Hrbtna stran bankovca za sto kron, ki gre v obtok leta 2017. Foto: http://www.norges-bank.no
Hrbtna stran bankovca za sto kron, ki gre v obtok leta 2017. Foto: http://www.norges-bank.no
Sodobna operna hiša v Oslu, ki je navdihnila stokronski bankovec; po svoji zasnovi spominja na ledenik, ki drsi v fjord. Foto: Reuters
Sprednja stran ponuja bolj tradicionalen motiv z morsko tematiko. Foto: http://www.norges-bank.no

Norveška narodna banka je ta teden razkrila podobo novih bankovcev, ki je bila izbrana na popolnoma odprtem natečaju na skupno temo, Morje.

Na koncu je padla odločitev, da bosta sprednjo in zadnjo stran novih kron, ki grejo v obtok leta 2017, krasila dva zelo različna dizajna: eden, Norveški bivanjski prostor, je delo grafičnih oblikovalcev Metric System iz Osla, drugi, Lepota omejitev, pa arhitekturnega biroja Snohetta. Na eni strani bo tako zelo "odprta, svetla in tipično nordijska" slika ladje (ali pa ribe, svetilnika in drugih tipičnih predmetov), na drugi pa večbarven pikseliziran motiv utrinkov norveške pokrajine oz. obale.

Banka svojo odločitev utemeljuje s tem, da je klasični dizajn Metric Systema "zelo primeren za inkorporacijo potrebnih varnostnih elementov", v kombinaciji z drugo stranjo pa bodo imeli bankovci "tako tradicionalno kot tudi moderno podobo".

Pri Snohetta Designu poudarjajo, da njihova rešitev "podčrta kontrast med ostrim in nežnim"; z uporabo modernega vizualnega jezika so skušali ponazoriti kraj, kjer se srečata morje in kopno, ter predstaviti skupnosti, ki uspevajo ob morju.

Piš vetra, ujet na papirju
Zdi se, da z vrednostjo bankovcev narašča tudi njihova sorodnost abstraktni umetnosti: medtem ko na 50 kronah lahko še skoraj razločimo obrise stavbe, je tisočak samo še prevetrena pokrajina vijoličastih odtenkov. In to tudi ni naključje: oblikovalci so menda uporabili Beaufortovo lestvico moči vetra: na najnižjem bankovcu je veter še šibak, zato so uporabili kratke, kvadratne oblike; ko moč vetra narašča, so oblike tudi bolj razpotegnjene (na drugi strani pa valovi veliko bolj razburkani). Obenem so bankovci z višjo vrednostjo tudi bolj podolgovati.

Vse predlagane rešitve, ki so se uvrstile v ožji izbor, bodo še do 26. oktobra na ogled na razstavi v Oslu. Prihodnje norveške bankovce pa si lahko ogledate spodaj.