podprli predlog preimenovanja knjižnice, ki je nastal na netransparenten, moralno sporen, nedemokratičen in izrazito politično motiviran način. Odločitev pa je bila po njegovem prepričanju sporna tudi zaradi lika Franceta Balantiča, ki je bil pripadnik kolaborantskih domobranskih vojaških enot.
Zato so zdaj odločali o ponovnem preimenovanju. V prvi obravnavi se je večina kamniških svetnikov s tem strinjala, v Komendi, ki je soustanoviteljica knjižnice, pa se o tem sploh ne želijo pogovarjati.
Na včerajšnji seji občinskega sveta občine Komenda so sklenili, da ne bodo znova razpravljali o imenu knjižnice, saj na sejah, ko so sprejemali sklep o njenem poimenovanju po Francetu Balantiču, ni bilo večjih nasprotovanj, je poročal Miro Štebe.
"Glede na to, da smo o imenu knjižnice v letošnjem letu razpravljali že na dveh sejah občinskega sveta in smo obakrat soglasno sprejeli, je bilo tudi včeraj soglasno sprejeto s 13 glasovi proti enemu, da se sprememba imena ne uveljavlja," je povedal župan občine Komenda Stanislav Poglajen.
V Kamniku so zdaj v nerodnem položaju, vendar se nagibajo k temu, da knjižnice ne bi znova preimenovali. Kot je povedal župan občine Kamnik Marjan Šarec, se s tem "postavlja tudi vprašanje o smiselnosti nadaljevanja postopkov v Kamniku". "Glede na to, da so se v Komendi odločili tako, kot so se odločili, je ta hip uradni naziv knjižnice Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik."
Nasprotniki sedanjega poimenovanja niso zadovoljni, vendar niso želeli pred kamero, prav tako kot ne večina občanov. Eden izmed njih je le spregovoril: "V Kamniku je precej več drugih težav, kot pa da bi se ukvarjali s takšnimi preimenovanji."
Kot še poroča Štebe, kaže, da bo zdaj zavladalo predpraznično premirje, ni pa nujno, da nasprotniki poimenovanja ne bodo spet dvignili glasu po novem letu.