Koperground, ki ga prireja Društvo prijateljev zmernega napredka, v Kopru znova vabi na filmske projekcije, delavnice, instalacije in brezplačne
Koperground, ki ga prireja Društvo prijateljev zmernega napredka, v Kopru znova vabi na filmske projekcije, delavnice, instalacije in brezplačne "užitnosti". Foto: DPZN

Tako je festival opisal umetnik Marko Brecelj, predsednik Društva prijateljev zmernega napredka, ki dogodek letos prireja s precej nižjimi sredstvi kot v preteklem letu. Sredstva letos dosegajo 10.000 evrov v primerjavi s 25.000 evri, kolikor so jih od občine dobili leta 2010, zato so povabili k prostovoljnim prispevkom za Koperground.
Po Klopčičevem dokumentarcu se bo otvoritveni večer na Semedelski cesti nadaljeval s projekcijo hrvaškega filma Filipa Meštrovića in Marinka Marinkića Punčke.
Predstavitvenim zaslišanjem se ne izognejo ...
V sredo se bodo pogovarjali z etnologom in kulturnim antropologom Rajkom Muršičem, v filmskem delu večera pa si ogledali še en Klopčičev film - Kras, pravljični svet - in madžarski dokumentarec Istočno-evropski zombi. Pogovornih delov večerov se bodo v Kopru udeležili še Želko Pelicon, Arijana Markučič, Mirjam Lemut, Mitja Rotovnik, Polona Vetrih, Franci Blaškovič, Tanja Lesničar Pučko, Janez Burger (10. avgust bo potekal tudi v znamenju njegovih filmov Na sončni strani Alp in Ruševine), Nerina T. Kocijančič, Arinka Šegando Blašković in Žanin Čopi.

Celoten program festivala najdete tukaj.

Večer se zaključi s filmom
"Predstavitvenim zaslišanjem" bodo sledile filmske projekcije. V nedeljo, 5.8., bo v Mladinskem kulturnem, socialnem in multumedijskem centru ob 21.00 predpremierno v Kopru predvajan Torinski konj Bele Tarr. V ponedeljek se Jedro Kopergrounda seli v Vrt Pokrajinskega muzeja - ta večer bosta predstavljena portreta Jozeta Tisnikarja v režiji mlade režiserke Sonje Prosenc ter Vojteha Ravnikarja avtorja Borisa Beziča.

Do torka 14. 8. pa bodo vsak večer na istem letnem prizorišču (z izjemo srede 8.8. ko se bo dogajanje preselilo v vasico Olika pri Gračišču) 35 mm celovečerne projekcije filmov, med drugim Cezar mora umreti, Nujno ubijanje, Fant s kolesom, Alpe, Sol življanje. V sodelovanju s Slovenskim Filmskim arhivom pa bodo, kot so to delali nekoč, kot predifilme vrteli Filmske obzornike iz let 1946 in 1947.

13. avgusta bodo predstavili medkulturno instalacijo Postati Slovenka, med 1. in 8. avgustom pripravljajo likovno kolonijo Živim spomenike, potekale bodo tudi delavnice dokumentarnega snemanja.
Zaradi nižjih sredstev, težave, s katero se letos spopadajo tudi številni drugi prireditelji festivalov pri nas, so ustanovili Društvo odraslih prijateljev zmernega napredka Koperground z letno članarino 30 evrov, s čimer so si po Brecljevih besedah zadali cilj doseči osamosvojitev od financiranja občine.